Νότια Κρήτη

Επί τάπητος τα προβλήματα των Αγίων Δέκα σε ανοιχτή συνάντηση των φορέων

Επί τάπητος τα προβλήματα των Αγίων Δέκα σε ανοιχτή συνάντηση των φορέων

Η έδρα του Δήμου υπολείπεται αισθητά σε υποδομές, αλλά και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

A-
A+
13/09/2017 | 13:46

Σε κλίμα έντασης, με αντιπαραθέσεις και έντονες αμφισβητήσεις των ενεργειών που έχουν γίνει σε σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν την έδρα του Δήμου, τους Αγίους Δέκα, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η ανοιχτή «Συνάντηση- Συμβούλιο» των τοπικών φορέων του διαμερίσματος, όπως ονομάστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού αυτή η πρωτοβουλία.

 

Γράφει η Πόπη Πρωτογεράκη 

Από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση φορέων στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας των Αγ. Δέκα

Η δημόσια συζήτηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες από τις 8.30- 10.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας των Αγίων Δέκα, με την προσέλευση του κόσμου, αν και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες,  να μην κρίνεται ικανοποιητική από τους διοργανωτές, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα των θεμάτων που είχαν τεθεί προς συζήτηση και ενημέρωση.  Ωστόσο, αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων πήραν το λόγο, εξέφρασαν τα παράπονά τους, καταλόγισαν ευθύνες και πρότειναν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

«παράπονα – παρουσίες- απουσίες»

Από τη συνάντηση δεν έλειψαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τα παράπονα για το διαδικαστικό της υπόθεσης με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βαλάντη Τσατσάκη να υποστηρίζει ότι δεν είχε λάβει πρόσκληση για να παρευρίσκεται στη συνάντηση,  αν και άμεσα ενδιαφερόμενος και αποδέκτης των παραπόνων, ενώ απών ήταν και ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης.

Παρόντες, ωστόσο, ήταν ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σταύρος Ξυλούρης- ο οποίος παρευρέθηκε με δική του πρωτοβουλία για να ακούσει τα προβλήματα- όπως και ο εντεταλμένος σύμβουλος επί των οικονομικών και εκπρόσωπος του αθλητικού σωματείου «Γόρτυς» Στέλιος Μπομποδάκης. Παρόντες ήταν επίσης ο δ.σ. Νεκτάριος Πρεκατσουνάκης και ο μηχανικός του Δήμου και συντοπίτης Νεκτάριος Ηλιάκης, ο οποίος παρείχε ενημέρωση για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Οικειοθελώς παραβρέθηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Σταύρος Ξυλούρης

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αγίων Δέκα και συντονιστής της συζήτησης, Γιάννης Καπαρουδάκης, διευκρίνισε ότι η συνάντηση ήταν ανοιχτή για όποιον ήθελε να παρευρεθεί, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν είχε προσκληθεί ο Δήμαρχος, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να αναζητηθούν προτάσεις αντιμετώπισης, ώστε στη συνέχεια να υποβληθούν ολοκληρωμένα στη δημοτική αρχή. Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι τοπικοί φορείς και συγκεκριμένα, το Τοπικό Συμβούλιο των Αγίων Δέκα, το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας των Αγίων Δέκα, το Αθλητικό Σωματείο «Γόρτυς» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων των Αγίων Δέκα.

 

Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αγ. Δέκα Γιάννης Καπαρουδάκης

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε θέματα τοπικού χαρακτήρα, που αφορούσαν αποκλειστικά την έδρα του Δήμου και που ήταν η καθαριότητα, το αποχετευτικό, η διάνοιξη του δρόμου στην Αγία Λίμνη, το θέμα του Νεκροταφείου, η αξιοποίηση του Επισκοπείου, η αποπεράτωση του Γηροκομείου, η ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής, όπως και το ζήτημα του κυκλοφοριακού, της εύρεσης χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων, το αγροτικό ιατρείο και τόσα άλλα.

Η γενική παραδοχή και η επικρατούσα αντίληψη των παρευρισκόμενων στη συνάντηση ήταν ότι παρατηρείται εικόνα εγκατάλειψης με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να μην δίνονται λύσεις. Σε έργα ανάπτυξης, τουριστικής προβολής και αξιοποίησης των ιδιαίτερων ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων, η περιοχή υπολείπεται αισθητά σε υποδομές, όπως ειπώθηκε, αλλά και στην καθημερινότητα( καθαριότητα, κυκλοφοριακό, αποχέτευση, νεκροταφείο) επικρατεί εικόνα «χάους» και αναβλητικότητας.

Ο εντεταλμένος των οικονομικών δ.σ. Στέλιος Μπομποδάκης και ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Βαλάντης Τσατσάκης

 

Στη συνάντηση παρέστησαν οι δ.σ. Νεκτάριος Πρεκατσουνάκης και ο μηχανικός του Δήμου Νεκτάριος Ηλιάκης

Οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει, είτε έχουν προσκρούσει σε νομικά εμπόδια και «κωλύματα», είτε υπάρχει αδυναμία εκπόνησης και ολοκλήρωσης των μελετών που έχουν ξεκινήσει και παρακολούθηση των έργων, από τη στιγμή που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι γνωστό σε όλους ότι υπολειτουργεί και αδυνατεί να επωμιστεί το βάρος των μελετών που εκκρεμούν για σημαντικά έργα της περιοχής( Επισκοπείο, Γηροκομείο, Αποχετευτικό και Αναπλάσεις).

Η συζήτηση κατέληξε ότι ενόψει και της έναρξης του προγράμματος Leader που αφορά την περιοχή θα πρέπει κάποια έργα να ενταχθούν και να υλοποιηθούν. Άμεσα θα ενημερωθεί ο Δήμαρχος για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη και για τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των πολιτών, όπως ειπώθηκε, σε θέματα καθαριότητας και τήρησης της τάξης.

Αριστερά ο εφημέριος των Αγ. Δέκα Γεώργιος Ραπτάκης

 

Στη συζήτηση συμμετείχε και η δημότισσα και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας Μαρία Δαριβιανάκη

Στο φύλο της Τρίτης 19 /9/ 2017 της εφημερίδας «Άποψη του Νότου»  θα υπάρχουν οι σημαντικότερες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων από τη συνάντηση των Αγίων Δέκα.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.