Νότια Κρήτη

Ένα ταξίδι στην μακρινή Καππαδοκία μέσα από τη μουσική και το χορό

Ένα ταξίδι στην μακρινή Καππαδοκία μέσα από τη μουσική και το χορό

Συγκέντρωση και καταγραφή στοιχείων για την ιστορική διαδρομή των οικογενειών του Αποϊνίου.

A-
A+
15/08/2018 | 9:35

Ιστορικές μνήμες από τις “χαμένες πατρίδες” της Μικράς Ασίας ξύπνησαν μέσα από μια μοναδική εκδήλωση μνήμης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, στις 9:00 μ.μ. στο Αποϊνι του Δήμου Γόρτυνας, με τίτλο “Από την Καππαδοκία έρχομαι…” με τη συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποϊνίου “Οι Βάκιωτες” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Μυλότοπου Πέλλας “Οι Καππαδόκες”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε μια περιοχή που έχει έντονη τη σφραγίδα του προσφυγικού στοιχείου, καθώς το Βελούλι (αρχικά) και το Αποϊνι μεταγενέστερα, υπήρξαν αμιγώς προσφυγικοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν από τους ξεριζωμένους μετά την καταστροφή του 1922.

Ευχή και προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων είναι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την αρχή, όχι όμως και το τέλος, καθώς όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αποϊνίου κ. Λάζαρος Μάρκου “αν και καθυστέρησε να γίνει, ποτέ δεν είναι αργά για να καθιερωθεί και να προχωρήσει ακόμα παραπέρα, με τη συλλογή, καταγραφή και διάσωση ιστορικών πληροφοριών”.  Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής μελέτης, ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία και πληροφορίες για τις οικογένειες που κατοίκησαν στην περιοχή και για την μετέπειτα πορεία τους.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αποινίου Λάζαρος Μάρκου με τον συγγραφέα και κεντρικό ομιλητή Αποστόλη Παυλίδη

Ο ξεριζωμός των προσφύγων, τα δύσκολα χρόνια της προσαρμογής στη νέα “πατρίδα”, οι μνήμες από την απώλεια προσφιλών προσώπων, ο αγώνας για την επιβίωση και την αναδημιουργία, αλλά και η προσφορά στον αγώνα και την εθνική αντίσταση, ήταν μερικοί μόνο σταθμοί της ομιλίας του γεωπόνου και συγγραφέα, Αποστόλη Παυλίδη που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Μέσα από πολυετή έρευνα και συλλογή πληροφοριών κατάφερε να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας μέσα από την διαδρομή των προσφυγικών οικογενειών που βρέθηκαν εγκατεστημένες στο Αποινι.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Φασουλάκης Κώστας, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου κ. Μιχελογιαννάκης και Κεγκέρογλου, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Τερζάκης, η Π.Σ. Δασκαλάκη Πόπη, οι αντιδήμαρχοι Κόφινα και Γόρτυνας κ.κ. Κώστας Σέγκος και Στέλιος Μπομποδάκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Ξυλούρης Σταύρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Γόρτυνας  Δημήτρης Βαλαβάνης, Σφακιανάκη Μαρία, Κρητικόπουλος Γιάννης και Βεϊσάκης Αρτέμης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς κ. Μιχάλης Σπυριδάκης και αρκετός κόσμος που γέμισε το προαύλειο του Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Θερμή υποδοχή όμως επιφύλαξαν οι τοπικοί φορείς στους “Καππαδόκες” και στα μουσικο-χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές φορεσιές της Καππαδοκίας που χόρεψαν μερικούς “ξεχασμένους” χορούς της Μικράς Ασίας. Τραγούδησαν τα μέλη της χορωδίας “Ερωδιός” υπό τη διεύθυνση του Κανακάκη Μανώλη.

Τέλος το συντονισμό και την παρουσίαση των μουσικοχορευτικών εθίμων των Καππαδοκών είχε η Κοσμόγλου Σοφία.