Κρήτη

Κρήτη: 14 σακούλες γεμάτες φόλες εντόπισε η Ντάικα

Κρήτη: 14 σακούλες γεμάτες φόλες εντόπισε η Ντάικα

Είναι μάλλον η μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηριασμένης τροφής που έχει εντοπιστεί τελευταία.

A-
A+
14/07/2018 | 11:55

Σε δασική περιοχή στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στην Κρήτη η Ντάικα, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, στις 18 Ιουνίου εντόπισε 14 σακούλες γεμάτες φόλες και είναι μάλλον η μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηριασμένης τροφής που έχει εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον συγκεκριμένο σκύλο και τον θηροφύλακα χειριστή του Σπύρο Νηστιτάκη.

Στο Κόκκινο 105,5 και στην εκπομπή  Ζωντανά στον Αέρα μίλησε η Πόπη Μπαξεβάνη που είναι συντονίστρια της ομάδας εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και στην Ελένη Ηλιοπούλου εξήγησε πως η ανάγκη για τη δημιουργία αυτής της ομάδας προέκυψε εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δηλητηρίων και της εξόντωσης ζώων κάθε είδους.

Όπως σημείωσε ειδικά στις περιοχές της ανατολικής Κρήτης τα περιστατικά είναι πολλά και θύμισε ότι τη δεκαετία του 1980 οι φόλες ήταν η αιτία της παρ’ ολίγον εξαφάνισης του εμβληματικού Γυπαετού ή «Κοκκαλά» που είναι το σπανιότερο είδος γύπα στην Ευρώπη, ο οποίος ζει στο νησί.

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι εντοπίζουν τις φόλες και τα νεκρά ζώα και οι χειριστές τους απομακρύνουν τα δηλητηριασμένα δολώματα και έτσι αποφεύγονται περισσότερες δηλητηριάσεις ζώων.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.