Νότια Κρήτη

Η φωτιά στις Μέλαμπες φούντωσε τον φόβο για το «αφύλαχτο» νότιο Ρέθυμνο

Η φωτιά στις Μέλαμπες φούντωσε τον φόβο για το «αφύλαχτο» νότιο Ρέθυμνο

A-
A+
07/06/2018 | 12:12

Συνολικά 6 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης κατέστρεψε η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε αγροτική τοποθεσία έξω από τις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Δεκαπέντε οχήματα με τριάντα δύο άνδρες έδωσαν μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό αέρα και κατάφεραν σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Νίκο Λαγουδάκη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν σε δύσβατη περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν την επιχείρηση πυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά κατέκαψε έξι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης ενώ τα αίτια που την προκάλεσαν διερευνά το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η φωτιά τέθηκε αργά τη νύχτα υπό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παρέμεινε προληπτική πυροσβεστική δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ανησυχία

Η χθεσινή πυρκαγιά στις Μέλαμπες άνοιξε πάλι έναν κύκλο συζήτησης που διαπιστώνεται σε »κλειστές συσκέψεις» ανεπάρκεια στελεχών και βασικών πυροσβεστικών υλικών ακόμα και λειτουργικότητας των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και των αντλιών!

Η φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά σε σπίτια με τους ιδιοκτήτες να αγωνιούν για τις περιουσίες τους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Το Νότιο Ρέθυμνο που στέκει γεωμορφολογικά μπροστά στον άνεμο η γης και κάθε καλοκαίρι μπαίνει σε κίνδυνο. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι υπ ‘ αριθμόν ένα στο βαθμό επικινδυνότητας : Πλακιάς , Αγ. Γαλήνη , Πρέβελη, Αγ. Παύλος, Ακουμιανή Γιαλιά, Τριόπετρα.

Και όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ στέλνουν στο αρχηγείο ειδοποιητικά σήματα κινδύνου, δεν παίρνουν πίσω ποτέ καμία απάντηση. Αλλά εγκαλούνται κάθε φορά που οι αυξημένοι και παράλληλοι κίνδυνοι πυρκαγιάς εκδηλώνονται… και αποτελειώνουν το Νότιο Ρέθυμνο.

Η χθεσινή πυρκαγιά στις Μέλαμπες άνοιξε πάλι έναν κύκλο συζήτησης που διαπιστώνεται σε «κλειστές συσκέψεις» ανεπάρκεια στελεχών και βασικών πυροσβεστικών υλικών ακόμα και λειτουργικότητας των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και των αντλιών! Η ανησυχία για τον στρατηγικό σχεδιασμό έχει ξεκινήσει ήδη με μεγάλη αυστηρότητα για να αποφευχθούν τα χειρότερα στους δύσκολους μήνες , κατά τους οποίους τα καιρικά φαινόμενα «δεν χαρίζουν».

 

 

(φώτο αρχείου)

Apopsilive με πληροφορίες από parapolitikakritis

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.