Κρήτη

Επιστολή από τους μαθητές του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας

Επιστολή από τους μαθητές του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας

Καταγγελία για τα γεγονότα που συνέβησαν με την επέμβαση γονέα

A-
A+
21/11/2014 | 11:23

Με εντάσεις και αψιμαχίες ανάμεσα σε γονείς που προσπάθησαν να κόψουν τα «λουκέτα» των καταλήψεων και σε μαθητές που υπερασπίστηκαν σθεναρά το δικαίωμα τους να εκφράσουν την αντίδραση τους στο Νέο Λύκειο, συνεχίστηκαν σε κάποια σχολεία του Νομού Ηρακλείου οι καταλήψεις. 

Χαρακτηριστική περίπτωση, ωστόσο αποτέλεσε το ενιαίο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, όπου μετά από αρκετές ημέρες κατάληψης, ορισμένοι γονείς επιχείρησαν να κόψουν την αλυσίδα και να δώσουν τέρμα στον αποκλεισμό του σχολείου.  Ακολούθησε έντονη λογομαχία μεταξύ γονέων και μαθητών, με τη Διευθύντρια του Λυκείου να βρίσκεται στη μέση του καβγά.

Κάποια στιγμή, όπως ήταν φυσικό, δεν άντεξε την πίεση και στην προσπάθειά της να ηρεμήσουν τα πνεύματα, λιποθύμησε. Άμεσα κλήθηκε το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Διευθύντριας στο Κέντρο Υγείας, όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο σχολείο της.

Επιστολή μαθητών 

Οι μαθητές της  Β τάξης Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας έστειλαν επιστολή στη δημοσιότητα με την οποία αναφέρουν τα εξής:

«Όπως κάθε σχολείο έτσι κι εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να δηλώσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το Νέο Λύκειο.

Αυτή τη στιγμή η αντίσταση είναι το μόνο που μας έχει απομείνει για να εναντιωθούμε στο άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα που οραματίζεται μία τυποποιημένη κοινωνία άβουλων ανθρώπων. Αφού δεν μπορεί να ακουστεί η φωνή μας με άλλο τρόπο, καταφύγαμε στις καταλήψεις και τις πορείες οι οποίες αποτελούν διαχρονικές μορφές αντίδρασης.

Ωστόσο, πολλοί προσπαθούν να αποδυναμώσουν το θεσμό της κατάληψης χρησιμοποιώντας μεθόδους βίας, οι οποίες αναμφίβολα δεν συμβιβάζονται με τις αξίες της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας βιώσαμε ένα τέτοιο περιστατικό που συγκλόνισε μαθητές αλλά και καθηγητές. Ένας κάτοικος της Αγίας Βαρβάρας που μόνο «βάρβαρος» μπορεί να χαρακτηριστεί, εισέβαλλε στο χώρο του σχολείου, βωμολοχώντας και ασκώντας βία στους μαθητές, ενώ το σχολείο βρισκόταν υπό κατάληψη. Τελικά η κατάληψη διαλύθηκε μετά από τη λιποθυμία της διευθύντριάς μας.

Ποιος όμως έχει το δικαίωμα να εισβάλλει στο χώρο του σχολείου με αυτόν τον τρόπο; Και να στέκεται εμπόδιο στο δικαίωμά μας για διαμαρτυρία; Άνθρωποι λοιπόν σαν κι αυτόν που αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το νέο σύστημα, δεν μπορούν να μας κρίνουν και να ισχυρίζονται ότι σκοπός της κατάληψης είναι η αποφυγή των διδακτικών ωρών.

Δηλώνουμε ότι κάνουμε κατάληψη για να βελτιώσουμε την ποιότητα των μαθημάτων και όχι για να τα αποφύγουμε. Τα αιτήματά μας είναι τα ακόλουθα:

-Τα μαθήματα να διδάσκονται από καθηγητές αντίστοιχης ειδικότητας

-Ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους τους μαθητές

-Ενημέρωση των μαθητών για τα μαθήματα και τις σχολές κάθε πεδίου

-Να ρυθμίζονται τα επίπεδα δυσκολίας των θεμάτων της «τράπεζας» σύμφωνα με το επίπεδο του σχολικού βιβλίου και του μαθήματος

Δεδομένου ότι το σχολείο μας βρίσκεται στο πιο ορεινό σημείο του νομού Ηρακλείου και δεν μας δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά της πόλης διότι δεν έχουμε την ίδια πρόσβαση σε φροντιστήρια, λόγω της μεταφοράς, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας για δωρεάν Παιδεία. Ζητάμε ενισχυτική διδασκαλία για να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν ξεκινάμε όλα τα παιδιά από την ίδια αφετηρία. Η ενισχυτική διδασκαλία κρίνεται απαραίτητη, αφού μπορεί να βοηθήσει ένα τεράστιο ποσοστό μαθητών.

Σε αυτό το δύσκολο αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει χρειαζόμαστε την κατανόηση, την υποστήριξη της κοινωνίας και όχι την απάθειά της.

Θέλουμε ένα σχολείο που σκοπός του είναι να διδάξει τα παιδιά πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται! Ένα σχολείο που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών και δεν θα τα φιμώνει προκαλώντας τους άγχος για το μέλλον από τα 15″!

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.