Οικονομία

Νέα εποχή για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Νέα εποχή για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Το έργο θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019.

A-
A+
28/11/2018 | 11:13

Το πρώτο βήμα για να δοθεί τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης έγινε χθες στην Κίσσαμο με την υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020.

Tο πρώτο τρίμηνο του 2019 δημοπρατείται και η “μεγάλη” διασύνδεση “Αττική-Ηράκλειο” που θα εξασφαλίσει τον περιορισμό των θερμικών μονάδων (Ξυλοκαμάρας, Λινοπεραμάτων, Αθερινόλακου) αλλά και την δρομολόγηση περισσότερων έργων ΑΠΕ.
Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο δημαρχείο Κισσάμου, με όλους τους παριστάμενους να μιλούν για εξαιρετικά θετική εξέλιξη την Κρήτη αλλά και για όλη την Ελλάδα αφού η ηλεκτροδότηση του νησιού κοστίζει 450 εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα καταναλωτή ρεύματος αφού η τιμή διάθεσης του ρεύματος είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του.

«Σταματάει η απομόνωση της Κρήτης » ανάφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συμπληρώνοντας πως πλέον με την ανάπτυξη της τεχνολογίας «είμαστε σε ένα στάδιο που οι διασυνδέσεις είναι πρώτης προτεραιότητας. Ολοκληρώθηκε αυτή της Μυκόνου, ακολουθούν οι υπόλοιπες φάσεις των Κυκλάδων και υπογράψαμε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διασύνδεση ένα έργο με εξαιρετικά υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις, ένα έργο παράδειγμα που μπορεί να έχει και αμφίδρομη λειτουργία καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Για να προχωρήσουν οι ΑΠΕ είναι απαραίτητη η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με τρόπο λελογισμένο με ισχυρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για αυτό και προχωρήσαμε το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, αλλά και τις ενεργειακές κοινότητες.»
Στην ομιλία του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισσάμου ο Υπουργός τόνισε επίσης πως «η μικρή διασύνδεση θα δώσει στην Κρήτη από τους σταθμούς της Μεγάλοπολης περίπου το 1/3 των αναγκών της σε ενέργεια και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει δυνατότητες στην Κρήτη να απομειώσει τη λειτουργία των σταθμών που παράγουν ρεύμα με πετρέλαιο που μετά το 2020 θα πρέπει έτσι και αλλιώς να αποσυρθούν με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς . Δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης των ΑΠΕ και τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι τεράστια αφού η Κρήτη κοστίζει 450 εκατομμύρια το χρόνο σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος. Αυτά τα ποσά θα αποκλιμακωθούν ραγδαία με την ολοκλήρωση του έργου το 2020. Υπάρχουν αυστηρές ρήτρες ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020 οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο είναι εξαιρετικές με μεγάλη εμπειρία».

Η μεγάλη διασύνδεση

Αναφορικά με τη λεγόμενη “μεγάλη” διασύνδεση Αττική- Ηράκλειο ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως με βάση το πρόγραμμα της ΡΑΕ προχωράει κανονικά. «Μέχρι 10 Δεκεμβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί η μετοχική σύνδεση της “Αριάδνης” στην οποία συμμετέχει με 51 % ο ΑΔΜΗΕ και 39% ο EuroΑsia. Το έργο θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019 καθώς έχουν τελειώσει και οι περιβαλλοντικές μελέτες και όλα.» Εκ μέρους των εταιρειών που αναλαμβάνουν το έργο της μικρής διασύνδεσης ο κ. Aλέξης Αλεξίου διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικά Καλώδια” είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο. Είναι το πιο μακρύ καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος και στα πιο βαθιά νερά (900-1000 μέτρα) . Πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά και θα εκτελέσουμε το έργο στο χρόνο που προβλέπεται. Η εμπειρία των “Ελληνικών Καλωδίων” είναι μεγάλη έχει εκτελέσει έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων, σε ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.» Για «διασύνδεση των ρεκόρ» μίλησε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. «Είναι ένα εμβληματικό έργο που σε πρώτο βαθμό θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού και στη συνέχεια θα έλθει η μεγάλη διασύνδεση ώστε η Κρήτη να είναι απολύτως ενεργειακά ασφαλής» είπε μεταξύ άλλων.
«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς διασύνδεση της Κρήτης η επιβάρυνση για τον Έλληνα καταναλωτή είναι περισσότερο από 1 εκ. ευρώ την ημέρα » δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, λέγοντας στη συνέχεια πως «για τη ΡΑΕ η διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί στόχο για δεκαετίες και τώρα έχουμε φτάσει κοντά στην υλοποίηση της».

Ανταποδοτικά ζητούν οι δημάρχοι

Τη χαρά τους για την εξέλιξη δήλωσαν οι αυτοδιοικητικοί, ενώ παράλληλα οι δήμαρχοι ζήτησαν και ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «είμαστε σύμφωνοι με το έργο αλλά επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη οι τοπικές κοινωνίες. Επειδή το ανατολικό άκρο του κόλπου της Κισσάμου ανήκει στον Πλατανιά δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία πως και ποιος θα πρέπει να ωφεληθεί . Τα αντισταθμιστικά οφέλη θα πρέπει να είναι από κοινού και στους δυο δήμους. »
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αφού εξήρε το Υπουργείο για την υλοποίηση του έργου, τόνισε την ανάγκη το δίκτυο να είναι υπογειοποιημένο στο τμήμα του στην ενδοχώρα και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην αξία και σημασία του έργου για την Κρήτη στάθηκε στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Οι υδρογονάνθρακες

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο, το αργότερο το Φεβρουάριο θα έλθουν προς επικύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες δυτικά και νότια της Κρήτης, όπως επισήμανε ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας πως οι 7 συμβάσεις θα έλθουν προς επικύρωση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.