Νότια Κρήτη

Στον Τίμιο Σταυρό του Κόφινα με τον Ορειβατικό Μοιρών

Στον Τίμιο Σταυρό του Κόφινα με τον Ορειβατικό Μοιρών

Ανέβηκαν στην κορυφή του Κόφινα, την πιο ψηλή κορυφή των Αστερουσίων!

A-
A+
14/09/2017 | 10:52

 

Τιμώντας την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μέλη του Ορειβατικού Μοιρών ανέβηκαν στην κορυφή του Κόφινα, την πιο ψηλή κορυφή των Αστερουσίων,  για να ανάψουν το κερί τους…

Μπορεί το υψόμετρό του να μην προκαλεί δέος , όμως από αρχαιοτάτων χρόνων ο Κόφινας (που, ως γνωστόν, ονομάστηκε έτσι γιατί μοιάζει με ανεστραμμένο κοφίνι) προκαλούσε τους πιστούς να ανέβουν στην κορυφή και να λατρέψουν τα θεία. Τόπος λατρείας για τους Μινωίτες όπως μαρτυρούν τα άφθονα βύσαλα από τις λαθρανασκαφές που βρίσκονται τριγύρω,  τόπος λατρείας και σήμερα αφού στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και λίγο χαμηλότερα η εκκλησία της Παναγίας της Κεράς .

Η θέα από την κορυφή είναι μαγευτική:  τόσο στην πεδιάδα της Μεσαράς όσο και στο Νότιο Κρητικό πέλαγος που απλώνεται μπροστά σου από τις Τρεις Εκκλησιές , μέχρι το Λέντα και το Κεφάλι στα δυτικά.

Μια τελετή δεντρολατρείας ( τα ιερά μήλα του Κόφινα ) που τελείται μαζί με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στις 14 του Σεπτέμβρη, μπορούμε να πούμε ότι ενώνει τους πιστούς στο πέρασμα των αιώνων. Σύμφωνα με το έθιμο –που… δεν τηρείται πάντα- την παραμονή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού οι πιστοί από τα γύρω χωριά ανεβαίνουν στον Κόφινα μαζί με τον ιερέα και επιδίδονται σε ένα αρχαίο λατρευτικό έθιμο δεντρολατρείας. Τα μικροσκοπικά «μήλα του Κόφινα» από το δέντρο Σορβιά η Ακανθώδης ή Κράτεγος μαζεύονται από τους πιστούς, μένουν στο νερό όλη νύχτα και την επόμενη μέρα του Σταυρού ευλογούνται από τον ιερέα και μοιράζονται στον κόσμο. Θεωρείται μάλιστα ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες .

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.