Νότια Κρήτη

Κατάβαση στους καταρράκτες φαραγγιού στο Νότιο Ηράκλειο! (φώτο)

Κατάβαση στους καταρράκτες φαραγγιού στο Νότιο Ηράκλειο! (φώτο)

Το άγριο φαράγγι αποτελεί θρύλο αλλά και ένα απ’ τα γνωστότερα τεχνικά φαράγγια της Κρήτης.

A-
A+
13/01/2018 | 12:22

Η Πορτέλα βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου, η είσοδός της βρίσκεται στο χωριό Χόντρος και η έξοδός της στον Κερατόκαμπο. Είναι ένα από τα πιο άγρια φαράγγια της Ελλάδας και γι’ αυτό προτιμάται ιδιαίτερα από όσους ασχολούνται με canyoning (φαραγγοδιάσχιση – κατάβαση φαραγγιού με σχοινιά). Ειδικά όταν βρέξει μπορεί να μετατραπεί σε έναν υγρό τάφο. Ωστόσο, υπάρχει μονοπάτι και δρόμος παράλληλα με το φαράγγι, που ξεκινάει από το Χόντρο και καταλήγει στον Κερατόκαμπο, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται σε ομορφιά με το εσωτερικό του φαραγγιου.

1

9

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έχει τη μεγαλύτερη παροχή νερού από όλα τα υπόλοιπα φαράγγια της περιοχής (Καβουσίου, Τσούτσουρος, Άρβη) το οποίο έρχεται από το όρος Δίκτη (η οποία στερεύει το καλοκαίρι). Το φαράγγι έχει 25 τεχνικές καταβάσεις με μεγαλύτερη μία των 30m και η διαφορά υψομέτρου εισόδου – εξόδου είναι 340m. Είναι γενικά ένα πολύ όμορφο και συνάμα άγριο φαράγγι γι’ αυτό αποτελεί θρύλο της περιοχής αλλά και ένα απ’ τα γνωστότερα τεχνικά φαράγγια της Κρήτης μαζί με το Χα και το φαράγγι της Άρβης.

Το φαράγγι τέμνεται από περισσότερα από πέντε ρήγματα τα οποία μαζί με τη διάβρωση ευθύνονται για την δημιουργία του. Αυτά τα ρήγματα το έχουν χωρίσει σε τρία τμήματα τα οποία κάνουν το φαράγγι να έχει μεγάλη ποικιλομορφία. Δείγμα είναι τα πολλά είδη φυτών που έχει σε αντίθεση με τα άλλα φαράγγια της περιοχής. Επιπροσθέτως κάτι μοναδικό στο φαράγγι είναι οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που περιέχονται σ’ αυτό. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο σχηματισμό ‘’Βιάννου’’ που εμφανίζεται πριν το φαράγγι. Σε αυτό το σχηματισμό περιέχονται μεγάλες ποσότητες αργίλου που μεταφέρονται στο υπόλοιπο φαράγγι με τη ροή του νερού. Το σήμα κατατεθέν του φαραγγιού είναι το πανέμορφο «σιφόνι», ένας μεγάλος καταρράκτης σε μια δολίνη, ο πάτος της οποίας έχει ανοίξει και συνεχίζουν τα νερά την πορεία τους.

6

5

3

Πηγή: cretanbeaches.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.