Νότια Κρήτη

Ένα περιπολικό με δύο άτομα «καλύπτει»  Αμάρι και Άγιο Βασίλειο!

Ένα περιπολικό με δύο άτομα «καλύπτει» Αμάρι και Άγιο Βασίλειο!

Καλύπτουν ουσιαστικά το μισό νομό Ρεθύμνου!

A-
A+
29/12/2018 | 13:05

Αναδιάρθρωση ενίσχυσης υποσχόταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τους αστυνομικούς, όταν αποφάσιζε κι αυτό με τη σειρά του – όπως και οι προηγούμενες πολλές ηγεσίες – να προχωρήσει σε αλλαγές. Σχέδιο «Περσέας» για εμφανή αστυνόμευση υποσχόταν το υπουργείο και αποφάσισε να το εφαρμόσει παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες. Και ήρθαν και επιβεβαιώθηκαν οι κακές προβλέψεις που έκαναν οι αστυνομικοί και στην Κρήτη, οι άνθρωποι που ζουν εκ των έσω τις υπηρεσίες, γνωρίζουν τις ανάγκες του τόπου και αντιλαμβάνονται – πολύ καλύτερα από εκείνους που εκπονούν σχέδια από τα γραφεία τους – τις δυσκολίες των εγχειρημάτων, που γίνονται στα χαρτιά, χωρίς προσλήψεις και χωρίς πραγματική διάθεση αλλαγής με την ταυτόχρονη παροχή των απαιτούμενων προσώπων και πόρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Ρεθύμνου κανένα από τα αστυνομικά τμήματα που το Υπουργείο δεσμευόταν ότι θα λειτουργεί με 26 τουλάχιστον άτομα προσωπικό, δεν λειτουργεί με περισσότερα από 16! Και όλα αυτά ενώ στο πλαίσιο του σχεδίου «Περσέας» είναι διαταγή αρχηγού να υπάρχει 24ωρη περιπολία σε όλο το νομό με αστυνομικούς από τα αστυνομικά τμήματα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να «περιπολεί» ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς σχεδόν το μισό νομό!
Να θυμίσουμε ότι με την «αναδιάρθρωση» πριν από ένα χρόνο καταργήθηκαν στο νομό Ρεθύμνου το Αστυνομικό Τμήμα Λαππαίων στην Επισκοπή και το Τμήμα Ασφαλείας Περάματος, που συγχωνεύθηκε με το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος. Και αντί τουλάχιστον το τελευταίο – που είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή – να διατηρήσει το σύνολο των ατόμων που υπηρετούσαν στις 2 υπηρεσίες δηλαδή 23, τελικά σήμερα υπηρετούν μόλις 16 αστυνομικοί. Το αστυνομικό τμήμα Αμαρίου διαθέτει 13 άτομα, το αντίστοιχο του Αγίου Βασιλείου 16 και το τμήμα των Ανωγείων 14.

Η 24ωρη Αστυνόμευση

Ένα περίπου χρόνο μετά την περιβόητη αναδιάρθρωση κι ενώ τα ζητήματα με την έλλειψη προσωπικού είναι πια πολύ ορατά, έρχεται μία διαταγή του αρχηγού της Ε.Α. να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των αστυνομικών. Ζήτησε ο αρχηγός από τους διευθυντές ανά νομό να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σχέδια 24ωρης αστυνόμευσης.
Οι περιοχές χωρίστηκαν ανά τομείς και προβλέπεται πλέον η συνεχής αστυνόμευση με ένα περιπολικό και δύο άτομα.
Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν Αμάρι και Άγιος Βασίλειος έχουν οριστεί ως ένας τομέας (!), καλύπτοντας ουσιαστικά το μισό νομό Ρεθύμνου. Πρακτικά, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση σε δύο δήμους με μεγάλη γεωγραφική κάλυψη, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που το περιπολικό βρίσκεται για παράδειγμα στο Ροδάκινο και δεχθεί κλήση για περιστατικό στον Μέρωνα, ο χρόνος ανταπόκρισης δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μίας ή μιάμισης ώρας… Επίσης, ως ένας τομέας έχουν οριστεί Ανώγεια και Δήμος Μυλοποτάμου, ένας άλλος είναι οι πρώην ενότητες Λαππαίων και Φωκά και ένας τρίτος οι πρώην ενότητες Αρκαδίου και Ρεθύμνου.
Την εφαρμογή του «Περσέα» έχουν επωμιστεί τα αστυνομικά τμήματα, που ενισχύονται αναγκαστικά τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου από ασφάλεια και τροχαία. Και όπως λένε αστυνομικοί κύκλοι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπηρεσίες, όπως η τροχαία και η ασφάλεια να βγάζουν περιπολικά σε κάποιες περιπτώσεις με ένα άτομο, πράγμα που σαφώς δεν προβλέπεται.
Οι ειδικές υπηρεσίες, δηλαδή τα ΤΑΕ, η ΟΠΚΕ και η ΟΕΠΤΑ, δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό, με εντολή αρχηγού. Και προφανώς είναι σημαντικό ότι οι ειδικές υπηρεσίες «εφορμούν» ανεξάρτητα από σχεδιασμούς επί χάρτου, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αρκετές για να καλύψουν ολόκληρη τη γεωγραφική περιφέρεια του νομού Ρεθύμνου.
Και το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές της ενδοχώρας που έχουν εδώ και χρόνια σοβαρό έλλειμμα αστυνόμευσης, λόγω ελάχιστου προσωπικού, όπως το Αμάρι, ο Άγιος Βασίλειος και η Λάππα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον στο Αμάρι, στο αστυνομικό τμήμα δεν βρίσκονται περισσότεροι από ένας ή δύο αστυνομικοί, προκειμένου να καλύπτεται και το σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης. Άλλωστε, στο παρελθόν συχνά είχε καταγγελθεί πως προκειμένου κάποιος αστυνομικός να παρέμβει σε περιστατικό στις περιοχές του Αμαρίου ήταν αναγκασμένος να κλείσει το τμήμα και να φύγει… Η κατάσταση δεν απέχει και πολύ, λένε αστυνομικοί που τονίζουν ότι με αυτά τα δεδομένα η αναδιάρθρωση προφανώς δεν πέτυχε καθόλου το στόχο της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο με τη διαχείριση του προσωπικού ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου σε έγγραφο – επιστολή που κατέθεσαν στον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, ταξίαρχο Αντώνη Ρουτζάκη.
Επεσήμαναν ήδη από τις 20 Νοεμβρίου πως ο ταξίαρχος ενημέρωσε τα μέλη της ένωσης «ότι στο σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνσή μας, καλούνται όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού, να διαθέσουν προσωπικό για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων, που έχουν επωμιστεί την υλοποίηση του «ΠΕΡΣΕΑ». Τότε, δεσμευτήκατε ότι μετά την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, θα είναι ζήτημα μερικών ημερών για την οριστική λύση του προβλήματος αυτού.
Παράλληλα, με το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας, η Ένωσή μας εξέφρασε τον προβληματισμό της για την «οριζόντια εφαρμογή» της διαταγής του κ. Αρχηγού τόσο σε εσάς, όσο και στην πολιτική και φυσική μας ηγεσία. Αναφέραμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησής της, χωρίς πρώτα να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι και ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών αστυνόμευσης.
Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων και περιστατικών αρμοδιότητας Τροχαίας και Ασφάλειας, αφού αυτές οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει «δεξαμενές» άντλησης ανθρώπινων πόρων, προς ενίσχυση των υπηρεσιών Τάξης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και την αλλοίωση της υπηρεσιακής τους δομής και υπόστασης. Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπολειτουργίας των ανωτέρω υπηρεσιών Τροχαίας και Ασφάλειας σε βαθμό που αναγκάζονται να επανδρώσουν με ένα μόνο άτομο την εποχούμενη περιπολία τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο έπακρο στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσής τους. Παράλληλα αρκετοί συνάδελφοι, που είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα, απομακρύνονται από αυτά, με αποτέλεσμα στην αδυναμία σωστού χειρισμού αυτών και τη δημιουργία δυσμενών σχολίων για την Ελληνική Αστυνομία.

Δυστυχώς όμως, μετά από τόσο καιρό, διαπιστώνουμε ότι δεν δόθηκε λύση.
Επειδή η εκ περιτροπής διάθεση αστυνομικού προσωπικού από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες, εμφανώς καταστρατηγεί το Π.Δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού», το οποίο δεν προβλέπει πουθενά την «διάθεση» Αστυνομικού Προσωπικού ως μορφή ενίσχυσης των Υπηρεσιών, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή να εκλείψει».
Πριν λίγο καιρό, κατά την εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής των περιπολικών που δώρισε στην Ελληνική Αστυνομία ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, παρούσα ήταν και η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη. Οι αστυνομικοί της έθεσαν υπόψη τα σοβαρά προβλήματα για να λάβουν απάντηση από την υπουργό ότι θα διερευνήσει λύσεις. Ουδεμία λύση έχει δοθεί…

Αγγελική Καλλέργη, goodnet