Νότια Κρήτη

Ηλεκτρικό ρεύμα από αναερόβια χώνευση του κατσίγαρου

Ηλεκτρικό ρεύμα από αναερόβια χώνευση του κατσίγαρου

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο της εταιρίας "Wind and Gas" Αντώνη Κουμπενάκη.

A-
A+
18/10/2016 | 12:48

Βιομάζα- Βιοαέριο- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Όροι που το τελευταίο διάστημα έχουν εισβάλει στη ζωή μας και μας έχουν προβληματίσει για το κατά πόσον μπορούν να επιλύσουν προβλήματα διαχείρισης στερεών και υγρών υπολειμμάτων αγροτο- κτηνοτροφικών κυρίως δραστηριοτήτων, εξοικονομώντας ενέργεια και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, το οποίο θα παράγεται από αναερόβια χώνευση του κατσίγαρου στο Δήμο Γόρτυνας και συγκεκριμένα στη διοικητική περιφέρεια Γκαγκαλών- Βαλή συναντήσαμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας «WIND AND GAS ΚΟΥΜΠΕΝΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε. & ΣΙΑ» κ. Αντώνη Κουμπενάκη, ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρεται στην συγκεκριμένη επένδυση και στις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και στην εμπλοκή που υπήρξε με τις υπηρεσίες του Δήμου και με την επιτροπή αγώνα, που αντιδρά με την κατασκευή του εν λόγω σταθμού.

Τα όσα μας αναφέρει παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς «φωτίζουν» και μια άλλη πτυχή του ζητήματος,  λιγότερο γνωστή μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται και στο φύλο 849, 18/10/2016 της εφημερίδας “Άποψη του Νότου” 

Ο κ. Αντώνης Κουμπενάκης είναι Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. Εργολήπτης Δημοσίων  Έργων.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΜΠΕΝΑΚΗΣ
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Wind and Gas” Αντώνης Κουμπενάκης.

 

  •  κ. Κουμπενάκη, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από την αίτηση αδειοδότησης που καταθέσατε στη ΔΕΔΔΗΕ για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην περιοχή “Βαλιανά” του δ.δ. Γκαγκαλών του Δήμου Γόρτυνας, πριν από δυόμισι περίπου χρόνια. Καταρχήν εξηγήστε μας ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη βιομάζα και στο βιοαέριο;

Η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οφείλει ένα μέρος των ενεργειακών της αναγκών να τις καλύψει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 20%, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου για τη βελτίωση και πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνουμε όλοι σήμερα. Οι βασικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την Κρήτη είναι τέσσερις. Ήταν τα φωτοβολταϊκά, όπου έκλεισε ο κύκλος των επενδύσεων. Είναι τα αιολικά, όπου έχει επιτευχθεί σχεδόν ο στόχος. Ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά, όπως αυτά που έχει η ΔΕΗ. Και η τελευταία κατηγορία με διαφορετικές τεχνολογίες και διαφορετική χρήση πρώτης ύλης είναι η βιομάζα και το βιοαέριο.

Η βιομάζα αφορά την καύση ξυλώδους πρώτης ύλης ( κλαδέματα, ελαιοπυρήνας, θερμοκηπιακά υπολείμματα κλπ) είτε απευθείας, είτε με τη μέθοδο της αεριοποίησης σε υψηλές θερμοκρασίες, όπου η ξυλώδης πρώτη ύλη αεριοποιείται και εν συνεχεία αυτό το συνθετικό αέριο καίγεται σε μια γεννήτρια και παράγεται ρεύμα.

Η τεχνολογία του βιοαερίου έρχεται από το παρελθόν, μόνο που δεν γίνεται αερόβια, όπως για παράδειγμα  χωνεύεται η κοπριά, σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους. Γίνεται σε κλειστές υπερσύγχρονες δεξαμενές, δηλαδή πρόκειται για αναερόβια χώνευση. Εξάλλου και η πρόσκληση της ΔΕΔΔΗΕ κάνει λόγο για χώνευση αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων και μόνο, ούτε για αστικά λύματα αναφέρεται ( τα οποία απαγορεύονται ρητά), ούτε για  νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία αφενός δε χωνεύονται και αφετέρου καταστρέφονται σε ειδικούς κλιβάνους και σε ειδικές εγκαταστάσεις. Είναι αστείο, επομένως, να λέγεται κάτι τέτοιο και συκοφαντικό για την επένδυση που πρόκειται να γίνει.

  • Εξηγήστε μας, σας παρακαλώ, όταν λέτε αγροτοκτηνοτροφικά υπολείμματα ποια εννοείτε και ποια θα χρησιμοποιείτε εσείς ως πρώτη ύλη;  

Γενικά, όταν μιλάμε για αγροτοκτηνοτροφικά υπολείμματα για μονάδες βιοαερίου αναφερόμαστε σε υγρά απόβλητα ελαιουργείων (κατσίγαρος), σε υγρά απόβλητα τυροκομείων( χουμάς) και σε κοπριές κτηνοτροφικών μονάδων. Για τα κτηνοτροφικά υπολείμματα, βέβαια, όσοι έχουν τέτοιες μονάδες, οι ίδιοι υιοθετούν μια διαδικασία αερόβιας χώνευσης για την κοπριά, την οποία στη συνέχεια διαθέτουν ως λίπασμα για τις καλλιέργειες.

Εμείς όμως έχουμε δεσμευτεί και δηλώσει δημόσια ότι θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο το υγρό απόβλητο ελαιουργείου( κατσίγαρος).

Ο κατσίγαρος αποτελεί αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα για τη Μεσαρά, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η διαχείρισή του με τους κατσιγαρόλακους αποτελεί μια λύση ανάγκης, σαφώς όχι ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά και επισύρει πρόστιμα. Πρόκειται για απόβλητο υψηλής τοξικότητας, από το οποίο υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Κάθε φορά που γίνεται κάποια υπερχείλιση ή σε μια έντονη βροχόπτωση  βλέπουμε ακόμα και το φράγμα της Φανερωμένης να “μαυρίζει” από τον κατσίγαρο.

Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να ανησυχούν και να προβληματίζουν τους κατοίκους και επιπλέον για το λόγο ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για επιβάρυνση της ποιότητας του πόσιμου νερού από χημικά και τοξικά υπολείμματα.

Επομένως, τα περί καύσης και τα περί καμινάδων και φουγάρων είναι πέρα για πέρα αναληθή και συκοφαντικά.

  • κ. Κουμπενάκη, η τεχνολογία αυτή σε μεγάλη κλίμακα πότε και πού ξεκίνησε να εφαρμόζεται; Υπάρχουν όμοιες μονάδες στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα;

Η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης αναπτύχθηκε σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία 25 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες σε Ευρωπαϊκές χώρες περίπου 13.000 παρόμοιες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη έξι μονάδες και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Το επιχείρημα κάποιων, ότι δεν υπάρχουν πολλές μονάδες στον Ελλαδικό χώρο δεν ευσταθεί, καθώς η πρόσκληση της ΔΕΗ έγινε προ διετίας και απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, άνω του έτους, για την αδειοδότηση. Αν συνυπολογίσει κανείς το χρόνο που απαιτείται για χρηματοδότηση και κατασκευή αντιλαμβάνεται το λόγο που αυτή τη στιγμή στη χώρα ανεγείρονται παρόμοιες μονάδες βιοαερίου.

  •  Πιστεύετε ότι η παραγόμενη ποσότητα κατσίγαρου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς επαρκεί για τη λειτουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας;

Ως εταιρεία έχουμε δηλώσει και δημόσια ότι, παρότι μας επιτρέπεται από την άδεια να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αγροτοκτηνοτροφικά υπολείμματα  δεν θα το πράξουμε αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κατσίγαρο σε ποσοστό 100%. Επ΄ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια για την επιστημονική υποστήριξη τους καθηγητές του Παν/μιου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης ( Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) για τη συνεργασία και για την πολύτιμη γνώση που μας παρείχαν σε ζητήματα επεξεργασίας του κατσίγαρου.

Αναφορικά με την επάρκεια σας αναφέρω ότι έχουμε συλλέξει όλα τα στοιχεία από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με αυτά η Μεσαρά παράγει 90-120 χιλιάδες τόνους κατσίγαρο κάθε χρόνο. Αυτή είναι η παραγωγή για τους δύο Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού, που δυστυχώς καταλήγουν στους κατσιγαρόλακκους.

Με βάση αυτό το επίσημο νούμερο σας αναφέρω ότι η μονάδα μας, με τη δυναμικότητα που έχει( 500 Kw)  δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί όλες αυτές τις ποσότητες. Για να λυθεί καθολικά και ολιστικά το πρόβλημα του κατσίγαρου στη Μεσαρά χρειάζονται τρεις μονάδες της τάξης των 500 kw ή πέντε μονάδες της τάξης των 300 kw . Επίσης η ίδια η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έβαλε όρους η συλλογή τoυ κατσίγαρου να γίνεται σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από τη θέση της μονάδας.

Εκτός αυτού όμως υπάρχει και ο παράγοντας του κόστους. Είναι πολύ δαπανηρό για την ιδιοκτήτρια εταιρεία να μεταφέρει από χιλιόμετρα μακριά την πρώτη ύλη. Δεν θα έφτανε το έσοδο από την πώληση του ρεύματος, που θα είχε, για να μεταφέρει από το Ηράκλειο, ας πούμε κατσίγαρο, πόσο μάλλον από το εξωτερικό, όπως ανυπόστατα έχουν αναφέρει ορισμένοι, κινδυνολογώντας.

  •  κ. Κουμπενάκη ας επιστρέψουμε στη σχεδιαζόμενη επένδυση. Από πλευράς αδειοδοτήσεων έχετε εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες άδειες για να λειτουργήσει η μονάδα;

 Ασφαλώς, διαφορετικά δεν θα είχε δοθεί η άδεια δόμησης, ούτε θα είχε δοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Να προσθέσω επίσης ότι έχουν δοθεί εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Αρχαιολογία, Δ/νση Δασών, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ)

Εδώ μου δίνετε και την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα και η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ήταν αρνητική επειδή η μονάδα είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, αλλά λόγω απουσίας Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Το έλλειμμα αυτό Χωροταξικού σχεδιασμού ήρθε το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ( ΠΕΣΠΑ) και το αντιμετώπισε θέτοντας δύο όρους. Πρώτον την ακτίνα των 25 χιλιομέτρων για τη συλλογή της πρώτης ύλης και δεύτερον την εξασφάλιση και κατοχύρωση με συμφωνητικά. Από αυτούς τους όρους γίνεται φανερό κατά πόσον λύνεται το πρόβλημα μιας περιοχής όπου εγκαθίσταται η μονάδα και όχι κάποιας άλλης. Έτσι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί άλλη μονάδα που δεν θα έχει εξασφαλίσει επάρκεια στην πρώτη ύλη.

  • Με δεδομένο ότι η μονάδα αυτή βρίσκεται σε γεωργική ζώνη και μάλιστα υψηλής παραγωγικότητας, αυτό δεν προξενεί προβλήματα ενδεχομένως στη χρήση της γης;

Ο νόμος 3851/2010 λέει ρητά ότι σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας επιτρέπονται μόνο οι σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σταθμοί δεν είναι τα φωτοβολταϊκά, ούτε τα αιολικά πάρκα. Σταθμός σημαίνει συνεχής και σταθερή παραγωγή ρεύματος. Η μονάδα αυτή για την οποία έχουμε αδειοδοτηθεί είναι σταθμός, καθώς θα παράγει ρεύμα 22 ώρες το 24ωρο. Και δεν είναι τυχαίο που ο νόμος επιτρέπει αυτές τις μονάδες επεξεργασίας του κατσιγάρου, καθώς λύνουν το πρόβλημα. Δηλ. τον κατσίγαρο θα τον κουβαλάμε για να τον επεξεργαστούμε στις πόλεις. Μόνο οι αέριοι ρύποι που θα παράγονται από τη μεταφορά αρκούν για να εξαλείψουν το περιβαλλοντικό όφελος. Ενώ εδώ η πρώτη ύλη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, άρα είναι και το περιβαλλοντικά ορθό εκεί όπου παράγεται η πρώτη ύλη, εκεί να γίνεται και η επεξεργασία της.

  • Έχει διατυπωθεί ωστόσο, το επιχείρημα από φορείς και κατοίκους της περιοχής ότι η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας θα είναι επιζήμια και επιβλαβής για την περιοχή που παράγει πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα (ΠΟΠ). Αυτό ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση και υποτίμηση της αγοραστικής τους αξίας. Τι έχετε να πείτε πάνω σ΄αυτό;

 Θα σας απαντήσω σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στείλει η Δ/νση Περιβάλλοντος  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από έγγραφη απάντηση την οποία έλαβε από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, σχετικά με τις εγκαταστάσεις σταθμών ΑΠΕ σε ζώνες που παράγονται γεωργικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στέλνει το ερώτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο απαντά ότι η εγκατάσταση σταθμού βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χωροθετηθεί.

Στο έγγραφο του Υπουργείου αναφέρεται ότι μεταξύ των προνομιούχων περιοχών συμπεριλαμβάνονται και χώροι που βρίσκονται πλησίον γεωργικών εκμεταλλεύσεων παραγωγής της πρώτης ύλης.

Εγγραφο

Άρα, όχι μόνο το Υπουργείο δεν απαγορεύει ή εκφράζει επιφυλάξεις , αντιθέτως τις χαρακτηρίζει ως προνομιούχες περιοχές χωροθέτησης τέτοιων μονάδων ΑΠΕ.

Συμπερασματικά καμία υπηρεσία και κανένα Υπουργείο και καμία Διεύθυνση δεν έχει πει ότι υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση, ούτε υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

  • Πέστε μου, σας παρακαλώ, ποιες ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  στις καταγγελίες που έγιναν από την επιτροπή αγώνα

 Οι ψευδείς καταγγελίες που είχαν γίνει μέσω της επιτροπής αγώνα και είχαν εκφραστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες με την νομική υποστήριξη του Δήμου Γόρτυνας καταρρίφθηκαν όλες. Και μάλιστα τα σχετικά έγγραφα με τις απαντήσεις των υπηρεσιών έχουν κοινοποιηθεί στο Δήμο Γόρτυνας και τα γνωρίζει η επιτροπή αγώνα, αλλά τα αποκρύπτει σκόπιμα από τους πολίτες.

Έχουν γίνει δύο αυτοψίες, από την αρμόδια Δ/νση Τεχνικών Έργων της  Περιφέρειας Κρήτης και από την Δ/νση Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφορικά με το ζήτημα της καταπάτησης ρέματος. Όπως αναφέρονται στα έγγραφα της αυτοψίας και σύμφωνα με τον χάρτη ΓΥΣ, υπάρχει βορειότερα της μισθωμένης ιδιοκτησίας μικρό υδατόρεμα, που δεν εμφανίζει συμβολή με άλλο κλάδο και δεν φτάνει καν στο βόρειο όριο της ιδιοκτησίας. Εμείς υποβάλαμε πλήρη φάκελο στη Δ/νση Υδάτων και μας απάντησε ότι δεν τίθεται καν ζήτημα οριοθέτησης ρέματος. Με την καταγγελία αυτή η εταιρεία συνέταξε μελέτη για να αποφανθούν οι υπηρεσίες ότι ούτε ρέμα διέρχεται στο ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας της, άρα ούτε καταπάτηση υπάρχει και επιπρόσθετα ιδιοκτησίες βορειότερα της δικής μας απαλλάσσονται της οριοθέτησης, επωφελούμενοι για οποιαδήποτε ανέγερση οικοδομής.

ΕΓΓΡΑΦΟ

Η απορριπτική απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης ως προς την καταπάτηση έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο από τις 3/3/2016, η απορριπτική απάντηση  από την Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου ζητείται η ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο Γόρτυνας από τις 23/6/2016. Καθώς και η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει αποσταλεί την ίδια ημερομηνία.

Επομένως, είναι άτοπο και άδικο να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει τις απαντήσεις των καθύλην αρμοδίων υπηρεσιών.

  •  κ. Κουμπενάκη, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης της μονάδας βιοαερίου και για ποιο λόγο είχαν διακοπεί;

 Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη περαιωθεί εργασίες περίφραξης και ένα μεγάλο μέρος των χωματουργικών.

Όταν  έγιναν οι καταγγελίες η Υπηρεσία Δόμησης προέβη σε αναστολή των οικοδομικών εργασιών, μέχρι να αποφανθούν οι υπηρεσίες. Εφόσον οι υπηρεσίες αποφάνθηκαν περί των καταγγελιών, εστάλη η απάντηση στην Δ/νση Πολεοδομίας κ Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού απ’ όπου και αποφασίστηκε η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών. Ως εκ τούτου η άδεια δόμησης είναι σε ισχύ.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νομικό ή γραφειοκρατικό εμπόδιο και καμιά καταγγελία που να μην έχει ερευνηθεί και να έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Επομένως, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε κανονικά τις εργασίες ανέγερσης της μονάδας.

  • Επί της ευκαιρίας θα θέλαμε να απευθύνεται ένα μήνυμα στους κατοίκους των Γκαγκαλών και του Βαλή, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Τι μήνυμα θα τους απευθύνατε;

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η τοπική κοινωνία είναι ότι μόνο όφελος θα έχει, τόσο η ίδια όσο και τα προϊόντα που παράγονται. Ειδικά για το ελαιόλαδο που εμφιαλώνεται και εξάγεται, να γνωρίζει ο κόσμος, ότι στην ευρωπαϊκή αγορά τα προϊόντα της περιοχής θα μπορούν να λάβουν μια ετικέτα με ένα ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο έχει μηδενικό  περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετη αξία για όσα προϊόντα τυποποιούνται και όχι μόνο.

Επιπλέον όφελος ουσιαστικό θα έχουν οι ελαιουργοί και οι γεωργοί της περιοχής, που απαλλάσσονται από ένα τοξικό απόβλητο, που μέχρι σήμερα μόνο κυρώσεις και πρόστιμα μπορούσε να τους επιφέρει. Όφελος τεράστιο για το περιβάλλον, για τον υδροφορέα, για το νερό που καταναλώνουμε, καθώς αναφερόμαστε σε μια ολιστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Όφελος σε θέσεις εργασίας τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και σ΄αυτό της λειτουργίας της μονάδας, με τις όποιες θέσεις εργασίας προκύψουν, να προτιμούνται κατά προτεραιότητα οι ντόπιοι.

Εν τέλει στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και της κοινωνικής συνεισφοράς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τα νόμιμα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία ορίζει ο νόμος στην τοπική κοινωνία και στο Δήμο.

Εμείς ως εταιρία εξαρχής κρατήσαμε στάση ανοχής και δεν διεκδικήσαμε διαφυγόντα κέρδη από το Δήμο, γνωρίζοντας την δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται και η οποία θα επιδεινωνόταν  ακόμα περισσότερο.

Ειδικότερα τέτοιες επενδύσεις προσφέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής, αποτρέποντας τη φυγή των νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Καλώ λοιπόν όλους τους νέους της περιοχής να στηρίξουν το έργο, εξηγώντας στους μεγαλύτερους τι σημαίνει η επένδυση αυτή για τον τόπο τους.

Θεωρούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή όλες οι αιτιάσεις έχουν καταρριφθεί, ως αβάσιμες και ανυπόστατες και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της επένδυσης. Ζητάμε από τον κόσμο να κρίνει και να αξιολογεί με βάση τη λογική και να μην υποκύπτει σε φήμες και στην προπαγάνδα ορισμένων, που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του τόπου.

 

Συνέντευξη:  Πόπη Πρωτογεράκη