Πολιτισμός

Έξαρση της αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη τα τελευταία 7 χρόνια

Έξαρση της αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη τα τελευταία 7 χρόνια

Απαραίτητη η ενεργοποίηση των ντόπιων για την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου.

A-
A+
21/09/2017 | 18:30

Έξαρση στα περιστατικά ενάλιας αρχαιοκαπηλίας αλλά παράλληλα δείγματα ευαισθητοποίησης των πολιτών που όταν εντοπίζουν τέτοιες προθέσεις και διαθέσεις  σπεύδουν να τα καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές (λιμενικό) διαπιστώνει ο  καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου.

Παράλληλα από τον ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα σύλλογο “Φίλοι του Βυθού” τονίζεται η ανάγκη οι πολίτες να μην μένουν αμέτοχοι σε συμβάντα αρχαιοκαπηλίας αλλά και   οι αρχές να είναι προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους και να μην δίνουν ακριβή στοιχεία για τις περιοχές που μπορούν να κρύβονται αρχαιολογικά ευρήματα.

Μιλώντας ο κ. Θεοδούλου σημειώνει πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην  επιμόρφωση  των πολιτών ώστε να αντιληφθούν ότι οι αρχαιότητες αποτελούν και δικό τους πλούτο που έχει ανάγκη τη προστασία τους.
«Αν σκεφτούμε ότι έχουμε 8.000 χρόνια ναυσιπλοΐας και υπολογίσουμε ότι έχουμε ένα ναυάγιο το χρόνο ως παράδειγμα εργασίας, καταλαβαίνετε τι κρύβουν οι θάλασσες μας. Αντίστοιχα αν αναλογιστούμε πόσο ανεβαίνει η θαλάσσια στάθμη καταλαβαίνεται τις υπάρχει στις ακτές μας π.χ. στην Ανατολική Κρήτη δεν υπάρχει δεύτερο χιλιόμετρο που να μην έχει βυθισμένη αρχαιολογική θέση. Αυτές οι περιοχές δέχονται την αναπτυξιακή πίεση, γιατί μιλάμε για κτιριακά κατάλοιπα και δεν πάει κάποιος να πάρει πέτρες από τη θάλασσα. Ο πιο εύκολος στόχος είναι οι αμφορείς των ναυαγίων» επισημαίνει ο κ. Θεοδούλου.

Ευαισθητοποίηση πολιτών 

Σύμφωνα με τον έμπειρο αρχαιολόγο   ο καλύτερος προστάτης  των αρχαιοτήτων είναι οι ντόπιοι! «Οφείλουμε όλοι μας, υπηρεσίες, μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις πολιτών να επιμορφώνουμε τον κόσμο γιατί πραγματικά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας άντρας λιμενικού δίπλα από κάθε ναυάγιο. Όπως οι πολίτες πρέπει να είναι νομοταγείς από μόνοι τους, αντίστοιχα και για την προστασία των αρχαίων αυτό που μπορεί να γίνει και να λειτουργήσει είναι η ενημέρωση των πολιτών, για την καλύτερη προστασία της ενάλιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αποτελεσματικότερη προστασία μπορεί να γίνει από τους ντόπιους εφόσον κατανοήσουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους μας και αυτός που την κλέβει είναι σαν να κλέβει την κοινή μας περιουσία. Ο καθένας μας συνταγματικά αλλά και ουσιαστικά έχει την υποχρέωση να την προσέχει. Τον τελευταίο καιρό έχουμε διάφορα περιστατικά που δείχνουν ότι έχουμε μια έξαρση στην αρχαιοκαπηλία, καθώς είμαστε σε μια κατάσταση που δυσκολεύονται οι υπηρεσίες να αντιδράσουν, όμως παράλληλα έχουμε περιστατικά όπου πολίτες όπως στη Σάμο, στο Λιμένι, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές δεν έμειναν αμέτοχοι, αντιλήφθηκαν τη διάσταση των πραγμάτων και προχώρησαν στην ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.

Οι Φίλοι του Βυθού 
Στα πλαίσια της σημαντικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής του δράσης ο Σύλλογος Χανίων  “Φίλοι του Βυθού”,  είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά. «Πέρα από προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος   μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δώσουμε και δώσαμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαίων που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας. Σε αυτές τις αρχαιότητες βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος ο τουρισμός μας. Οι αρχαίοι με   κάποιο τρόπο συνεχίζουν να βοηθούν τους σύγχρονους Έλληνες με τον πολιτισμό και όλα όσα μας άφησαν ως παρακαταθήκη για αυτό και έχουμε υποχρέωση να μην αδιαφορούμε για τις αρχαιότητες αυτές.
«Σχεδόν σε κάθε κατάδυση μας ερχόμαστε σε επαφή με τέτοια αντικείμενα, πάντα,  όλα τα μέλη του συλλόγου μεταφέρουμε την πληροφορία στις ενάλιες αρχαιότητες. Το θέμα είναι από εκεί και πέρα τι γίνεται; Παρατηρούμε ότι ενώ εντοπίζουμε αρχαία αντικείμενα στο βυθό μετά από κάποια χρόνια τα αντικείμενα αυτά να εξαφανίζονται! Και δεν τα πήρε η  αρχαιολογική υπηρεσία αλλά κάποιοι “επιτήδειοι”. Είναι πρόσφατο το περιστατικό της σύλληψης δύο Γερμανών που με ξεδιάντροπο τρόπο μέρα-μεσημέρι συνέλεγαν αρχαία αντικείμενα από περιοχή βόρεια του Κολυμπαρίου, έχοντας μαζί τους υπερσύγχρονο εξοπλισμό» λέει  ο κ. Καραβαράκης.
Απευθυνόμενος προς τις υπηρεσίες, το λιμεναρχείο και   σε όλους όσους αναπαράγουν την είδηση (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) ο κ. Καραβαράκης σημειώνει πως  «είναι καλό να μην δίνουμε τις περιοχές όπου εντοπίσθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι στη δημοσιότητα! Μπορεί να προσδιορίζουμε ως βόρεια των Χανίων ή ανατολικά του Κολυμπαρίου, όμως δεν πρέπει να ορίζουμε το συγκεκριμένο σημείο γιατί τα αρχαία αντικείμενα θα γίνουν στόχο για τους επόμενους αρχαιοκάπηλους!»
Τέλος ο κ. Καραβαράκης τονίζει την ανάγκη στελέχωσης της  Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα καθώς μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται στις θάλασσες.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.