Νότια Κρήτη

«Δρομολογείται» η χρηματοδότηση της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Μεσαράς

«Δρομολογείται» η χρηματοδότηση της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Μεσαράς

Ο εκθεσιακός χώρος θα περιλαμβάνει ενότητες του πολιτισμού της περιοχής.

A-
A+
15/11/2018 | 13:28

Η ένταξη του έργου της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Μεσαράς, για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του στη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), «δρομολογείται» σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος στην διάρκεια ομιλίας του στην «1η Διαβούλευση για την Περιφερειακή Πολιτιστική Πολιτική-Τάσεις και Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, ανακοίνωσε τη θετική είδηση η οποία αφορά ένα πολυαναμενόμενο έργο- κιβωτό φύλαξης & ανάδειξης των αρχαιοτήτων και του πολιτισμού του νότου.

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Άποψη του Νότου», το Μουσείο Μεσαράς έχει ακόμα πολύ χρόνο να διανύσει έως τη μέρα των εγκαινίων του τα οποία δεν προβλέπεται να γίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, πριν το 2021 κι αυτό με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες (Μουσειολογική- Μουσειογραφική Μελέτη, τοποθέτηση των εκθεμάτων, κ.α.)  η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα έχει μεριμνήσει για την επαρκή του στελέχωση σε προσωπικό.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου θα περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες οι οποίες θα αντιστοιχούν σε τρεις μεγάλες φάσεις του πολιτισμού της περιοχής:

Η 1η Αίθουσα θα φιλοξενεί την ενότητα της προϊστορικής κατοίκησης,

Η 2η Αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στις ελληνορωμαϊκές πόλεις, και

Η 3η Αίθουσα θα αφορά την Χριστιανική Γόρτυνα.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου

Τα εκθέματα                                              

Μεταξύ των ιδιαίτερα σημαντικών εκθεμάτων θα είναι και αναθήματα από το ιερό της κορυφής  Κόφινα και τα περίφημα αγγεία από το σπήλαιο Καμαρών που θα συνιστούν την ενότητα «ιερών τόπων». Τα εκθέματα που θα σχετίζονται με τη λειτουργία του Λιμανιού του Κομμού (όπως μια μεγάλη λίθινη άγκυρα και πιθάρια αποθήκευσης & μεταφοράς προϊόντων) θα παρουσιάζονται με ένα ιδιαίτερο τρόπο στο πλαίσιο μιας «σύνθεσης» που θα περιλαμβάνει άμμο, δίχτυα και προβαλλόμενες αντανακλάσεις κινούμενου νερού… Ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά και εκπαιδευτικά. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει μόνιμη έκθεση σχετικά με το υδάτινο στοιχείο, ειδικό σκάμμα για να εξοικειώνονται τα παιδιά με την ανασκαφή αλλά και εξέδρα για την παρακολούθηση εκδηλώσεων αλλά και την ανάπαυση –σε μια σύντομη στάση- των επισκεπτών.

Σε περίοπτη θέση στο νέο Μουσείο Μεσαράς -όταν με το καλό εγκαινιαστεί το 2021- θα βρίσκεται ο Δίσκος της Φαιστού, όχι το αυθεντικό σπάνιο εύρημα που φιλοξενείται, ως γνωστόν, στο Μουσείο Ηρακλείου, αλλά η…  ψηφιακή εικόνα του, που με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας θα προσφέρει στους επισκέπτες με μεγάλη λεπτομέρεια την απεικόνιση του πήλινου αντικειμένου που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά «αποτυπωμένης γραφής». Η Έξυπνη Προθήκη είναι μια οθόνη στην οποία παρουσιάζεται η εικόνα του Δίσκου της Φαιστού. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδράσει με το έκθεμα, χωρίς καν να το αγγίζει, κουνώντας απλώς τα δάχτυλά του. Οι κινήσεις αυτές ανιχνεύονται από έναν αισθητήρα που είναι τοποθετημένος μπροστά στην οθόνη. Οι κινήσεις των δακτύλων προς τα αριστερά, δεξιά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω αλλά και περιστροφικά ουσιαστικά επιτρέπουν στο χρήστη να πλοηγηθεί σε μια διαδραστική εφαρμογή που επαυξάνει με ψηφιακό τρόπο την εξερεύνηση ενός στατικού αντικειμένου. Έτσι μπορεί να περιστρέψει το δίσκο, να μεγεθύνει τμήματά του, να δει πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, κείμενο και βίντεο σχετικό με το εύρημα. Η Έξυπνη Προθήκη για τον Δίσκο της Φαιστού που θα βλέπουμε στο Μουσείο Μεσαράς παρουσιάστηκε ήδη  σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ αλλά και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το σύστημα της Έξυπνης Προθήκης με την τεχνολογία ανίχνευσης της κίνησης των χεριών εφαρμόζεται για πρώτη φορά και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε αρχαιολογικό εύρημα ή αντικείμενο. Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος διάχυσης νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Μουσείου

Ημερίδα για τον Πολιτισμό

Στην ημερίδα διαβούλευσης για τον πολιτισμό που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στις 7 Νοεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων-υπηρεσιών του πολιτισμού, της Εκκλησίας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει πάντα στη συνεργασία, στη συνέργεια στη συμπόρευση για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς και ειδικά για τον τομέα του πολιτισμού που είναι η δύναμη της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αρναουτάκης «Στη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου έχουμε εντάξει έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η ένταξη και νέων έργων, η ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Άπτερας, Μινωικής Κυδωνίας, η ανάδειξης των ενετικών τειχών, του αρχαιολογικού χώρου Κνωσού, καθώς επίσης και της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο της Μεσαράς».

Ο Περιφερειάρχης στο βήμα της ημερίδας για τον Πολιτισμό

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «Μέσα από τη σημερινή ημερίδα με τις προτάσεις που θα ακουστούν και με την συνεργασία όλων θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την αξιοποίηση τόσο των Ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών χρηματοδοτήσεων. Εμείς από την πλευρά τη δική μας έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κρήτη. Παράλληλα με την συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και με τους φορείς του νησιού ενισχύουμε κάθε δραστηριότητα είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη βάση που έχουμε θέσει με γερά θεμέλια θα μπορούμε πραγματικά να συνδέσουμε τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, με κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την δημιουργία και θέσεων εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης» επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας: «Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τις κατάλληλες μελέτες, γιατί υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και δεν έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες. Εδώ λοιπόν απαιτείται εγρήγορση από όλους τους φορείς ώστε να μπορούμε να απορροφούμε πόρους και να διεκδικούμε ακόμα περισσότερους, γιατί η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου».  Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, ανέφερε επίσης, ότι, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιείται «η δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Το 2019 ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης ανακηρύχθηκε ως έτος «Ερωτόκριτου», πρόκειται για μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία μέσα από την οποία θα αποδείξουμε στην Ελλάδα και τον κόσμο, πως διαθέτουμε ταυτότητα, διαθέτουμε ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο, είμαστε ένας δημοφιλής και διαχρονικής αξίας  τουριστικός προορισμός».

Από την Ημερίδα που έγινε στο Ηράκλειο

Μεταξύ των ομιλητών και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης που μίλησε με θέμα «Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον» δήλωσε: «Στην Κρήτη στην πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι Κρητικοί στο μυαλό τους είναι ότι πρέπει να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά ως κόρη οφθαλμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη και διαθέσιμη και με μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή διότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κληροδότημα μας στις νέες γενιές. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε υπάρχουν προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής επιτροπής και για την αποκατάσταση μνημείων και πολιτιστικών έργων του παρελθόντος αλλά και για τη δημιουργία νέων, προκειμένου να εξελιχθούν πολιτιστικά οι νέοι μας να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν συνθήκες για την επόμενη καλλιτεχνική πρόταση στον επόμενο αιώνα».

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος που μίλησε για την «Καινοτομία-Πολιτιστική κληρονομιά: Ο πολιτισμός ως αποδοτικό εργαλείο ανάπτυξης» επεσήμανε «πως η Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρει με έναν τρόπο ιδανικό όλο το πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης για τη διαχείριση των μνημείων μας αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα μέσα από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, την βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μία υποδειγματική Περιφέρεια η οποία αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».