Νότια Κρήτη

Η ατζέντα των θεμάτων που έθεσε ο Σχοιναράκης στον Σκουρλέτη

Η ατζέντα των θεμάτων που έθεσε ο Σχοιναράκης στον Σκουρλέτη

Για άλλη μια φορά η βιωσιμότητα του Δήμου Γόρτυνας στο τραπέζι της συζήτησης.

A-
A+
12/02/2018 | 15:21

Η βιωσιμότητα του Δήμου Γόρτυνας και μια σειρά θεμάτων που τον αφορούν ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Η κατάσταση του Δήμου Γόρτυνας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια δεν δείχνει ευοίωνη, καθώς θεωρητικά το 2018 θα πρέπει να είναι η χρονιά που ο Δήμος θα βγει από το πρόγραμμα της εξυγίανσης κάτι όμως που θεωρητικά μόνο είναι εφικτό, αφού πρακτικά και λειτουργικά το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να είναι ανέφικτο με δεδομένα τα χρέη και τα δάνεια που βαραίνουν το Δήμο.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος ο Καλλικρατικός Δήμος κληρονόμησε πολλαπλά προβλήματα και χρέη ,που ακόμα και σήμερα, μετά από πολλές διορθωτικές ενέργειες, αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν:

 • Η άρνηση του Δήμου Ηρακλείου, Μητροπολιτικού Δήμου Νομού Ηρακλείου να παρέχει τεχνική και διοικητική υποστήριξη στο Δήμο της Γόρτυνας όπως υποχρεούται
 • Η έλλειψη προσωπικού (διοικητικού, τεχνικού και εξειδικευμένου).
 • Η εξυπηρέτηση θεμάτων ΟΓΑ – ΕΛΓΑ που επιβαρύνουν περισσότερο το ήδη ελλιπές και υπερφορτωμένο με αρμοδιότητες προσωπικό του Δήμου
 • Να δοθεί η δυνατότητα – ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες μετακίνησης υπαλλήλων των ΚΕΠ σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.
 • Να γίνει επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων των ΚΑΠ.
 • Το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών των Δήμων.
 • Να επανέλθουν οι θέσεις των ειδικών συμβούλων και στους μικρούς Δήμους όπως ήταν και πριν.
 • Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
 • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά, η υποχρεωτική καταβολή τελών χρήσης δημοτικών χώρων, από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ και τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
 • Να γίνει επαναπροσδιορισμός του ποσοστού καταβολής εσόδων από τις ΑΠΕ στους κατά τόπους Δήμους.
 • Δημιουργία ψηφοδελτίου Επικρατείας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Να θεσμοθετηθεί επιπλέον Ειδικός Αντιδήμαρχος ανά τέσσερις τοπικές κοινότητες.

Ο Υπουργός  Εσωτερικών από την πλευρά του επεσήμανε ότι η πραγματικότητα των αυξημένων αναγκών, δήμων με μεγάλη γεωγραφική έκταση και διασπορά οικισμών,  θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων χρηματοδότησης των ΟΤΑ, στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των διαθέσιμων πόρων.

Ενημέρωσε, επίσης, τον δήμαρχο για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αφορούν στην προμήθεια μηχανημάτων έργου, την κατασκευή Παιδικών Χαρών, την ύδρευση και την αποχέτευση, την αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων, την αγροτική οδοποιία και άλλες, πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συμπληρωματικού χαρακτήρα σε άλλα προγράμματα, που πρόκειται να ενεργοποιηθούν σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα, στην κατεύθυνση στήριξης των δήμων για την ανάπτυξη των πολιτικών, αναπτυξιακών μέσων και δράσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η τοπική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, μετατρέποντάς την σε μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της Περιφέρειας.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.