Κρήτη

Η λίμνη του Κουρνά και η δύναμη της κατάρας

Η λίμνη του Κουρνά και η δύναμη της κατάρας

Η λίμνη του Κουρνά εκτός από ένα μύθο συνοδεύεται και από μια κατάρα. 

A-
A+
18/07/2018 | 9:55

Μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο καθημερινός καταιγισμός των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Έτσι πριν από λίγο καιρό έγινα αναγνώστρια ενός άρθρου που αφορούσε την προβολή της λίμνης του Κουρνά ως ταξιδιωτικού προορισμού. Εντύπωση μου προκάλεσε ο σχετικός μύθος της δημιουργίας της λίμνης. Από αρχής γενομένης του κόσμου κυριαρχεί πεποίθηση της δημιουργίας ενός φυσικού φαινόμενου μέσω της μυθοπλασίας. Η λίμνη του Κουρνά εκτός από ένα μύθο συνοδεύεται και από μια κατάρα.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο σχηματίστηκε όταν μια ξανθιά κοπέλα προσπάθησε να ξεφύγει από τον πατέρα της, ο οποίος την επιθυμούσε ερωτικά. Η λαική παράδοση αναφέρει ότι ήταν τόσο όμορφη που σαγήνευσε ακόμα και τον πατέρα της. Για να γλυτώσει ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη. «Βούλα και βουλιλίμνα» είπε και το έδαφος βούλιαξε μετά από ένα μεγάλο σεισμό και σχηματίστηκε η λίμνη. Κατά μια άλλη εκδοχή ο Θεός τιμώρησε τους άπιστους κατοίκους της περιοχής με ισχυρές βροχές που έπληξαν την περιοχή επί ημέρες με αποτέλεσμα το χωριό να πνιγεί από τις πλημμύρες και να δημιουργηθεί η λίμνη. Ο θρύλος λέει ότι μόνο η κόρη του παπά κατάφερε να επιζήσει και συχνά εμφανίζεται να χτενίζει τα μαλλιά της πάνω σε βράχο.

Η κατάρα είναι το αντιθετικό ζεύγος της ευχής, έχει γραπτή ή προφορική μορφή και απευθύνεται προς ένα άτομο, μια οικογένεια ή ένα τόπο. Τα αίτια της κατάρας είναι τα δυσάρεστα και φοβικά συναισθήματα όταν ο άνθρωπος νιώθει τρόμο. Κινητήριος δύναμη είναι ο θυμός, το μίσος και η οργή, έχει σκοπό να προκαλέσει κακό και τιμωρία. Απαγγέλλονται σε στιγμές έντονης ψυχολογικής συγκίνησης και πολλές φορές το άτομο δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τις συνέπειες της.  Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος λεκτικής βίας. Η κατάρα περνάει ασυναίσθητα από γενιά σε γενιά και μπορεί να διαρκέσει εις αεί. Οι κατάρες είναι διαχρονικές επιβιώνουν μέχρι τις ημέρες μας από την αρχαιότητα και το βυζάντιο. Ο μύθος της λίμνης του Κουρνά υποδηλώνει τις σχέσεις των δύο φύλων, την ηθική, την ατίμωση και τελικά την δικαίωση. Τέλος, οι άνθρωποι είχαν έντονη πίστη στη μαγική δύναμη του λόγου και στην ικανότητα του να υλοποιεί βαθιές επιθυμίες.

 

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Βιργινία Αλεβιζάκη,

Φιλόλογος.