Νότια Κρήτη

Γιατί οι Πακιστανοί σήμερα φόρεσαν τα καλά τους στη Μεσαρά;

Γιατί οι Πακιστανοί σήμερα φόρεσαν τα καλά τους στη Μεσαρά;

Γιορτή αγάπης και ένωσης όλων των μουσουλμάνων

A-
A+
15/06/2018 | 14:36

Πολλοί μουσουλμάνοι κυρίως Πακιστανοί σήμερα κυκλοφορούν στις πόλεις και στα χωριά όπου διαμένουν φορώντας τα  “καλά” τους καθώς  έχουν τη μεγαλύτερη γιορτή τους .Το «ιντ αλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «Σεκέρ Μπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ιντ αλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»).

Μετά από μια περίοδο Αναγέννησης που άρχισε στις 15 Μαΐου και τελείωσε στις 14 Ιουνίου με νηστεία και αποχή την ημέρα από όλα  (Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία.  ) , οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν επί ένα τριήμερο την αγάπη και ελεημοσύνη στο συνάνθρωπο τους.

Μιά ομάδα μουσουλμάνων Πακιστανών συναντήσαμε στα Καπαριανά να γιορτάζουν το Ραμαζάνι για το οποίο ο κ. Ασάν μας είπε: ” Σήμερα μαζευόμαστε  σε σπίτια γνωστών και φίλων και κάνουμε παρέα, γιορτάζοντας την αγάπη. Τρώμε όλα τα φαγητά εκτός από κρέας χοιρινό και χοχλιούς . Είναι ημέρα αγάπης αλληλεγγύης  και ένωσης όλων των μουσουλμάνων”, Δήλωσε.

Όταν το Ραμαντάν η Ραμαζάνι τελειώνει οι Μουσουλμάνοι δίνουν ως ελεημοσύνη ένα συγκεκριμένο ποσό που έχει υπολογιστεί ώστε να είναι ικανό να ταΐσει έναν φτωχό της περιοχής για μία ημέρα. Αυτό είναι γνωστό ως «φίτρα» και η σημασία του είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Ποιοι εξαιρούνται από τη νηστεία

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Θεός εξαιρεί κάποια άτομα από την νηστεία. Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης είναι από αυτούς που εξαιρούνται, αλλά πρέπει μετά τη θεραπεία τους ή το ταξίδι να νηστέψουν τις μέρες που χάσανε. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εξαίρεση περιλαμβάνει και τις γυναίκες οι οποίες έχουν την μηνιαία τους περίοδο, καθώς και οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν. Επίσης ο κάθε ένας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (διαβήτης, καρδιά) δικαιολογείται να απέχει όλο το μήνα.

Ο μήνας του Ραμαζανιού

Το Ραμαζάνι, λοιπόν, ένας μήνας πολύ σημαντικός για όλους τους μουσουλμάνους αποτελεί την περίοδο της χαράς τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να συγκεντρωθούν φίλοι και οικογένειες ώστε να το γιορτάσουν όλοι μαζί. Το περιμένουν με ανυπομονησία διότι είναι ένας μήνας διαφορετικός, γεμάτος από μαθήματα ζωής ξεκινώντας από τη νηστεία. Είναι ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων.Επίσης, προσπαθούν να δείξουν στους ανθρώπους οι οποίοι είναι πλούσιοι να πάρουν ένα μικρό μάθημα αλλιώς θα έρθει ο καλικάντζαρος Μπαμπιλιμ και θα τους φάει.