επικαιρότητα

Πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ναυτικό νοσοκομείο

Πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ναυτικό νοσοκομείο

Δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς για πρώτη φορά και στα Χανιά

A-
A+
12/05/2018 | 6:31

Τη δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς δίνει για πρώτη φορά στα Χανιά η Οφθαλμολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (Ν.Ν.Κ.).

Στο μεταξύ, έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Χανιώτη οφθαλμίατρο Νίκο Βακάλη αποκάλυψε ότι είναι εφικτή η φαρμακευτική αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με πολύ χαμηλότερο κόστος και μικρότερο αριθμό ενέσεων από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και την υιοθέτηση της συγκεκριμένης θεραπείας από χώρες όπως η Γαλλία, στην Ελλάδα, ελέω… Novartis, ακόμα δεν έχει επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου φθηνού φαρμάκου…

Νεα χειρουργεία

Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρόσφατα όλοι οι ασθενείς που χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση στον αμφιβληστροειδή ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο. Ωστόσο, το τελευταίο δεκαήμερο, ξεκίνησαν στο Ν.Ν.Κ. στα Χανιά να γίνονται αντίστοιχες επεμβάσεις ανοίγοντας τον δρόμο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών και παράλληλα να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο του Ηρακλείου που μέχρι σήμερα σήκωνε όλο το βάρος των ασθενών από την Κρήτη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ν.Ν.Κ. Νίκος Βακάλης μέσα από τα χειρουργεία που ξεκίνησαν αντιμετωπίζεται μια πολύ μεγάλη γκάμα προβλημάτων που σχετίζονται με τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα (αποκόλληση, οπή ωχράς κηλίδας, αιμορραγίες και τραύματα, επιπλοκές χειρουργείων καταρράκτη, μολύνσεις όπως η ενδοφθαλμίτιδα, οιδήματα που εμφανίζονται σε διαβητικούς κ.ά.).

«Όλα αυτά τα χειρουργεία αντιμετωπίζονταν μέχρι πρόσφατα στο Ηράκλειο. Πλέον, όμως, ξεκίνησαν να γίνονται και στο Ν.Ν.Κ. με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που υπάρχει -κι ο οποίος διατέθηκε από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.)- και με την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία και επιστημοσύνη που υπάρχει στον τομέα αυτό», εξήγησε ο κ. Βακάλης ο οποίος επί χρόνια έχει την ευθύνη για τα συγκεκριμένα χειρουργεία στο Ν.Ν.Α.

Διευκρίνισε, δε, ότι το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης είναι διατεθειμένο, εφόσον ζητηθεί από τις δομές υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης που λειτουργούν στα Χανιά, να συνεργαστεί μαζί τους για την αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των περιστατικών αυτών.

Ερευνα

Στο μεταξύ, ο κ. Βακάλης υπήρξε επικεφαλής μιας σημαντικής έρευνας για την αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που απέδειξε ότι η χρήση μπεβασιζουμάμπης που χορηγείται ως αντικαρκινικό φάρμακο (Avastin) σε συνδυασμό με φωσφορική δεξαμεθαζόνη, μπορεί να φέρει εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα με την ουσία ρανιμπιζουμάμπης του φαρμάκου Lucentis που παράγει η εταιρεία Novartis, στοιχίζοντας όμως 23 φορές λιγότερο και απαιτώντας πολύ μικρότερο αριθμό ενέσεων στο μάτι.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.