Πολιτισμός

Χανιά: Αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

Χανιά: Αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

A-
A+
09/11/2018 | 12:38

Με επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κρήτη.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε από στελέχη της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και της Τομεακής Επιτροπής Χανίων στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή στην οποία κλείστηκαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Είδε τα κελιά των κρατουμένων, τους χώρους όπου βασανίστηκαν, την απομόνωση και τα κελιά που περνούσαν την τελευταία νύκτα οι κρατούμενοι πριν οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στους τοίχους των τελευταίων υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε λίγα λουλούδια στην είσοδο του φρουρίου υπό το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Το φρούριο Ιτζεδίν παρά τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία δεν είναι σήμερα ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό, ενώ η εγκατάλειψη του χώρου αποτυπώνεται και στην απουσία στοιχειώδους συντήρησης του μνημείου.

Από το χώρο των φυλακών ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση (Δείτε πάνω βίντεο):

«Η σημερινή μας επίσκεψη, εδώ, στις φυλακές του Ιτζεδίν δεν είναι μόνο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες της ταξικής πάλης, στους κομμουνιστές, στους αγωνιστές που βασανίστηκαν σε αυτά εδώ τα κάτεργα. Είναι, κυρίως, για να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε ότι αυτό εδώ το ιστορικό μνημείο των Χανίων θα πρέπει να φύγει από το Υπερταμείο. Θα πρέπει να αποκατασταθούν όλες οι εγκαταστάσεις, γιατί είδαμε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ σήμερα και κυρίως να αποκατασταθεί στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να έχει επισκεψιμότητα από τα παιδιά μας, από τα εγγόνια μας, από τους κατοίκους, από όλη την Ελλάδα, από τουρίστες του εξωτερικού, έτσι ώστε να βλέπουν την Ιστορία αυτού του τόπου, γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία αυτής της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας».

Στις  12.00 το μεσημέρι ο Δ. Κουτσούμπας θα περιοδεύσει στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ στα Χανιά και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Στις 9.00 το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση – συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου, στο κέντρο «Κονταρός», στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων.

Ολόκληρη η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

https://www.youtube.com/watch?v=XwvOEgAORRo

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.