Κρήτη

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας θα βρεθεί πρώτη φορά τετ-α-τετ με τους απαγωγείς του.

A-
A+
13/12/2018 | 9:37

Συνεχίζεται σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη των απαγωγέων του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη σε αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, περίπου ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων σε μάντρα ανταλλακτικών στο Ρέθυμνο και την απελευθέρωση του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα απαγωγής πρόκειται θα βρεθεί τετ-α-τετ με τους απαγωγείς του, οι οποίοι ανέρχονται σε 12 – προστέθηκαν δηλαδή πέντε στους αρχικούς επτά.

Οι κατηγορούμενοι ανέρχονται συνολικά στους 12, οι 8 παραμένουν προφυλακισμένοι, οι 4, οι οποίοι είχαν απολογηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ από πλευράς του Μιχάλη Λεμπιδάκη δεν έχει δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής.

Σε ό,τι αφορά τους 12 κατηγορούμενους, διαχωρίζονται σε εκείνους που αρνούνται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή στην απαγωγή και σε εκείνους που ομολογούν μέρος κάποιων πράξεων, ισχυριζόμενοι ωστόσο ότι ο ρόλος τους ήταν υποβαθμισμένος και σε κάθε περίπτωση ενεπλάκησαν κατά την διάρκεια της απαγωγής.

Το χρονικό 

Ηταν 30 Μαρτίου του 2017 όταν ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης έπεσε στην ενέδρα των απαγωγέων  που τον κράτησαν όμηρο για περισσότερους από έξι μήνες!

«Δεμένο σαν το σκυλί», όπως είπε ο ίδιος στην συγκλονιστική κατάθεση του λίγες ώρες αφότου οι αστυνομικοί τον απελευθέρωσαν μετά από επιχείρηση στην μάντρα αυτοκινήτων που τον κρατήσαν λίγο έξω από το Ρέθυμνο.

Αυτό ήταν το τελευταίο κρυσφήγετο καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος  οι απαγωγείς τον είχαν μετακινήσει τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικά κρησφύγετα.

Το θρίλερ της απαγωγής του κρητικού επιχειρηματία τα είχε όλα: κινηματογραφική απαγωγή , απαίτηση για λύτρα 100 εκατομμυρίων  «αποδείξεις ζωής» αλλά και παιχνίδι νεύρων με εκατέρωθεν σιωπές από αστυνομία και απαγωγείς.

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, και ενώ ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα – ένα οικισμό έξω από την πόλη. Ο συναγερμός σήμανε μετά τον εντοπισμό του πολυτελούς αυτοκινήτου του επιχειρηματία, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές τις πόρτες στον επαρχιακό δρόμο και τρακαρισμένο.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου προσώπου και επικοινώνησε με την οικογένειά του, που δήλωσε άγνοια για το τι είχε συμβεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενώ η οικογένεια κάλεσε μια φορά στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα, αλλά «σίγησε» από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε να επέμβει καθώς δύο αυτοκίνητα καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν, ωστόσο, ολοσχερώς. Το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να «κλείσουν» το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο, κατά πάσα πιθανότητα τον επιβίβασαν αρχικά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Ο επιχειρηματίας είχε πέσει σε καλοστημένη ενέδρα. Αφού τον ακινητοποίησαν,  τον έβγαλαν δια της βίας από το όχημά του, τον επιβίβασαν σε άλλο και εξαφανίστηκαν.Οι δράστες έβαλαν φωτιά και στα δύο αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Το πρώτο SMS, τα παζάρια στα λύτρα 

Δέκα  μέρες αργότερα οι απαγωγείς επικοινώνησαν με SMS και μέσω «πακιστανικού τηλεφώνου» με τον αδελφό του από τον οποίο αξίωσαν την καταβολή λύτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια απάντησε πως το ποσό αυτό δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί.

Οι απαγωγείς επανήλθαν και μετά από διαπραγματεύσεις έριξαν το ποσό στα 70 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία σύμφωνα με πληροφορίες στα 8 εκατ. ευρώ.

Στις 25 Απριλίου η οικογένεια ενημερώθηκε μέσω ενός ακόμη SMS ότι σε απόσταση περίπου 150 χλμ από το σπίτι θα έβρισκε την « απόδειξη ζωής» που ζητούσε για να πειστεί ότι ο Λεμπιδάκης είναι ζωντανός. Πράγματι βρήκαν ένα στικάκι στο οποίο υπήρχε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ο άτυχος επιχειρηματίας δήλωνε ότι είναι καλά και ζητούσε από την οικογένεια του να συνεργαστεί με τους απαγωγείς.Οι επικοινωνίες συνεχίζονται και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα λύτρα συνεχίζονται ωστόσο κάποια στιγμή διακόπτονται ξαφνικά.

Μετά από 53 μέρες διαλυτικής σιωπής εκ μέρους των απαγωγέων η οικογένεια Λεμπιδάκη ανακοινώνει με μια επιστολή ,σε συμφωνία με την αστυνομία ,ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση του.

«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη»

Η επανεμφάνιση των απαγωγέων  

Ακολουθεί ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του αδελφού του Λεμπιδάκη την Παρασκευή 29 Αυγούστου οι απαγωγής στέλνουν στην οικογένεια του ένα σημείωμα με τον γραφικό χαρακτήρα του, αλλά και ένα USB, στο οποίο ακούγεται ο επιχειρηματίας.

Για να προσδιορίσει χρονικά, μάλιστα, την ηχογράφηση αναφέρεται σε γεγονός που πρωταγωνιστούσε στα δελτία ειδήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Το βαθύ λαρύγγι και ο κοριός της ΕΥΠ 

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας αξιοποιώντας πληροφορίες που τους έδωσε άνθρωπος της νύχτας που γνώριζε πολλά, είχαν εντοπίσει πριν από τρεις μήνες κάποιους από τους δράστες.Ο εντοπισμός τους έγινε από τον κοριό της ΕΥΠ και φυσική παρακολούθηση υπόπτων.

Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί φαίνεται ότι άρχισαν να πλησιάζουν πολύ κοντά στους απαγωγής μετά από ένα τυχαίο περιστατικό όταν σε έναν έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τρία άτομα είχαν πετάξει τα κινητά τους. Ακόμη έθεσαν σε στενή παρακολούθηση όλους τους χώρους πώλησης καρτοκινητών και καρτών κινητής τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί έφτασαν στην ανήλικη κοπέλα που αγόραζε κάρτες και φθηνά κινητά τα οποία χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς.

Η αστυνομία έφτασε έτσι και στον χώρο που κρατούσαν οι απαγωγείς τον 54χρονο επιχειρηματία. Η παρακολούθηση της μάντρας ήταν αδιάκοπη με μικροκάμερες  και θερμικές κάμερες ώστε να γνωρίζουν πόσοι απαγωγείς βρίσκονταν στον χώρο και πότε. Το σχέδιο της απελυθέρωσης του επιχειρηματία στήθηκε πολύ προσεκτικά και με γνώμονα να διασφαλιστεί απόλυτα η ζωή και η ακεραιότητα του. Και τελικά αυτή έγινε το πρωϊνο της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου.

Τα 12 άτομα που μετείχαν στην απαγωγή  συλληφθέντες

Η αστυνομία έχει συλλάβει 12 άτομα, μεταξύ αυτών και μια 16χρονη που φέρεται να είχε το ρόλο αγγελιοφόρου.

Πρόκειτια για τον 43χρονο ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων, έναν 44χρονος ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών,έναν 60χρονο μεσίτη και την 16χρονη κόρη του, έναν 40χρονο ποινικό, έναν 45χρονο που πρωτοστατούσε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών στο Ρέθυμνο, ένας 44χρονο και έναν 42χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εικόνα των αρχών αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε ο 45χρονος.

Αναζητούνται 5 σκληροί κακοποιοί

Μια ομάδα σκληρών κακοποιών, βαριά ονόματα της παρανομίας εξετάζει η Αστυνομία, να αποτέλεσε τον βραχίονα κρούσης που κατέστρωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ουσιαστικά ψάχνουν για 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια.

Και αυτό γιατί, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο, οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το rethemnonews.gr

Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή, η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η Αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στο δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσυρθούν από την υπόθεση, προσθέτει το κρητικό σάιτ.

Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες: Ντροπή σας αλήτες φώναζαν συγκεντρωμένοι

Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκαν στα Δικαστήρια Ηρακλείου οι 7 άνδρες που έχουν συλληφθεί για την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ενώ από την πίσω πόρτα έβαλαν οι αστυνομικοί, στο κτίριο, το ανήλικο κορίτσι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θανάση Γαλήνα, που έχει την ευθύνη όλης της υπόθεσης και του αντιεισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση από την αρχή, Στάθη Θεοφανίδη. Παρόντες είναι και δικηγόροι από το Ρέθυμνο.

Οι απαγωγείς έτυχαν των αποδοκιμασιών του κόσμου, που από νωρίς είχε συγκεντρωθεί έξω και γύρω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου.

«Ντροπή σας», «ντροπή σας αλήτες» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες, που περίμεναν την κλούβα με τους συλληφθέντες δεξιά και αριστερά του δρόμου. «Μας ντροπιάσατε» έλεγαν κάποιοι άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων, όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της περιοχής, είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο από το μεσημέρι αναμένοντας τους φερόμενους ως απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι συλληφθέντες συνοδεύονταν από δεκάδες αστυνομικούς. Μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν πρώτοι στο δικαστικό μέγαρο ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν περιπολικά της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και στη συνέχεια η κλούβα.