Νότια Κρήτη

Αγωνία για το μέλλον της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ αν φύγουν οι μετοχές από το Δήμο Φαιστού (βίντεο)

Αγωνία για το μέλλον της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ αν φύγουν οι μετοχές από το Δήμο Φαιστού (βίντεο)

Πως τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο αίτημα και ποιους κινδύνους επεσήμαναν.

A-
A+
12/10/2018 | 13:58

Την αγωνία τους αλλά και την έντονη ανησυχία τους για το ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρίας ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ, αν και εφόσον προχωρήσει το αίτημα της ανταλλαγής ενός μέρους των μετοχών που κατέχει ο Δήμος ( 20%) με τα ακίνητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φαιστού που δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις και βεβαίως την αντίθεσή τους με το εγχείρημα.

Αρκετοί μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς το θέμα φαίνεται να έχει «προϊστορία» και «έντονο παρασκήνιο» μιας και συζητιέται έντονα εδώ και ένα χρόνο, υπάρχουν έγγραφα, αποφάσεις και εισηγήσεις τοπικών φορέων του Ζαρού και μαζί με όλα αυτά και δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου του Δήμου, μια θετική αρχικά και μια αρνητική στη συνέχεια, με όλα αυτά να γίνονται ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποκαλύπτονται για πρώτη φορά δημόσια μόλις πριν από μερικές μέρες.

Η κάμερα του «apopsilive.gr» ήταν στη συνεδρίαση και κατέγραψε σε βίντεο τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων τις οποίες και σας παραθέτουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Νίκος Καργάκης:» Με βάση τις γνωματεύσεις των δύο δικηγόρων η ανταλλαγή, έτσι όπως προτείνεται από τους φορείς, με παραχώρηση του 20% των μετοχών για την απόκτηση των ακινήτων, είναι ανέφικτο να προχωρήσει. Δεν αληθεύει ότι η εταιρία δεν μπορεί να μπει σε αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν μπορεί να μπει στην κατηγορία των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, όμως μπορεί να αντλήσει πόρους από ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα για μεγάλες επιχειρήσεις».

Γιάννης Κουλεντάκης: » Είμαι κάθετα αντίθετος στη μείωση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Η εταιρία Βότομος ξεκίνησε με πρωτεργάτη το Δήμο και τους κατοίκους του Ζαρού. Θεωρώ λάθος να απεμπολήσουμε ένα κομμάτι της περιουσίας του Δήμου. Αν υπάρχει δυνατότητα ας αγοράσει ο Δήμος το ελαιουργείο του Α.Σ. Ζαρού. Αν είναι πρόβλημα το ότι ο Δήμος έχει τόσο μεγάλο ποσοστό μετοχών, που λειτουργεί απαγορευτικά στο να μπει η εταιρία σε αναπτυξιακά προγράμματα, ας απευθυνθούμε σε ειδικούς να μας δώσουν λύση πάνω σ’ αυτό».

Κωστής Μανιουδάκης: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κανένας που να θέλει η εταιρία να φύγει από τα χέρια των Ζαριανών. Η εταιρία είναι βασικός χρηματοδότης της τοπικής οικονομίας. Το θέμα θέλει διερεύνηση από ορκωτούς εκτιμητές και νομικούς συμβούλους. Αν υπάρχει δυνατότητα είναι ευκαιρία, γιατί τα ακίνητα του Συνεταιρισμού βρίσκονται σε κομβικό σημείο και το να παραμείνουν στο Ζαρό είναι υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

Σάββας Καμπουράκης: «Το ποσοστό αυτό του 20% αν φύγει από το Δήμο η εταιρία είναι υποχρεωμένη μέσα σε μια τριετία ή να το διαμοιράσει στους μετόχους ή να το πουλήσει. Δεν μπορεί να το κρατήσει. Αν βρεθεί αύριο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας και θελήσει να αγοράσει τις μετοχές του Δήμου και πουλήσουν όλοι οι μικρομεσαίοι τις μετοχές με αδρά πληρωμένη τη μετοχή, η εταιρία θα πάθει ότι έπαθαν οι Μινωικές. Και θα έχουμε και εμείς ευθύνη σ’ αυτό. Το θέμα ήρθε πρόχειρα στο Συμβούλιο. Ακόμα και ο νομικός σύμβουλος έχει δώσει δυο αντιφατικές γνωματεύσεις».

Ελένη Τιτάκη: «Καταλαβαίνω την αγωνία όλων, της διοίκησης της Βότομος ΑΕ και του Συνεταιρισμού. Γνωρίζουμε ότι ο Συνεταιρισμός είναι χρεωμένος με προσημείωση των ακινήτων στην Παγκρήτια Τράπεζα, γνωρίζουμε επίσης που ήταν η εταιρία και που έχει φτάσει σήμερα. Αναφορικά με το θέμα εγώ δεν μπορώ να διαφωνήσω με την άποψη του νομικού συμβούλου που μας ξεκαθαρίζει ότι η ανταλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει. Θα βασιστώ σε αυτά που μας υπαγορεύει ο δικηγόρος. Ανταλλαγή μετοχών με ακίνητα δεν γίνεται».

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.