Κρήτη

Έρχονται στην Κρήτη οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Έρχονται στην Κρήτη οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Σκοπός του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης είναι η επίλυση τοπικών θεμάτων.

A-
A+
20/05/2016 | 11:30

Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, σε όλη δε την Ελλάδα, επιχειρούν 35  Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε 32 περιοχές.

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) επεκτείνεται  στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων. Αναλυτικότερα ο θεσμός επεκτείνεται σε Αιτωλία, Ακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία και Δυτική Αττική (περιοχή Μεγάρων). Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα είχαν διατεθεί σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία, Μάνδρα Αττικής και στα Γρεβενά. Με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού, επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε (35) Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, σε τριάντα δύο (32) περιοχές της χώρας μας, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.

Τι είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Υπενθυμίζεται ότι οι  Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες. Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες: διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου, επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών, ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών, απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες, έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται: στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα, στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους, στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες, στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες, στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του (Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2016) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.488 δρομολόγια, ενώ περισσότερα από 22.100 άτομα και 1.254 εκπρόσωποι διάφορων Φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ.