Νότια Κρήτη

Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεσαρά

Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεσαρά

Γράφει ο κ. Μηνάς Παπαδάκης πρώην Δ\τής του πολιτικού γραφείου Μ. Φραγκιαδουλάκη

A-
A+
26/09/2018 | 9:38

Στο χωριό Πλάτανος Ηρακλείου εκδίδονταν από το 1872 μια εφημερίδα με τίτλο ”ΜΙΝΩΣ”, με εκδότες κάποια φωτισμένα μυαλά (συντακτική επιτροπή) που είχαν ευαισθητοποιηθεί, για την ανάγκη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

Γράφει ο Μηνάς Παπαδάκης*

Πίστευαν, και όχι άδικα, ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου θα έπρεπε σίγουρα να περισωθούν αλλά και να εκτίθενται στην περιοχή που η αρχαιολογική σκαπάνη τα έφερε στην επιφάνεια,ώστε να τα βλέπουν πρώτα οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι.

Μ. Φραγκιαδουλάκης

Ένα φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας «Μίνως» με ημερομηνία έκδοσης 7 Φεβρουαρίου 1881, η οποία σε ολοσέλιδο άρθρο της προέβαλε την ανάγκη ίδρυσης Μουσείου στη Μεσαρά, έλαβε ταχυδρομικώς την άνοιξη του 1995, προς το τέλος της πρώτης βουλευτικής του θητείας,ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μάνος Φραγκιαδουλάκης.

Από την ημέρα εκείνη άρχισαν οι επισκέψεις του Μεσαρίτη βουλευτή στα διάφορα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία ήταν όλα αρνητικά και κυρίως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο του Πολιτισμού.

Εν τω μεταξύ και παρά τις αρνητικές διαθέσεις των αρμόδιων Υπουργών, ο κ. Φραγκιαδουλάκης δεν απογοητεύθηκε. Τουναντίον,συνέχισε τις προσπάθειες και τις επαφές του μέχρι που έπεισε την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη, να κατέβει μαζί του στη Μεσαρά και να διαπιστώσει η ίδια τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ομορφιά της περιοχής,όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί το Μουσείο, εφόσον θα άλλαζαν γνώμη οι αρμόδιοι και θα έπαιρναν θετική απόφαση.

«Θα είμαι συμπαραστάτης»

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη ενθουσιασμένη από όσα είδε κατά την επίσκεψη της στην περιοχή, είπε «κύριε Φραγκιαδουλάκη σήμερα αποκτήσατε ένα φίλο, συνεχίστε την προσπάθεια σας και θα είμαι συμπαραστάτης σας». Παράλληλα με τις ανωτέρω προσπάθειες ο τότε Διευθυντής της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς κ. Ανδρέας Αγγελάκης,σε συνεργασία με τον κ. Φραγκιαδουλάκη, παρεμβαίνοντας στο ΕΘΙΑΓΕ,  πέτυχε να παραχωρηθεί έκταση 40 στρεμμάτων στο Μουσείο Ηρακλείου, για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου στη Μεσαρά. Συγχρόνως, ο εξαίρετος επιστήμονας Αρχαιολόγος και φίλος,κ. Αντώνης Βασιλάκης,ανέλαβε την Αρχαιολογική έρευνα της σχετικής οικοπεδικής έκτασης, ώστε να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα εμπόδιζαν την ανέγερση ενός Μουσείου στο  χώρο αυτό.

Όλες οι ανωτέρω ενέργειες γίνονταν παράλληλα με τις συζητήσεις επί του θέματος, με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, μάλλον τελικά οδηγούνταν σε ναυάγιο.

Λύση από το Σημίτη

Τη λύση όμως έδωσε ο τότε  Πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης. Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό, του έδωσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μίνως» και τον έπεισε για την αναγκαιότητα, τη σπουδαιότητα και το δίκαιο του αιτήματος για Μουσείο στη Μεσαρά. Μετά την αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός είπε«Μάνο,θα απαντήσω στο αίτημα σου πολύ σύντομα».Πράγματι εντός ολίγων ημερών, τηλεφωνικά του ανακοίνωσε ότι είχε θετική άποψη και έκρινε δίκαιο να ανεγερθεί  Μουσείο στη Μεσαρά. Μετά από λίγους μήνες, εξήγγειλε και επίσημα τη δημιουργία του Μουσείου της Μεσαράς, κατά την προεκλογική του ομιλία στους Αγίους Δέκα.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο

Διαβάζοντας κανείς το παραπάνω κείμενο, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι όλα έγιναν πολύ εύκολα όσον αφορά στην ίδρυση του Μουσείου Μεσαράς. Στην πραγματικότητα όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ως Δ\ντης του Πολιτικού γραφείου του Μάνου Φραγκιαδουλάκη, τις προσπάθειες και την αγωνία του μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης και τη δημοπράτηση του Μουσείου. ”Μηνά, μου έλεγε,μόνο αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο για τη Μεσαρά, αν καταφέρω να προσφέρω στον τόπο μου, θα δικαιωθεί η εκλογή μου ως βουλευτής Ηρακλείου.” 

Κωλυσιεργία

Επόμενος Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Και σε αυτόν ο κ. Φραγκιαδουλακηςέστειλε έγγραφο, με το οποίο του εξηγούσε τους σοβαρούς λόγους αλλά και την ανάγκη της συμπαράστασης του για το σπουδαίο αυτό έργο. Παράλληλα ζητούσε την παρέμβαση του, για την προώθηση των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη την οποία είχε μεν εγκρίνει και δρομολογήσει η κυβέρνηση Σημίτη,αλλά κωλυσιεργούσεαδικαιολόγητα.

Ο κ. Καραμανλής έδειξε παγερή αδιαφορία.  Ο κ. Βουλγαράκης στον οποίο ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης έστειλε παρόμοια επιστολή, πιστεύω ότι βοήθησε σε κάποιο βαθμό (υπάρχουν οι σχετικές επιστολές που είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Τέλος οφείλω να αναγνωρίσω ότι όλοι οι βουλευτές Ηρακλείου είχαν εκδηλώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου και στήριξαν με ερωτήσεις και άλλες πολιτικές παρεμβάσεις στη Βουλή των Ελλήνων τις προσπάθειες που έκανε ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης και τις οποίες συνέχιζε ακόμη και όταν δεν ήταν πλέον βουλευτής, μέχρι τη δημοπράτηση του έργου.

Η παραπάνω παράθεση γεγονότων στοχεύει στην αποκατάσταση της αλήθειας.

*Ο κ. Μ, Παπαδάκης είναι πρώην Δ\τής του πολιτικού γραφείου Μ. Φραγκιαδουλάκη