Νότια Κρήτη

Το Καμαραϊκό σπήλαιο σε χιονισμένο τοπίο: Η «σπηλιάρα» με τα μοναδικά ευρήματα…

Το Καμαραϊκό σπήλαιο σε χιονισμένο τοπίο: Η «σπηλιάρα» με τα μοναδικά ευρήματα…

Το «Καμαραϊκό σπήλαιο» διακρίνεται, από πολύ μακρινή απόσταση, στη χιονισμένη πλαγιά.

A-
A+
12/01/2019 | 17:53

Του: Γιάννη Φραγκιαδάκη

Πριν δύο χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 2017,  η καθαρή ατμόσφαιρα λόγω παγωνιάς μας επιτρέπει να απαθανατίσουμε, εξ αποστάσεως, από την περιοχή του Τυμπακίου, με «ζουμ» του φωτογραφικού φακού, το «Καμαραϊκό σπήλαιο»  που διακρίνεται ξεκάθαρα  στη χιονισμένη πλαγιά, καθώς η είσοδος του, όπου δεν μπορεί να σταθεί το χιόνι, «προδίδει» την ακριβή θέση του…

Κάτω από τη σέλα του Διγένη βρίσκεται το Καμαραϊκό σπήλαιο.

Το «Καμαραϊκό σπήλαιο»  -η «σπηλιάρα» για τους ντόπιους- βρίσκεται στη δυτική οροσειρά του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1700 μέτρων, με πρόσβαση ύστερα από πορεία τριών ωρών, σε μια απότομη ανάβαση, από το χωριό Καμάρες του Δήμου Φαιστού.  Σημειώνεται πως το ίδιο μονοπάτι οδηγεί και στο Οροπέδιο της Νίδας. Καθώς ανεβαίνει κανείς το μονοπάτι, θα συναντήσει πρίνους και πηγές νερού, ενώ θα απολαύσει μια μοναδική θέα «αφ υψηλού» της Μεσαράς.

Εντός του σπηλαίου

Το εσωτερικό του σπηλαίου.

Η είσοδος του σπηλαίου, σε σχήμα καμάρας, οδηγεί στον κυρίως χώρο, μέσω κατωφέρειας, ο οποίος εμφανίζει αξιόλογο λιθωματικό διάκοσμο. Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες διενεργήθηκαν από τον Ιταλό Αρχαιολόγο Antonio Taramelli, το 1894 και την Βρετανική Σχολή, το 1912. Αποκαλύφθηκαν ευρήματα Πρώιμης, Μέσης και Ύστερης Μινωικής περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι τα Καμαραϊκά αγγεία με την αντιπροσωπευτική υφή και διακόσμηση από τα οποία προήρθε και ο Καμαραϊκός ρυθμός. Πρόκειται για αγγεία εξαιρετικής τέχνης με πολύ λεπτά τοιχώματα πολύχρωμη διακόσμηση και εξαιρετικά σχέδια, τα οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Μουσείο Ηρακλείου όπου εκτίθενται.

Από τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες που διενεργήθηκαν, αποκαλύφθηκαν εξαιρετικά ευρήματα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Άποψη του Νότου