Νότια Κρήτη

Παρέλαση στον μεγαλύτερο βρουβότοπο της Κρήτης…!

Παρέλαση στον μεγαλύτερο βρουβότοπο της Κρήτης…!

Το αδιαχώρητο στο Φράγμα Φανερωμένης από τους συλλέκτες ...

A-
A+
20/03/2018 | 22:01

Ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς κήπους βρούβας βρίσκεται στο Φράγμα Φανερωμένης.  Παρόλο που μέχρι τώρα δεν έπεσαν  οι αναμενόμενες βροχές,  οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως ήταν ιδανικές για τις βρούβες που κυριολεκτικά έχουν κατακλύσει τα χωράφια  γύρω από το φράγμα με αποτέλεσμα κάθε μέρα να γίνεται παρέλαση…Κάτοικοι  από τα γύρω κυρίως χωριά που το έχουν αντιληφθεί και δεν χάνουν την ευκαιρία για μιά μικρή  βόλτα σε συνδυασμό πάντα με  την συλλογή της βρούβας η οποία αυτή την εποχή (Σαρακοστή ) είναι πάντα περιζήτητη .

Η βρούβα ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών και έχουν ζωηρά κίτρινα άνθη που σχηματίζουν ταξιανθίες . Ανθίζουν από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο και την  συναντάμε με διάφορα ονόματα όπως αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα, σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα.

Η βρούβα ή σινάπι είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη. Στο μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό των τροφών, γιατί σταματά τη δράση των μικροοργανισμών.

Μια παραλλαγή του είδους ‘’λευκή βρούβα’’, που είναι γνωστή ως ‘’βρουβολάψανο’’, είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Οι καρποί του είναι αγκαθωτοί, τα σπόρια του κίτρινα και το έλαιο των σπόρων του χρησιμοποιείται ως φωτιστικό καύσιμο. Οι βρούβες, τρώγονται τα φύλλα σε βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Πολύ νόστιμα και τρυφερά είναι τα ανθοφόρα βλαστάρια τους που κόβονται μαζί με τα μπουμπούκια νωρίς την άνοιξη. Ονομάζονται πορίχια ή τσιμπιτή βρούβα, από τον τρόπο που κόβονται, σαν να τσιμπάμε τους πολύ τρυφερούς βλαστούς. Στις γλυκές βρούβες τα ‘’τσιμπιτά’’ λέγονται και ‘’γλυκοβλάσταρα’’.

Το σινάπι ή βρούβα, έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και εκτός από τη γνωστή μουστάρδα χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του σκέτου σιναπόσπορου γιατί είναι πολύ καυστικός, όπως και του αδιάλυτου σιναπόλαδου στο δέρμα γιατί προκαλεί εγκαύματα. Καλό θα είναι οι υπερτασικοί να αποφεύγουν το σινάπι. Όλες οι βρούβες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό και τη καρδιά.

Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες. Η παροιμιώδης έκφραση ‘’πήγε για βρούβες’’ χρησιμοποιείται για πράξεις ανώφελες, που δεν έχουν κανένα πρακτικό σκοπό ή αποτέλεσμα. Κι αυτό λέγεται, διότι οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν παντού ώστε πραγματικά είναι άσκοπο να βάλει κάποιος στόχο να βρει και να μαζέψει βρούβες.

Apopsilive.gr