Νότια Κρήτη

Αναβιώνουν το έθιμο του Κλήδονα στο Ασήμι

Αναβιώνουν το έθιμο του Κλήδονα στο Ασήμι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασημίου ετοιμάζει γλέντι με κρητική μουσική και πολλές μαντινάδες.

A-
A+
22/06/2017 | 23:01

Πιστοί όπως κάθε χρόνο στα τοπικά έθιμα και στις παραδόσεις, έτσι και φέτος, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου προετοιμάζονται για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, που θα κορυφωθεί με κρητικό γλέντι το Σάββατο 24 Ιουνίου στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Τίτου.

Με σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος ενημερώνει όλα τα μέλη του και τους φίλους της παράδοσης να παραστούν στην εκδήλωση, η οποία θα πλαισιώνεται μουσικά από τους καλλιτέχνες Μπάμπη Αποστολάκη, λαούτο και Βαγγέλη Λιονάκη, λύρα.

Λίγα λόγια για το έθιμο 

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.

Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.