Νότια Κρήτη

Ελλείψει αντικαταστάτη παραμένει πρόεδρος ο Γιάννης Νικολακάκης στη Φαιστό

Ελλείψει αντικαταστάτη παραμένει πρόεδρος ο Γιάννης Νικολακάκης στη Φαιστό

Ένσταση Πετρακογιώργη για τις διαδικασίες αποδοχής της παραίτησης και εκλογής νέου Προέδρου.

A-
A+
09/03/2018 | 13:50

Εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού ο κ. Γιάννης Νικολακάκης, μέχρις ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του, κάτι που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει προκύψει μετά και την άκαρπη συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας, που έγινε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, από την οποία δεν προέκυψε ενδιαφέρον νέας υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου.

Ο ίδιος ο κ. Νικολακάκης είχε δηλώσει και μάλιστα ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που τον είχαν παροτρύνει να παραμείνει στην άσκηση των καθηκόντων του, ότι εμμένει στην αρχική του επιθυμία να αποχωρήσει από την προεδρία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει τις διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με την υπόθεση της παραίτησής του.

Τι απάντησε το Υπουργείο

Οι διευκρινίσεις ήρθαν, εφόσον το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1147/8 Φεβρουαρίου 2014 έγγραφο του, απάντησε στο σχετικό ερώτημα που είχε υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σχετικά με την αποδοχή της αίτησης παραίτησης από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σχετικό ερώτημα όπως είχε διατυπωθεί ήταν το εξής: » Στην υπηρεσία μας τέθηκε ερώτημα σχετικά με την άρση του αδιεξόδου σε περίπτωση που η παραίτηση του Προέδρου του Δημοτικού  Συμβουλίου από το αξίωμά του δεν γίνει αποδεκτή από το Σώμα και εφόσον ο ίδιος εμμένει στην παραίτησή του».

Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι : «Σύμφωνα με τις ειδικές σε σχέση με το άρθρο 54, διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 64 του ν.3852/2010, το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο υποβάλλεται η παραίτηση του Προέδρου του από το αξίωμά του, υποχρεωτικά αποδέχεται την παραίτησή και στη συνέχεια, στην ίδια συνεδρίαση, προβαίνει στην εκλογή νέου Προέδρου, κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία που ορίζουν οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου αυτού». Ωστόσο και σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 64 του ν. 3852/2010 αναφέρεται ρητά ότι «η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου υποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση».

Κάτι που πρακτικά και λογικά σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί ο αντικαταστάτης του προέδρου, η θέση δεν θα παραμείνει κενή, αλλά ο ίδιος υποχρεούται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ώστε να συνεχιστεί και η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος σε δήλωσή του προς το «apopsilive.gr» υποστήριξε ότι σε ενημέρωση που είχε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Εσωτερικών και εφόσον δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω στην εγκύκλιο που εστάλη, ορθώς συγκαλεί συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι καθόλα σύννομες.

Αντιδράσεις από την μειοψηφία

Ως προς την τήρηση των διαδικασιών διαφορετική όμως άποψη εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης 6 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα. Μαρία Πετρακογιώργη- Ανυφαντάκη, η οποία επικαλούμενη το ίδιο ακριβώς έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι θα έπρεπε η παραίτηση του προέδρου να γίνει υποχρεωτικά αποδεκτή από το Σώμα και χωρίς καθυστέρηση. Όπως τόνισε η κα. Πετρακογιώργη διαδικαστικά θα έπρεπε στην ίδια, μια και μοναδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εφόσον το επιβάλλει ο νομοθέτης, να γίνει αποδοχή της παραίτησης και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου. Διαδικασίες οι οποίες, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν επακριβώς αλλά προχώρησαν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι άκυρες και θα επιστρέψουν πίσω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ανακοίνωση παράταξης πλειοψηφίας

Μετά και την σύγκλιση παραταξιακής της ομάδας του νυν Δημάρχου Γιώργου Αρμουτάκη έγινε σαφές ότι κανένας Δημοτικός Σύμβουλος μέλος της Παράταξης «δεν δέχτηκε να προταθεί ή να αυτοπροταθεί για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, εάν συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση του Προέδρου Νικολακάκη Ιωάννη».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Συνεδριάσαμε την Τρίτη 06-03-2018 οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Φαιστού με την παρουσία και των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Μοιρών-Τυμπακίου-Ζαρού. Αποκλειστικός σκοπός της συνεδρίασης ήταν η εύρεση νέου υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, ύστερα από την παραίτηση του Προέδρου και το έγγραφο οδηγιών από την αρμόδια αρχή που αναφέρει ότι 1) το Δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να αποδεχτεί την παραίτηση ενός Προέδρου εφόσον αυτό κατατεθεί με τον νόμιμο τρόπο και 2) η παραίτηση γίνεται οριστική αφότου καλυφθεί η αντίστοιχη θέση.

Μετά από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων ομόφωνα κανένας από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης μας δεν δέχτηκε να προταθεί ή να αυτοπροταθεί για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, εάν συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση του Προέδρου Νικολακάκη Ιωάννη.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη της «Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Φαιστού» Τιτάκη- Λεονταράκη Ελένη, Μαυράκης Γιώργος, Τσικνάκη Αλεξάνδρα, Χουστουλάκης Φανούριος, Κουτεντάκης Χαράλαμπος, Χαριτάκης Εμμανουήλ, Πουλινάκης Μανούσος, Τσικνάκης Γεώργιος, Γκιαουράκη -Ματθαιάκη Παρασκευή, Ξηρουδάκης Γιάννης, Κουκουλάκης Ιωάννης, Γερωνυμάκης Γεώργιος και Χαλκιαδάκης Ζαχαρίας.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.