Νότια Κρήτη

Επιμορφωτική Ημερίδα για Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων στις Μοίρες

Επιμορφωτική Ημερίδα για Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων στις Μοίρες

«Προκλήσεις στο σύγχρονο σχολείο και πρακτικές αντιμετώπισης τους»

A-
A+
20/04/2018 | 14:32

«Προκλήσεις στο σύγχρονο σχολείο και πρακτικές αντιμετώπισης τους» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας επιμορφωτικής ημερίδας για Διευθυντές- Διευθύντριες των 6θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων της 8ης Περιφέρειας Π.Ε. Νομού Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι,  στο 1ο Δημοτικό σχολείο Μοιρών.

Στην ημερίδα -που διοργανώθηκε από την 8ης Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Φαιστού- συμμετείχαν και προαιρετικά κατόπιν πρόσκλησης του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γιάννη Ξηρουδάκη και Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής. Κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα ήταν η κ. Αργυροπούλου Ελευθερία  – Μον. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Κρήτης, Σχολή Επιστημών  Αγωγής, ΠΤΠΕ. Ακόμη, εισηγήτριες ήταν η Σχ. Σύμβουλος 8ης Περιφέρειας κ. Μπαγιάτη Ειρήνη και η εκπαιδευτικός κ. Αγάπογλου Θεοδώρα με ειδίκευση στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

Ο στόχος

Στόχος της ημερίδας είναι η ενδυνάμωση των Διευθυντών στο ρόλο τους από τη θέση του ηγέτη της σχολικής μονάδας. Η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα επηρεάζεται ισχυρά από το διευθυντή, ο οποίος οφείλει να εκπαιδεύει σωστά τους συνεργάτες του για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους, να τους εμψυχώνει και να τους καθοδηγεί, καθώς και να τους παρέχει ένα πλαίσιο ελευθερίας πρωτοβουλιών, δημιουργώντας τους έτσι την αίσθηση ότι οι ίδιοι μπορούν να αναλάβουν δράση σύμφωνα με τη δική τους κρίση και ως εκ τούτου επιδιώκει να προσδώσει στους εκπαιδευτικούς πιο ουσιώδεις ρόλους, μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια βασισμένα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι διευθυντές της πράξης θα μπορούν να εντάσσουν, να οριοθετούν και να αναλύουν κάθε ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε να οδηγούνται σε ηθικές αποφάσεις.

Προσομοιώσεις

Στην ημερίδα έγιναν προσομοιώσεις σχετικές με τον εκδημοκρατισμό της τάξης, όπως: εξάσκηση μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων σχετικά με ζητήματα του ρόλου του δασκάλου, τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, τη σχέση με τους μαθητές, το στυλ του δασκάλου, τις σχέσεις με τους γονείς, τη σύνδεση σχολείου και κοινωνίας και γενικά τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά, αναλύθηκαν και ζητήματα της Ηθικής και Μετασχηματιστικής Ηγεσίας στην Εκπαίδευση, όπως: αναγνώριση προβλημάτων και συγκρούσεων στο σύγχρονο σχολείο, ζητήματα διοίκησης και ηγετικές δεξιότητες στη διεύθυνση  των σχολικών μονάδων, ζητήματα που επιχωριάζουν σε ημιαστικές και αγροτικές σχολικές μονάδες της χώρας και μετασχηματιστικές πρακτικές κατά τη λήψη αποφάσεων.

Από την Ημερίδα

Η εκπαιδευτικός κ. Θ. Αγάπογλου

Η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ε. Αργυροπούλου

Η Σχολική Σύμβουλος κ. Μπαγιάτη Ειρήνη

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.