Νότια Κρήτη

Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού: “Οι γονείς λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά”!

Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού: “Οι γονείς λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά”!

A-
A+
21/03/2018 | 12:24

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού συνεδρίασε τη Δευτέρα 20/3/2018 και συζήτησε το θέμα της νομοθέτησης της καλλιέργειας και διακίνησης της ιατρικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για “θεραπευτικούς” σκοπούς, χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της νομιμοποίησής της και για “ψυχαγωγικούς” σκοπούς.
Απευθυνόμαστε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και καλούμε σε διαρκή αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά που δεν οδηγούν μόνο στον φυσικό θάνατο, αλλά και στον κοινωνικό θάνατο, διαμορφώνοντας ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής. Κι εμείς δεν θέλουμε τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής, αλλά τους θέλουμε πρωταγωνιστές της ζωής, τους θέλουμε με καθαρή συνείδηση για να μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού ομόφωνα ψηφίζει την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα:
«Όλους εμάς τους γονείς, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η νομοθέτηση της καλλιέργειας και διακίνησης της ιατρικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση τοξικών ουσιών στις μέρες μας, που η οικονομική κρίση δημιουργεί πολλά αδιέξοδα, αυξάνεται σημαντικά δίπλα στα προβλήματα που σήμερα βιώνει η νέα γενιά και ιδιαίτερα στη μαθητική νεολαία.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι το κάνει για «θεραπευτικούς» σκοπούς και ότι πρόκειται για ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς, μας θυμίζει τη συζήτηση που συχνά ανοίγει για τα σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, η οποία μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και – αν και δεν ταυτίζεται ως προς τη φαρμακολογική και τοξική της δράση με άλλα ναρκωτικά – ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 1 στους 4 ενηλίκους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη, ενώ 9 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.
Οι αιτίες που οδηγούν στην «επιλογή» μιας ναρκωτικής ουσίας είναι κοινές για όλες τις ουσίες. Ιδιαίτερα η διαφήμιση, η απενοχοποίηση στα μάτια των παιδιών της χρήσης του χασίς είναι άκρως επικίνδυνη και για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει αποδειχθεί πως όλοι οι χρήστες ηρωίνης είχαν ξεκινήσει από χασίς.
Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για “θεραπευτικούς” σκοπούς, χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της και για “ψυχαγωγικούς” σκοπούς. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί το όχημα για να οδηγηθεί η νεολαία στη χρήση και την εξάρτηση από όλα τα ναρκωτικά».
Το παράδειγμα της Ολλανδίας, σύμφωνα με ειδική έκθεση του ολλανδικού υπουργείου Υγείας, αναδεικνύει τέτοιες αρνητικές συνέπειες, καθώς αυξήθηκε η χρήση ηρωίνης, κόκας και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Το Άμστερνταμ μετατράπηκε σε κέντρο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και η πρώτη πόλη σε εγκληματικότητα στον κόσμο.
Ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρης απελευθέρωση της καλλιέργειας και της διακίνησης της κάνναβης από πολυεθνικούς ομίλους της φαρμακοβιομηχανίας. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 ένα σωρό κολοσσοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για άμεση αγορά ελληνικών καλλιεργούμενων εκτάσεων. Στο όνομα της «ανάπτυξης» κάνει ένα ακόμη βήμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης πρώτα απ’ όλα στη συνείδηση της νέας γενιάς, προβάλλοντας τα “οφέλη” που θα έχει η ανάπτυξη μιας τέτοιας οικονομικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις και το κράτος. Απενοχοποιείται με αυτόν τον τρόπο στη συνείδηση των νέων η κάνναβη, νομιμοποιείται στη συνείδησή τους ακόμη και ο τρόπος ζωής που συνοδεύει τη χρήση!

Διεκδικούμε:

• Καμιά νομιμοποίηση κανενός είδους ναρκωτικού. Όχι στο διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά.
• Πρόληψη- απεξάρτηση- κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους για όλους. Ο χρήστης δεν έχει θέση στη φυλακή αλλά «καθαρός από όλες τις ουσίες» μέσα στην κοινωνία ως ισότιμο μέλος.
• Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.
• Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους.
• Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. »