Υγεία

Ξεκινάει η επιχείρηση απομάκρυνσης των σκυλιών έξω από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Ξεκινάει η επιχείρηση απομάκρυνσης των σκυλιών έξω από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Ανακοίνωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου, κ. Πέτρο Ινιωτάκη

A-
A+
10/02/2017 | 19:48

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση του, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης, απαντάει στο Σωματείο εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου, αναφορικά με την σκληρή τους ανακοίνωση τους για τα αδέσποτα έξω αλλά και μέσα στους χώρους του νοσοκομείου.

Για το θέμα είχε αναφερθεί αρκετό καιρό πριν και το apopsilive.gr, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, την ερχόμενη Δευτέρα επιχείρηση απομάκρυνση των σκυλιών από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του κ. Ινιωτάκη:

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης  ενημερώνει τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου  ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η περισυλλογή των αδέσποτων από τους προαύλειους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης. Μάλιστα την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ξεκινά η επιχείρηση σταδιακής απομάκρυνσης μίας και τα δύο νοσοκομεία είναι πάντα μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας.
Ο Δήμος Ηρακλείου, κάθε χρόνο δαπανά μεγάλα ποσά για την φροντίδα και την υγιεινή των ζώων καθώς και για τη στείρωση τους. Μόνο τα έτη 2015 και 2016 έχουν εισαχθεί 1.200 αδέσποτα σκυλιά για στείρωση, ηλεκτρονική ταυτοποίηση και θεραπεία. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός Δήμος της Κρήτης που εφαρμόζει πιστά το Νόμο 4039/2012, κάνοντας στειρώσεις και σημάνσεις αδέσποτων σκυλιών, εγχειρήσεις τραυματισμένων ζώων και θεραπείες.
Παρά την σταθερή περίπου ετήσια εισαγωγή 400 – 500 αδέσποτων σκύλων στο Κυνοκομείο Ηρακλείου, το πρόβλημα της διαχείρισης όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται και δυσκολότερο λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκαταλείψεων κουταβιών από δεσποζόμενα σκυλιά, αλλά και εγκαταλείψεων αδέσποτων σκυλιών από κατοίκους όμορων Δήμων οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχει Δημοτικό Κυνοκομείο. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων σκυλιών, τους 2 πρώτους μήνες του 2017 ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει σε 150 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων συνεργαζόμενος εκτός από τον κτηνίατρο του Δημοτικού Κυνοκομείου και με εθελοντές κτηνιάτρους.
Υποχρέωση του Δήμου είναι να περισυλλέγει τα αδέσποτα σκυλιά, να τα ταυτοποιεί ηλεκτρονικά σαν αδέσποτα του Δήμου Ηρακλείου, να τα στειρώνει, να τα θεραπεύει αν χρειαστεί και να τα επανατοποθετεί στον δρόμο, όπως ακριβώς ορίζει ο Νόμος 4039/2012 με τις τροποποιήσεις του. Ο Δήμος θα φροντίσει έτσι ώστε τα σκυλιά που θα περισυλλεγούν από τους χώρους των Νοσοκομείων (από τα οποία πολλά είναι στειρωμένα από όσο γνωρίζουμε) να επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία του Ηρακλείου και ελπίζουμε ότι τα Νοσοκομεία θα φροντίσουν για την περιφρούρηση των χώρων τους  έτσι ώστε να μην εισέλθουν εκ νέου ή να μην υπάρξουν νέες εγκαταλείψεις.
Προφανώς και η εικόνα δεν μας ικανοποιεί ωστόσο όσο εξακολουθεί η μη στείρωση των δεσποζόμενων σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους, η μη σήμανση τους ώστε να γνωρίζουμε ποιοι τα εγκαταλείπουν, η έλλειψη ελέγχου από την Αστυνομία σε δεσποζόμενα για microchip και όσο υπάρχουν εγκαταλείψεις νέων σκυλιών και ιδιαίτερα στους χώρους των Νοσοκομείων, που είναι πύλες εισόδου από την ενδοχώρα το πρόβλημα θα εντείνεται στον οικιστικό ιστό του Ηρακλείου. Σε όλα χρειάζεται συνεργασία, συμμόρφωση με τους νόμους και κυρίως παιδεία και ουσιαστική αγάπη για τα ζώα.

Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης
Πέτρος Ινιωτάκης