Νότια Κρήτη

Δήμος Αγίου Βασιλείου: «Όχι» στην εγκατάσταση νέων ΒΑΠΕ

Δήμος Αγίου Βασιλείου: «Όχι» στην εγκατάσταση νέων ΒΑΠΕ

Ένωση Ξενοδόχων Νοτίου Ρεθύμνου: Ποτέ δε συναινέσαμε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

A-
A+
29/12/2017 | 10:39

Τον ασκό του αιόλου άνοιξε η επιστολή του Κώστα Κλάδου, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό της «Nοτος Ενεργειακή» την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο όρος Κουρούπα, μεταξύ των φαραγγιών Κοτσυφού και Κουρταλιώτη στο δήμο Αγίου Βασιλείου.

Μετά την ανακοίνωση του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ και των επιτροπών Αγώνα Αγ. Βασιλείου και Αρκαδίου που δήλωναν ότι αρνούνται να δεχθούν μια ακόμα εγκατάσταση αιολικού σταθμού καθώς αυτοί δεν συνδυάζονται με τη διασφάλιση του αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής, την ήπια τουριστική ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον, και στην οποία τόνιζαν πως κάτοικοι της περιοχής έχουν δεχθεί απειλές από τον εργολάβο, ο κ. Κλάδος απάντησε με μια μακροσκελή επιστολή στα ΜΜΕ.

Σε αυτήν υποστήριξε το έργο, ισχυρίστηκε πως είναι μικρό και χαρακτήρισε με απαξιωτικές εκφράσεις τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο κίνημα κατά των Βιομηχανικων ΑΠΕ, κάνoντας λόγο για «μουσαφίρηδες», «μονίμως αντιρρησίες» που «δεν τολμούν κανένα διάλογο» και «παραπληροφορούν». Μάλιστα στην επιστολή του ισχυρίστηκε ότι σε επαφές που είχε ο ίδιος με φορείς (εκκλησία, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, ξενοδόχους, δικηγορικό σύλλογο, δήμο Αγίου Βασιλείου και την πλειοψηφία των κατοίκων) ήταν θετικοί στην υλοποίηση του έργου.

Σε απάντηση των όσων υποστηρίζει ο κ. Κλάδος, η Ένωση ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Ρεθύμνου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ποτέ δε συναίνεσε στο έργο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Κουρούπα, διαψεύδοντας τον εργολάβο.
Παράλληλα, ο δήμος Αγ. Βασιλείου σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ο κ. Κλάδος ζήτησε συνάντηση η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, διότι «οι απόψεις του δημάρχου είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στο δημόσιο διάλογο», ενώ όλες οι συλλογικές αποφάσεις του οργάνου αλλά και η βούληση της τοπικής κοινωνίας είναι αντίθετες στις ΒΑΠΕ, επομένως η συνάντηση, όπως αναφέρεται, θα ήταν ανώφελη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής του κ. Κώστα Κλάδου σχετικά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στη περιοχή της Κουρούπας η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στις 21 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου επισημαίνει τα εξής:

«1. Η παρούσα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (202/2015 και 27/2017), να εισακούσουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση νέων ΒΑΠΕ στην περιοχή μας. Επίσης έχει εξαντλήσει τα θεσμικά της περιθώρια αφού όλες οι συλλογικές της αποφάσεις είναι ενάντια στις ΒΑΠΕ: στις προτάσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, στη διαβούλευση για το ΣΧΟΑΠ της δημοτικής ενότητας Φοίνικα αλλά και στις γνωμοδοτήσεις των μελετών.
2. Ο κ. Κλάδος όντως επιδίωξε με κάθε τρόπο να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη. Ουδέποτε όμως πραγματοποιήθηκε συνάντηση αφού οι απόψεις του Δημάρχου είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στο δημόσιο διάλογο επομένως η συνάντηση θα ήταν ανώφελη. Προφανώς ο κ Κλάδος εξέλαβε την άρνηση οποιαδήποτε συζήτησης για το θέμα σαν σιωπή, και τη σιωπή σαν θετική στάση. Κρίμα.
3. Μείναμε έκπληκτοι με την ομολογία του κ. Κλάδου: «Άντρα μπροστάρη έψαχνα με ηγετικό προφίλ, σεβόμενος τις όποιες ιδιαιτερότητες και εγωισμούς» και την πρόθεσή του να στρατεύσει δημότες μας και να διχάσει την τοπική μας κοινωνία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά του σχέδια. Προφανώς δεν είχε υπολογίσει ότι οι αξίες των Αγιοβασιλιωτών, η αγάπη για τον τόπο τους, ο σεβασμός στην ιστορία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά και οι περιβαλλοντικές – οικολογικές ευαισθησίες τους υπερβαίνουν σκοπιμότητες και επιχειρηματικά συμφέροντα από όπου και οποιονδήποτε και αν εκφράζονται.
Τέλος, όπως έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη από τον Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη το όραμά μας και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη του τόπου είναι διαφορετικός από τους σχεδιασμούς των μεγάλων εταιρειών. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία του τόπου, να σεβαστούν τη θέληση και την αξιοπρέπεια της τοπικής κοινωνίας και να μην επιτρέψουν να γίνουν τα έργα αυτά που στοχεύουν στο κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

H Ένωση ξενοδόχων Νοτίων περιοχών στην ανακοίνωσή της αναφέρει για τα όσα διάβασε στον τοπικό τύπο: «Διαβάσαμε με έκπληξη μεταξύ άλλων, ότι από φορείς, όπως ξενοδόχοι κλπ. που εμπλέκονται ή μπορούν να εμπλακούν με το θέμα αυτό, ΛΑΒΑΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, για την επένδυσή σας, η οποία αποτελείται από την εγκατάσταση τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών, ισχύος 3,6 MW που καλύπτουν επιφάνεια 1.200 τ.μ., όπως ισχυρίζεσθε, στην περιοχή όρους ΚΟΥΡΟΥΠΑ.
Επειδή εκτιμούμε, κ. Κλάδο, και σας και την κοινωνική και επαγγελματική σας σταδιοδρομία, θα δηλώσουμε απλά ότι αν εννοείτε το σύλλογό μας, ως συναινούντες ξενοδόχους, πρέπει να διορθώσετε ή να διευκρινίσετε δημόσια ότι από το σύλλογό μας ποτέ δεν είχατε συναίνεση για το άνω έργο που αναλάβατε.
Μας δώσατε όμως την ευκαιρία να τοποθετηθούμε δημόσια για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη δεσπόζουσα στην περιοχή μας θέση όρους ΚΟΥΡΟΥΠΑ, που έχει απασχολήσει όλους μας στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια και οι θέσεις και αντιθέσεις μας έχουν δηλωθεί σε πολλές ανοικτές δημόσιες συγκεντρώσεις.

Πριν όμως τοποθετηθούμε δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο δημοσίευμά σας της 23/12/2017 και την επιστολή σας, προς φορείς στις 02/11/2017.
1. Στην επιστολή σας αυτή αναφέρετε ότι έχετε αναλάβει ένα πολύ μικρό έργο (4 ανεμογεννήτριες κλπ.).
Υπερασπίζεστε το έργο αυτό με επιχειρήματα όπως,
α) Οι Μινωίτες αξιοποιούσαν στα ιστιοφόρα τον άνεμο.
β) Οι αλευρόμυλοι στα χωριά και οι ανεμόμυλοι στο Λασίθι στηρίζονταν στην Πράσινη Ενέργεια.
γ) Ότι οι ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν ως ανεμοθραύστες και θα περιορίζουν τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής, κλπ.
Όλα αυτά τα πομπώδη επιχειρήματα χρειάζονται πομπώδεις εγκαταστάσεις και διεγείρετε τις ανησυχίες μας.
2. Προσφέρετε πέντε (5) δώρα.
α) Διορισμούς.
β) Βελτίωση αγροτικού δρόμου και περαιτέρω διάνοιξη.
γ) Αποκατάσταση ζημιών και βλαβών.
δ) Εθελοντική συμμετοχή σε έργα των οικισμών ΄Αγ. Ιωάννης, Κάνεβος.
ε) Υπόσχεσθε περιορισμένη όχληση (υπόσχεσθε όμως την όχληση).
Είναι ευγενική η δωρεά σας. Ο τόπος όμως δεν χρειάζεται δωράκια. Χρειάζεται προγραμματισμένη κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα οδηγεί στην ανάπτυξη της ίδιας της κοινωνίας.
3. Στο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, κλπ. διαβάζουμε μια ψυχροπολεμική συμπεριφορά εναντίον κάποιων, οι οποίοι δεν ήλθαν ποτέ να παρέμβουν στην κοινωνία του χωριού σας και απλά υπερασπίζονται τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να αναπτύξουν τον τόπο τους.
Θα έπρεπε όμως, πριν αναλάβετε την εκτέλεση του έργου αυτού, να μαθαίνατε ότι στην περιοχή έχει, εδώ και χρόνια, δηλωθεί δημόσια μια επίσημη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της κοινωνίας για να μην δεχθεί ανεμογεννήτριες στην περιοχή.
Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ αυτή έχει γίνει ΣΥΝΕΝΩΣΗ όλων των πολιτών, με σκοπό να υπερασπισθεί την ποιότητα και αποδοτικότητα του περιβάλλοντος.
Αρχές της ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ αυτής είναι η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η διάθεσή μας να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι δεν θέλουμε εσείς προσωπικά να γίνετε η «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ» που θα ανοίξει τον δρόμο και άλλων μικρών ή μεγάλων εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και να μην αναγκάζονται οι συντοπίτες μας να αμύνονται για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις και τα οράματά τους για το μέλλον της περιοχής τους.
΄Οσο για τις εγκρίσεις και τις άδειες εγκατάστασης που επικαλείσθε ότι έχει η εταιρεία για την οποία δουλεύετε, δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχουν και είναι σεβαστές όσον αφορά το τεχνικό μέρος που ενέκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τις θετικές όμως εισηγήσεις των υπηρεσιών τις εγκρίνει κάποιο αρμόδιο εκλεγμένο Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο αυτό εγκρίνει όχι μόνο τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, αλλά και την ηθική των κοινωνιών μας, απαιτείται και κοινωνική συναίνεση.
Αυτή τη συναίνεση δεν την ζήτησε και δεν την πήρε ποτέ κανένα Συμβούλιο.
Εσείς προς τιμή σας, τη ζητήσατε, αλλά δεν μπορείτε να πείσετε την κοινωνία για τους παρακάτω λόγους.
Η περιοχή αυτή είναι μιας σπάνιας φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς περίκλειστη περιοχή, που κατά το μέγιστο προστατεύεται ως περιοχή ΝΑΤURΑ και περιβάλλεται από τα όρη της Κουρούπας και τη θάλασσα και ανάμεσά τους μέσα σε ένα σπάνιο μικροκλίμα αναπτύσσονται χειμώνα καλοκαίρι στην εύφορη γη σπάνια βότανα και λουλούδια και με τα πλούσια νερά οι πολίτες έχουν καλλιεργήσει διάφορες καλλιέργειες (ελιές, λαχανικά, κλπ).
Σπάνια άγρια πουλιά, μέλισσες και βότανα δημιουργούν την άγρια χλωρίδα και πανίδα στην ΚΟΥΡΟΥΠΑ και από τις πλαγιές της έχουν εισοδήματα τουλάχιστον επτά χωριά αναπτύσσοντας και την κτηνοτροφία.
Μέσα στο σπάνιο αυτό τόπο με τα πλούσια νερά, χιλιάδες τουρίστες περιπλανώνται στη φύση, είτε μεμονωμένοι ή με γκρουπ και φωτογραφίζουν βότανα, λουλούδια και πουλιά.
Περιπατητές, ορειβάτες και αναρριχητές είναι σχεδόν μόνιμοι στις περιοχές αυτές.
Το ηλιόλουστο ξηροθερμικό κλίμα όλο το χρόνο (και ειδικά το χειμώνα) ξεχωρίζει την περιοχή αυτή με το σπάνιο ανάγλυφο, από άλλες τουριστικές περιοχές όλης της Μεσογείου.
Και μαζί με αυτά, αλλεπάλληλα δαντελωτά ακρογιάλια με τα πεντακάθαρα νερά και τον υποθαλάσσιο πλούτο τους, προσκαλούν χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτες και ανθρώπους που ασκούνται και αθλούνται στη φύση.
Οι πολίτες της κοινωνίας αυτής αγωνίζονται από χρόνια και εκσυγχρονίζουν σταδιακά με δημοκρατικό τρόπο, την περιοχή τους με εργαλείο τις εμπειρίες, τα βιώματα και την τεχνογνωσία αιώνων. Ο εμπλουτισμός των βοσκοτόπων, η στοχευμένη κατάλληλη αναδάσωση, η ανάδειξη των σπάνιων βοτάνων με τυποποίηση αυτών (με την υποστήριξη της βιοτεχνολογίας), η μελισσοκομία, η φύτευση τροπικών και υποτροπικών φυτών και η αναβίωση της σπάνιας (λόγω έντονης αλμυρότητας) υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας είναι γενναία οράματα, τα οποία με την συμπαράσταση ενός γενναίου κράτους θα αναπτύξουν ταχύτερα και πάλι τις τοπικές κοινωνίες προς ένα πραγματικό και παντοτεινό όφελος των ιδίων και της εθνικής ανάπτυξης.
Και για να σταματήσουν οι έωλες εθνικές πολιτικές, σας γνωρίζουμε ότι το κράτος εισπράττει το 40% του εισοδήματος των αγροτών και το 60% του εισοδήματος του τουρισμού (αναλύσεις στη διάθεσή σας).

Ας μη μιλάμε λοιπόν για ωφέλιμες εθνικές πολιτικές, άλλων δραστηριοτήτων.
Αγαπητοί της «ΚLADOSGROUPS.A.» και της «ΝΟΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» κλπ. μην αρχίσετε τη βλάβη και τη μετάλλαξη της αιώνιας παραδοσιακής πορείας του τόπου.
Αν θέλετε, μέσα στα πλαίσια του αναπτυξιακού οράματος της περιοχής μας, ελάτε με συναφείς επενδύσεις και θα σας συμπαρασταθούμε.
Και να γνωρίζετε ότι ο βίαιος εκσυγχρονισμός δεν στηρίζεται όπως ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός στη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της κοινωνίας.
Αντίθετα στρέφεται και επιβάλλεται ενάντιά της».