Νότια Κρήτη

Δ/νση Δημόσιας Υγείας: «Ακατάλληλο για πόσιμο το νερό από τις πηγές υδροληψίας του Πρινιά»

Δ/νση Δημόσιας Υγείας: «Ακατάλληλο για πόσιμο το νερό από τις πηγές υδροληψίας του Πρινιά»

Διορθωτικές ενέργειες ζητά η Υπηρεσία και ο Πρόεδρος του χωριού από το Δήμαρχο Γόρτυνας.

A-
A+
08/09/2017 | 7:38

Με κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Γόρτυνας και με μόνιμο υπάλληλο υδρονομέα, επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης το διαμέρισμα του Πρινιά στην ΔΕ Αγίας Βαρβάρας, μετά από καταγγελίες του Προέδρου κ. Νίκου Καταντωνάκη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και για την διάθεση των λυμάτων του οικισμού, μετά από σπάσιμο που παρουσιάστηκε στο αποχετευτικό δίκτυο.

Επιμέλεια:  Πόπη Πρωτογεράκη

Οι καταγγελίες του Προέδρου του Πρινιά δεν έμειναν μόνο στα λόγια, αλλά προχώρησαν και στα έργα, καθότι ο ίδιος έχει απευθυνθεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία διενήργησε έλεγχο αυτοψίας και επανέλεγχο στις 24 Απριλίου 2017, με το πόρισμα του ελέγχου να διαβιβάζεται αρμοδίως στο Δήμαρχο Γόρτυνας και στο Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και να κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου για άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Μάλιστα μετά από πιέσεις του Προέδρου του Πρινιά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και προς τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής επισκέφτηκε τον Δήμο την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου αναφορικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες και μετά τις υποδείξεις της υπηρεσίας για τις διορθωτικές επεμβάσεις που απαιτούνται.

Στο κέντρο ο Πρόεδρος του Πρινιά Νίκος Καταντωνάκης

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Πρινιά κ. Νίκος Καταντωνάκης ήταν στο Δήμο τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης του Πρινιά, καθώς όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας το νερό χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για πόσιμο.

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, υπάρχουν υπερήλικες στο διαμέρισμα και άτομα που για λόγους οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να αγοράζουν το νερό και καταναλώνουν το νερό των πηγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους. Ο ίδιος μάλιστα ο Πρόεδρος μιλώντας στο «apopsilive.gr» εξέφρασε την αγανάκτησή του, καθώς όπως είπε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει επισημάνει εγγράφως τα προβλήματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης στον οικισμό. Φανερά απογοητευμένος από την κατάσταση ο κ. Καταντωνάκης ζήτησε από το κλιμάκιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στο Δήμο, εφόσον δεν ενεργήσει άμεσα και σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας και των όσων ρητά αναφέρονται στο έγγραφο που έχει αποσταλεί με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2017 στο Δήμο.

Επιτόπια επίσκεψη

Μετά τα παραπάνω ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί τον Πρινιά συνοδευόμενος από δύο μηχανικούς του Δήμου και έναν μόνιμο υπάλληλο, υδρονομέα, παρουσία και του Προέδρου Νίκου Καταντωνάκη, ώστε να έχει ιδίαν αντίληψη της κατάστασης. Όπως μας ενημέρωσε έγινε καταγραφή όλων των προβλημάτων και τις επόμενες μέρες η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα αποτιμήσει το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας σε αυτοψία σήμερα στον Πρινιά μαζί με τον Πρόεδρο του χωριού Νίκο Καταντωνάκη

Στη συνέχεια θα αναζητηθεί τρόπος κάλυψης της δαπάνης, τόσο από έσοδα του Δήμου αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Παρατηρητήριο. Ο ίδιος μάλιστα δεσμεύτηκε να μας αποστείλει κατάσταση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού των πηγών και για το πρόβλημα της αποχέτευσης. Όπως ανέφερε ο κ. Σχοιναράκης, η δεξαμενή είχε καθαριστεί και πριν από ένα περίπου μήνα με ευθύνη του αρμοδίου αντιδημάρχου της Αγίας Βαρβάρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επόμενη ανάλυση του νερού θα είναι καθαρή και δεν θα υπάρχει πλέον ζήτημα ακαταλληλότητας του νερού.

 

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε φωτοτυπία του εγγράφου με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, με ημερομηνία αποστολής στο Δήμο Γόρτυνας 29-06-2017, όπου και αναφέρονται όλες οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση της ποιότητας του πόσιμου νερού από τις πηγές υδροληψίας.

 

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.