Νότια Κρήτη

«Γευστικό» Συμπόσιο… μετά μουσικής στο Κέντρο Ερευνών στους Βώρρους (φώτο)

«Γευστικό» Συμπόσιο… μετά μουσικής στο Κέντρο Ερευνών στους Βώρρους (φώτο)

Το κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις από τη Γέργερη και το Σμάρι. 

A-
A+
12/09/2017 | 18:00

Το θέμα της διατροφής και επιβίωσης στην Κρήτη, ιστορικά και με βάση τις νεότερες σχετικές – διεπιστημονικές έρευνες αναλύθηκε πολλαπλώς στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον διήμερο διεπιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. 9 & 10 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Ερευνών στους Βώρους Δήμου Φαιστού με θέμα «Διατροφικές συνήθειες και πρακτικές στην Κρήτη διαχρονικά».

Συμμετοχές

Στο Συμπόσιο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς, το Ίδρυμα «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας»,  το «Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας» & το Δήμο Φαιστού, συμμετείχαν 35 σύνεδροι διαφόρων ειδικοτήτων, Αρχαιολόγοι, αρχαιοβοτανολόγοι, αρχαιοζωολόγοι, εθνολόγοι, οικονομολόγοι, γιατροί και βιολόγοι, που έχουν σχέση με το όλο θέμα της διατροφής το οποίο αναλύθηκε διαχρονικά από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως σήμερα.

 Στοιχεία ερευνών

Οι σύνεδροι εξέτασαν το θέμα της διατροφής και επιβίωσης στο χώρο της Κρήτης ιστορικά και με βάση τις νεότερες σχετικές – διεπιστημονικές έρευνες. Οι συμμετέχοντες σύνεδροι είναι καταξιωμένοι επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά και νεότεροι ειδικοί που παίρνουν τη σκυτάλη της επιστημονικής μελέτης και προβολής του τομέα τομέα της διατροφής, του πολιτισμού και ουσιαστικά της υγείας και επιβίωσης στον χώρο όπου δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος διαχρονικός  -μοναδικός- πολιτισμός.

Εδέσματα & μουσική

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, οργανοπαίκτες συνδιασκέδασαν με τον κόσμο σε μια μουσική παραδοσιακή βραδιά στο υπόστεγο του πολιτιστικού κέντρου, με σκοπούς ανατολικής Κρήτης (Βιολί Γιώργος Κανιτάκης, Κιθάρα Μιχάλης Καζαμίας) & σκοπούς Ψηλορείτη-Γέργερης (Χαβιόλι & Ασκομαντούρα Κ. Μουζουράκης ), ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις από τη Γέργερη και το Σμάρι.

 Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.