Νότια Κρήτη

Απογοητευτικό το σκηνικό – Έπιασε πάτο το φράγμα της Φανερωμένης

Απογοητευτικό το σκηνικό – Έπιασε πάτο το φράγμα της Φανερωμένης

Δείτε το φράγμα της Φανερωμένης σε βίντεο πως ήταν στις 17 Απριλίου του 2016!

A-
A+
20/10/2017 | 12:10

Πρωτοφανές είναι το φαινόμενο ανομβρίας που έχει πλήξει την Κρήτη, με αποτέλεσμα τα φράγματα του νησιού να στερεύουν το ένα μετά το άλλο. Από το οριακό σημείο που βρισκόταν, το Φράγμα της Φανερωμένης του Δήμου Φαιστού, έπεσε στο σημείο «μηδέν», κάτω από τα κατώτερα επιτρεπτά όρια.

Το Φράγμα Φανερωμένης έβαλε και επισήμως λουκέτο καθώς η στάθμη του νερού έπεσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα νούμερα να προκαλούν δέος: από τα 19 εκατομμύρια κυβικά, η ποσότητα έπεσε στα 800.000 κυβικά!

Πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Φανερωμένης Γιώργος Θεοδωράκης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που ανάγκασε την επιτροπή που διαχειρίζεται το νερό να βάλει λουκέτο, μία πρωτοφανής κίνηση, από το 2005, οπότε κατασκευάστηκε.

Χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Κινδυνεύουν να καταστραφούν 30.000 ξηρικά στρέμματα γύρω από το Φράγμα, θερμοκήπια, κήποι και ελαιόδεντρα. Μόνη λύση για να μην ξανά υπάρξει η ίδια κατάσταση είναι η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού.

Αγρότες και κάτοικοι που έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, αφήνουν αιχμές κατά των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων για λανθασμένη διαχείριση.

Το σκηνικό με τις παρακάτω εικόνες υπερχείλισης ανήκουν στο παρελθόν και το φράγμα της Φανερωμένης εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.