Νότια Κρήτη

Κατάβαση στο σπηλαιοβάραθρο «Βουρβουλίτης» στο Αγιοφάραγγο

Κατάβαση στο σπηλαιοβάραθρο «Βουρβουλίτης» στο Αγιοφάραγγο

Δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ την επικίνδυνη κατάβαση στο Λιμνοβάραθρο

A-
A+
23/11/2017 | 20:54

Ακριβώς ανατολικά της παραλίας του Αγιοφάραγγου και αφού σκαρφαλώσουμε τα βράχια, συναντάμε μια κρυμμένη θαλασσινή λίμνη-βάραθρο με υφάλμυρο νερό. Ο Βουρβουλίτης, όπως λέγεται, επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα.

Η πρόσβαση στον Βουρβουλίτη δεν είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε σε πολύ ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά στο αριστερό άκρο της πανέμορφης παραλίας του Αγιοφάραγγου το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο μέχρι που απότομα μπροστά μας εμφανίζεται το επιβλητικό άνοιγμά του. Ο Βουρβουλίτης έχει νερό στο βάθος του το οποίο είναι υφάλμυρο επειδή επικοινωνεί με τη θάλασσα υπογείως υπάρχει όμως και παροχή λίγου γλυκού νερού κι έτσι δεν είναι εντελώς αλμυρό.

Το βάραθρο στο ανατολικό του τμήμα δημιουργεί σπηλαίωση και εκεί έχουν τη φωλιά τους πολλά αγριοπερίστερα. Ο Βουρβουλίτης είναι ένα από τα δύο πιο εντυπωσιακά βάραθρα που έχει η Κρήτη τα οποία καταλήγουν σε θάλασσα. Λίγα μέτρα ανατολικότερα και κοντά στον οικισμό Καλοί Λιμένες υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο βάραθρο αρκετά μικρότερο το οποίο ονομάζεται Μικρός Βουρβουλίτης.

Η κατάβαση στο βάραθρο είναι αρκετά επικίνδυνη αλλά όχι αδύνατη και απαιτεί πολλή προσοχή .Εμείς κάναμε μιά προσπάθεια με μιά κάμερα που κρατούσαμε στο ένα χέρι καθώς με το άλλο χέρι έπρεπε να κρατάμε τα βράχια…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.