Κρήτη

«Ναυαρχίδα» για τον τουρισμό η Κρήτη

«Ναυαρχίδα» για τον τουρισμό η Κρήτη

A-
A+
12/08/2017 | 13:00

• Αυξημένες προσδοκίες από τους επαγγελματίες του τουρισμού στο Ρέθυμνο τον Δεκαπενταύγουστο 
• Πληρότητες στο 100% στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

«Ναυαρχίδα» για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η Κρήτη, καθώς πρόκειται για έναν δημοφιλή προορισμό που εμφανίζει προοπτικές τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος σε ποικίλους άξονες, την ίδια ώρα που τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως το νησί θα
ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες από το Ρέθυμνο η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, που βρέθηκε στο νομό εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα Βαρδινογιάννεια που διοργανώνει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.
Χθες το πρωί η κα Κουντουρά επισκέφτηκε τα γραφεία του ΕΟΤ στο Ρέθυμνο –κτήριο Δελφίνι- και πραγματοποίησε συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΠ) Κρήτης Αριστείδης Στρατάκης, οι υπάλληλοι του γραφείου υποστήριξης τουρισμού στο Ρέθυμνο Όλγα Γιουκάκη, Μαρία Μουντριανάκη, Δημήτρης Κλάδος και ο διοικητής της τουριστικής αστυνομίας Νάσος Παπάς.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Στη διάρκεια της συνάντησης η κα Κουντουρά ενημερώθηκε από τον διευθυντή της περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη στο νησί και το Ρέθυμνο, ενώ με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου συζήτησε τους άξονες της κρουαζιέρας την ευρύτερη προώθηση στον τουρισμό, για τις υποδομές αλλά και το σήμα «μαρίνα» που το Λιμενικό Ταμείο φιλοδοξεί να αποκτήσει το Ρέθυμνο. Η κα Κουτσαλεδάκη ζήτησε τη συμβολή της Υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν. Έμφαση δόθηκε και στην ασφάλεια για τους επισκέπτες μέσα από τη συζήτηση με τον διοικητή της τουριστικής αστυνομίας, όπως επεσήμανε η κα Κουντουρά.

«Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

«Ναυαρχίδα» για τον Ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε σε δηλώσεις της την Κρήτη η κα Κουντουρά, τονίζοντας πως το 2016 επισκέφτηκαν το νησί περίπου 3.900.000 χιλιάδες επισκέπτες ενώ για το 2017 ανέφερε: «Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα 4 εκατομμύρια το 2017, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση. Είναι ένα νησί αγαπημένο, έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά και με την Περιφέρεια και με τους φορείς και φυσικά τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων. Είναι ένα μαγευτικό νησί και ένα προϊόν που είναι εύκολο να προωθηθεί».

ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Η Κρήτη θα αυξάνει τον τουρισμό κάθε χρόνο, διότι υπάρχουν οι προδιαγραφές και η θέληση» υπογράμμισε η κα Κουντουρά σε δηλώσεις της αναφερόμενη στα αναπτυξιακά εργαλεία στα οποία εστιάζει το Υπουργείο για την Κρήτη.
Η Υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε πως «κλειδί» για το νησί είναι πλέον η συνεργασία και η προσέλκυση επενδύσεων και συγκεκριμένα: «Η Κρήτη, όπως συζητάμε με τους ιδιώτες, το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνεργάζεται με το Υπουργείο δεδομένου ότι πρέπει πρώτα από όλα να κάνουμε προώθηση και προβολή, για να φέρουμε περισσότερους τουρίστες. Αυτό που κάνει το Υπουργείο μέσω του ΕΟΤ, είναι μέσα από εκθέσεις να ισχυροποιούμε την εικόνα και τη δύναμή μας, να δείχνουμε τις ομορφιές μας και να έρχονται ιδιώτες για να συνάψουν τις τουριστικές τους συμφωνίες. Με τους ιδιώτες έχουμε εξαιρετική συνεργασία στα προγράμματά μας που αφορούν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους τουρίστες και ποιότητα. Σε συνεργασία με τον αναπτυξιακό είναι και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται και μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτό, και το 50% του αναπτυξιακού είναι ξενοδοχειακές μονάδες πολλές από τις οποίες στην Κρήτη. Επίσης με tour operators όπως η TUI με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία και επενδύει στρατηγικά στην Ελλάδα, είχαμε ένα πολύ καλό νέο το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα για ένα πολύ μεγάλο project που θα γίνει στην Κρήτη και θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια περίπου. Από δω τα αναπτυξιακά τα οποία εμείς προσφέρουμε σαν κράτος πιστεύουμε ότι και οι ίδιοι οι ιδιώτες, αν τα αξιοποιήσουμε θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, ποιότητα, και αυτόματα υψηλού επιπέδου τουρισμό».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο και τις υποδομές που σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη της κρουζιέρας, η κα Κουντουρά εμφανίστηκε θετική στην προώθηση του προορισμού του Ρεθύμνου με στόχο ο νομός να ενταχθεί σε προγράμματα μεγάλων ομίλων κρουαζιέρας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε: «Το θέμα της κρουαζιέρας και των υποδομών, δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα και στο Ρέθυμνο τα προηγούμενα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε για τον τουρισμό. Γι’ αυτό υπάρχει και αυτό το πρόβλημα με το λιμάνι, το οποίο απ’ ότι μαθαίνω έχει ξεκινήσει και προχωράει και αφορά τα συναρμόδια υπουργεία. Από την πλευρά μου όταν το έργο ολοκληρωθεί θα προσπαθήσω να το διαφημίσω, να συνεργαστώ όπως οφείλω να κάνω στο θέμα της κρουαζιέρας με όλους τους μεγάλους ομίλους της κρουαζιέρας ώστε να μπει και το Ρέθυμνο στα προγράμματά τους. Πολλές υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν απαξιωθεί, κάτι που συνέβη και με τα αεροδρόμιά μας, τα λιμάνια και τις μαρίνες μας. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια που εμείς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε αναλάβει την κυβέρνηση και εγώ σε ό,τι αφορά το δικό μου υπουργείο, προσπαθούμε με μια συλλογική προσπάθεια με όλους τους Υπουργούς να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε γιατί οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές».

Όπως επεσήμανε η κα Κουντουρά, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το νέο ΕΠΑΝΕΚ που θα αφορά τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι τις υφιστάμενες. Τα προγράμματα, όπως επεσήμανε η ίδια, βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου καθώς διευρύνουν τις δυνατότητες για επενδύσεις ιδιωτών στον κλάδο του τουρισμού.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στα θετικά αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας πως το 2017 η αύξηση είναι θεαματική σε όλη την επικράτεια, κάτι που τόνισε πως είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. «Από το 2015 σχεδιάσαμε μια τουριστική πολιτική που ήταν βασισμένη σε πέντε άξονες, να επιμηκύνουμε την περίοδο και στα πιλοτικά μας προγράμματα από τότε ήταν η Κρήτη, η οποία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα».

Στις βασικές στοχεύσεις του Υπουργείου είναι η προώθηση νέων Ελληνικών προορισμών με στόχο να υπάρξει διάχυση οικονομικού οφέλους σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, όπως τόνισε η ίδια. Παράλληλα, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τη φετινή χρονιά, επεσήμανε η κα Κουντουρά, άνοιξαν και νέες αγορές όπως η Κίνα, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή, εκτός από τους παραδοσιακούς επισκέπτες ενώ ο θεματικός τουρισμός, ανέφερε, θα παίξει τα επόμενα χρόνια καθοριστικό ρόλο, τόσο σε όλη τη χώρα όσο και στην Κρήτη που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. «Για να υποστηρίξουμε και την επιμήκυνση και τους νέους προορισμούς αλλά και νέες αγορές που θέλουν αυθεντικές εμπειρίες, ένα κομμάτι ανεκμετάλλευτο στο παρελθόν ήταν και ο θεματικός τουρισμός. Καταφέραμε να το ενεργοποιήσουμε σε πολιτιστικό τουρισμό, θρησκευτικό, γαστρονομία, συνεδριακό, αθλητικό, θαλάσσιο, κρουζιέρα, γιότινγκ και καταδύσεις και φυσικά να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μόνο το 2016 στο Υπουργείο είχαμε 142 αιτήματα για νέα τετράστερα και πεντάστερα και το πρώτο πεντάμηνο του 2017 έχουμε ήδη 125 αιτήματα» ανέφερε η ίδια.

Το 2017 πρόσθεσε θα είναι η καλύτερη χρονιά του τουρισμού, τόσο στην επισκεψιμότητα όσο και στα έσοδα για τις επιχειρήσεις. «Ήδη φαίνεται από τις μεγάλες πλατφόρμες μια αύξηση του τζίρου πάνω από 40% στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα και επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί πάνω από 10%. Τα κέρδη του επταμήνου από τα Tax Free είναι πάνω από 40% και τα έσοδα πάνε πάρα πολύ καλά. Ο τουρισμός που έρχεται είναι υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα για την Κρήτη σύμφωνα με έρευνες και μελέτες και το 2016 έδειξε ότι έχει υψηλού εισοδήματος τουρισμό» ανέφερε η Υπουργός Τουρισμού.

Πηγή: goodnet.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.