Κρήτη

Πρόβλημα στέγης στο Ρέθυμνο- διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Πρόβλημα στέγης στο Ρέθυμνο- διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Κάλεσμα των τοπικών φορέων σε συνάντηση την Παρασκευή για εύρεση λύσης.

A-
A+
19/09/2017 | 9:33

Το μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης στέγης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε τουριστικές περιοχές θίγει με παρέμβασή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Τις τελευταίες μέρες, στο Ρέθυμνο, όπως και σε πολλές άλλες κυρίως τουριστικές περιοχές της χώρας, έχει εμφανιστεί το πολύ έντονο πρόβλημα εύρεσης στέγης. Δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια, αλλά και τα λίγα που υπάρχουν διατίθενται σε πολύ υψηλές τιμές.

Το πρόβλημα εντείνεται κάθε Σεπτέμβρη με την έλευση εκατοντάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά και φοιτητών, όσο ακόμα συνεχίζεται η τουριστική περίοδος. Ειδικά οι αναπληρωτές απορρίπτονται πολλές φορές από τους ιδιοκτήτες λόγω της ολιγόμηνης παραμονής τους στην πόλη, αλλά και αρκετά συχνά βρίσκουν σπίτια μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου (αρχές Ιουνίου, Μάιο, ακόμα και Απρίλιο), μένοντας έτσι άστεγοι πριν να τελειώσει η σχολική χρονιά. Ήδη συνάδελφοι, έχοντας σαν κριτήριο τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους, είναι στα πρόθυρα παραίτησης λόγω της ψυχοφθόρας και πολυδάπανης διαδικασίας εύρεσης στέγης.
Το πρόβλημα της στέγασης δεν επείγει μόνο προσωρινής διευθέτησης (δωρεάν σίτιση, επίδομα στους αναπληρωτές) αλλά βαθύτερης και ουσιαστικής λύσης.
Χρόνια τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπουλούν την παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, εργασία) σε μεγαλοϊδιώτες και εταιρίες κολοσσούς, με όρους αυστηρά καπιταλιστικούς, βάζοντας την κερδοφορία αυτών ως υπέρτατο στόχο. Ταυτόχρονα, το εργατικό δυναμικό, με μισθούς πείνας, οδηγείται σε αγώνα επιβίωσης. Η σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την εκμετάλλευση ακινήτων, οδηγεί την κοινωνία σε έναν απόλυτο παραλογισμό.
Είναι αδιανόητο μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, με εκατοντάδες καταλύματα, να εμφανίζει ένα πρόσωπο “αφιλόξενο”  προς νέους – εργαζόμενους (εκπαιδευτικούς, ιατρούς, φοιτητές).
Θεωρούμε ότι η ανάγκη αυτών που θίγονται και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (ελλείψεις σε γιατρούς, αμέτρητα εκπαιδευτικά κενά, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας) είναι αλληλένδετα, γι’ αυτό η κοινωνική συμμαχία κρίνεται απαραίτητη.
Για το λόγο αυτό:
Ζητούμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εύρεσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων για στέγαση των συναδέλφων, φοιτητών και εργαζομένων.
Ζητούμε συζήτηση επί του θέματος με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κρήτης με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.
Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να απευθυνθεί προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.
Ζητούμε την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων .
Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς με σταθερή μόνιμη εργασία για όλους.

Καλούμε, λοιπόν, την Εκκλησία, τις τοπικές αρχές (Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο), τους πανεπιστημιακούς φορείς (Πρυτανεία, διοίκηση ΤΕΙ, φοιτητικοί σύλλογοι), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διάφορους τοπικούς συλλόγους και επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων, την ένωση γονέων Ρεθύμνου, τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς και όλη την τοπική κοινωνία, σε συνάντηση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22/09/17 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ώστε να ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος και να αναπτυχθούν όλοι οι προβληματισμοί με απώτερο στόχο την εύρεση λύσεων στο πρόβλημα.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.