Νότια Κρήτη

Αποκλειστική συνεδρίαση στη Γόρτυνα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας(βίντεο)

Αποκλειστική συνεδρίαση στη Γόρτυνα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας(βίντεο)

Προτάσεις περιορισμού της κατανάλωσης από το Σύλλογο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου.

A-
A+
16/03/2018 | 10:32

Το πρόβλημα της λειψυδρίας λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων της φετινής χρονιάς και η λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού, θα αποτελέσουν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο των Αγίων Δέκα. 

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να παρίστανται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, έχοντας ήδη καταγεγραμμένα τα προβλήματα των περιοχών τους σε ύδρευση και άρδευση και προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η συζήτηση του ανωτέρω θέματος κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη για δύο λόγους. Κατά πρώτον, γιατί και οι ίδιες οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συγκεκριμένα η Δ/νση Υδάτων έχει αποστείλει ενημερωτική εγκύκλιο με τα προτεινόμενα μέτρα εξοικονόμησης νερού για την αντιμετώπιση του φάσματος της λειψυδρίας, που φέτος είναι ορατό περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Και δεύτερον, γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου για πολλούς παραγωγούς οπωροκηπευτικών αλλά και για τους ελαιοκαλλιεργητές και θα πρέπει να γνωρίζουν τους περιορισμούς που θα εφαρμοστούν και θα ισχύουν για την φετινή σεζόν.

Συζήτηση στην ΠΕΔ Κρήτης 

Το θέμα απασχόλησε και την ΠΕΔ Κρήτης όπου συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί με την συνεχιζόμενη λειψυδρία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην “στεγνώσει” η Κρήτη τους επόμενους μήνες. Στη συνεδρίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης, τόνισε ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προσεγγίζει το θέμα της ενιαίας διαχείρισης του νερού, σε επίπεδο έργων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο φράγμα Αποσελέμη υπάρχουν 2,2 εκατ. κυβικά νερού, ενώ χαρακτηρίστηκε εφικτό να γίνει πριν τον επόμενο χειμώνα η τοποθέτηση του αγωγού στον Αποσελέμη, προκειμένου το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης έκανε λόγο για δικαιότερη κατανομή του νερού στις περιοχές με το μεγαλύτερο έλλειμμα και μίλησε για κανόνες διαχείρισης. Αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών της Μεσαράς, ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε ότι με τα υπόγεια νερά δε θα έχει πρόβλημα η Μεσαρά, αρκεί να υπάρχει σύνεση.

Όπως τόνισε η διαχείριση του νερού θα πρέπει να γίνει κατά το μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας. “Στόχος και κατεύθυνσή μας θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, η σωστή χρήση και η διαφάνεια και όλες οι μετρήσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο”. Κυρίως όμως από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ διαφάνηκε μια τάση να … σφίξουν τα λουριά για τους καταναλωτές και ιδίως για τους κακοπληρωτές, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνουν και θέματα ενημέρωσης προς τους καταναλωτές για τη συνετή κατανάλωση του νερού.

Αγωνία των Δημάρχων

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση τονίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην άρδευση με τους καταναλωτές να πρέπει να κάνουν ορθολογική χρήση και περιστολή της σπατάλης του νερού.

Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας ήδη έχει γίνει ενημέρωση και έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η λήψη μέτρων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, “δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να πέσει ακόμα και …ξύλο για το νερό”.

Επίσης τη δραματική κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην άρδευση εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού που χάνονται και μένουν ανεκμετάλλευτες σε δύσκολες εποχές, υπονοώντας σαφώς το φράγμα της Πλακιώτισσας, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, που μόλις πρόσφατα υπεγράφη η μελέτη κατασκευής των αρδευτικών δικτύων.

Αλλά και στο Δήμο Γόρτυνας η συζήτηση ξεκίνησε με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις και διαπιστώσεις που ήδη υποβλήθηκαν για προβληματισμό όλων των εμπλεκομένων, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του κ. Σταύρου Ξυλούρη, ο οποίος τόνισε ότι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όχι μόνο από το Δήμο, αλλά και από τους ιδιώτες που εμπορεύονται το νερό. “Δεν γίνεται ο Δήμος να “στραγγαλίζει” τις γεωτρήσεις, να εφαρμόζει το σύστημα της στάρδην άρδευσης των καλλιεργειών και να βάζει περιορισμούς και οι ιδιώτες να πουλούν ανεξέλεγκτα και να κερδοσκοπούν στην πλάτη των παραγωγών, τονίζοντας ότι έχουν ευθύνη και οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις άδειες που έχουν δώσει.

Παραγωγοί λαϊκών αγορών 

Παρέμβαση όμως έγινε και από το Σύλλογο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του οποίου Παντελής Παπαδάκης, τυγχάνει να είναι δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Γόρτυνας.

Στο κείμενο τους – το οποίο και αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της έδρας- επισημαίνεται ότι οι υποδομές του Δήμου είναι ανεπαρκείς και με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των καλλιεργειών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη και να γίνει ορθή διαχείριση του νερού.

Ειδικότερα προτείνονται:

  • έλεγχος των δικτύων για διαρροές
  • να σφραγιστούν τα αδήλωτα υδρόμετρα
  • κλείσιμο παράνομων παροχών
  • άρδευση αποκλειστικά και μόνο με σταλάκτες
  • για τα κηπευτικά να περιοριστούν οι καλλιέργειες κατά 30%
  • να καλλιεργούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο
  • να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από κάθε παραγωγό για κάθε καλλιέργεια (είδος καλλιέργειας, στρέμματα, περιοχή)
  • για τις δενδρώδεις καλλιέργειες να οριστεί γεωπόνος ο οποίος και θα εκτιμήσει ανά περιοχή τις ετήσιες ανάγκες σε κυβικά που έχει κάθε δέντρο. Επίσης να οριστεί ανώτατη κατανάλωση ανά δέντρο ή ανά στρέμμα. Όποιος παραγωγός υπερβεί το όριο κατανάλωσης θα πληρώνει με τον υψηλότερο συντελεστή ή θα σφραγίζεται η παροχή του. Αυτά θα ισχύουν ανάλογα με την καλλιέργεια.

Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό βίντεο από μια πρώτη συζήτηση του θέματος στο Δήμο Γόρτυνας