Νότια Κρήτη

Aπόψε το πιο όμορφο φεγγάρι της φθινοπωρινής ισημερίας …πάνω από τον Κόφινα!

Aπόψε το πιο όμορφο φεγγάρι της φθινοπωρινής ισημερίας …πάνω από τον Κόφινα!

Harvest Moon : Το φαινόμενο που συμβαίνει κάθε τρία χρόνια τον Οκτώβριο

A-
A+
05/10/2017 | 17:31

Ένα πολύ όμορφο φαινόμενο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα οι ανά τον κόσμο θαυμαστές του νυκτερινού Ουρανού. Πρόκειται για το φαινόμενο Harvest Moon.

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου που συμβαίνει πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία. Συνήθως τυχαίνει τον Σεπτέμβριο (γύρω στις 22 του μήνα), αλλά κάθε τρία χρόνια πέφτει Οκτώβριο, όπως φέτος, στις 5 Οκτωβρίου.

Η αστρονομική σημασία του Harvest Moon είναι η ίδια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η πανσέληνος που γίνεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία έχει ξεχωριστό αστρονομικό ενδιαφέρον επειδή ο χρόνος ανάμεσα στη μία ανατολή του φεγγαριού και στην επόμενη μειώνεται αρκετά, και μάλιστα η διαφορά είναι αντιληπτή.

Παλιότερα, αυτή η ανατολή του φεγγαριού, που για μερικές μέρες, εκεί κοντά στην ισημερία, συνέβαινε νωρίτερα, σήμαινε ότι οι αγρότες μπορούσαν να δουλέψουν περισσότερες ώρες στα χωράφια μετά τη δύση του ηλίου, γι’ αυτό και ονομάστηκε Harvest Moon (harvest στα αγγλικά είναι o θερισμός και η συγκομιδή των καρπών).

Λόγω της μικρής γωνίας που σχηματίζει η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη, για αρκετά βράδια στη σειρά φαίνεται σαν να έχουμε πανσέληνο. Κι επειδή το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, το Harvest Moon μοιάζει κίτρινο ή πορτοκαλί λόγω της καμπύλης του φωτός στην ατμόσφαιρα. Και όχι, το φεγγάρι δεν είναι πιο μεγάλο κατά τη διάρκεια του Harvest Moon, πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη που ονομάζεται «Moon Illusion».

Οι φετινές πανσέληνοι του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έχουν και οι δύο τα χαρακτηριστικά του Harvest Moon.  Η φράση έγινε δημοφιλής αρχές του 20ού αιώνα από το τραγούδι «Harvest Moon» των Nora Bayes και Jack Norworth (1903) που έλεγε: Shine on, shine on harvest moon Up in the sky, I ain’t had no lovin’ Since January, February, June or July Snow time ain’t no time to stay Outdoors and spoon, So shine on, shine on harvest moon, For me and my gal.

«Harvest Moon» είναι ο τίτλος του 12ου άλμπουμ του Neil Young που κυκλοφόρησε το 1992 ως άτυπη συνέχεια του «Harvest» του 1972. Αυτά τα δύο είναι τα καλύτερα άλμπουμ του. Στον δυτικό κόσμο έχει ξεχωριστή σημασία το Harvest Moon. Ανάλογα, οι απανταχού Κινέζοι γιορτάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι (λόγω μιας απόκλισης του ημερολογίου τους) και είναι η έναρξη του Mid-Autumn Festival (ή Φεστιβάλ του Φεγγαριού) για τo Βιετνάμ, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ και η ευκαιρία να φάνε mooncakes.

Οι αγγλοσαξονικές ονομασίες των πανσελήνων ανά μήνα είναι οι εξής: Wolf Moon (Ιανουάριος), Snow Moon (Φεβρουάριος), Worm Moon (Μάρτιος), Pink Moon (Απρίλιος), Flower Moon (Μάιος), Strawberry Moon (Ιούνιος), Buck Moon (Ιούλιος), Sturgeon Moon (Αύγουστος), Harvest Moon (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος), Full Corn Moon (Σεπτέμβριος), Hunter’s Moon (Οκτώβριος), Beaver Moon (Νοέμβριος) και Cold Moon (Δεκέμβριος). Προσοχή, ως Blue Moon αναφέρεται η πανσέληνος που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, που δεν είναι συγκεκριμένος.

Στη φωτογραφία το Ηarvest Moon την ώρα που ανατέλλει πάνω από τον Κόφινα ( Την φωτογραφία «πάγωσε» ο φακός του Γιάννη Φραγκιαδάκη από το ύψος της Μονής Οδηγητρίας περίπου  χτες Τετάρτη , μιά ημέρα πριν την Πανσέληνο)

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.