Νότια Κρήτη

Κεραμική τέχνη για παιδιά – Στις 14, 15, 16 & 21 Δεκεμβρίου στους Βώρους

Κεραμική τέχνη για παιδιά – Στις 14, 15, 16 & 21 Δεκεμβρίου στους Βώρους

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων.

A-
A+
11/12/2018 | 12:49

«Η παιδαγωγική αξία της κεραμικής τέχνης και η σχέση της με την ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία» είναι ο τίτλος του προγράμματος για παιδιά που, όπως έχει γράψει η Άποψη, θα υλοποιηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς, στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας  στους Βώρους Δήμου Φαιστού.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές «Τα παιδιά μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν θα έχουν την ευκαιρία, να γνωρίσουν την ιστορία της κεραμικής τέχνης, να μάθουν και να προβληματιστούν για την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων στα χωριά της Μεσαράς, να κατανοήσουν την πρακτική χρησιμότητα του Μουσείου και της επιστήμης της Εθνο-Αρχαιολογίας και τέλος, να γίνουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από τη βιωματική επαφή τους με τον πηλό, οι μικροί μαθητευόμενοι αγγειοπλάστες».

Για μαθητές Δημοτικού

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών. Το κυρίως πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου, θα γίνει παρουσίαση βίντεο για την κεραμική τέχνη,  ο απολογισμός του προγράμματος και η παρουσίαση των έργων των παιδιών, από τα ίδια τα παιδιά.

Στο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την κεραμική τέχνη θα συμμετάσχουν συνολικά 50 παιδιά και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και το Κέντρο Ερευνών, στους Βώρους,  σε συνεργασία με σχολεία της Μεσαράς και Συλλόγους γονέων.  Υπεύθυνη για την υλοποίηση του Μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος είναι η Αρχαιολόγος-Πολιτισμολόγος Ευθυμία Μωραϊτάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς, η οποία και θα το παρουσιάσει.

Μνήμες Μεσαράς

Το «Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την κεραμική τέχνη» εντάσσεται στη Δράση «Μνήμες Μεσαράς», η οποία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο της ίδιας Δράσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας», υλοποιεί και άλλα προγράμματα με στόχο την μελέτη και προβολή του διαχρονικού πολιτισμού της Μεσαράς και την αντίστοιχη ενημέρωση των κατοίκων της και ειδικότερα των νέων, έτσι ώστε «οι παλαιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν».

Μεταξύ των προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν κατά τον Δεκέμβριο  (και συγκεκριμένα στο διάστημα  14 έως 29 /12) είναι και οι εκδηλώσεις «Βώροι ή Βόροι. Ένα χωριό με ιστορία 5000 χρόνων», «Κουσές. Το ιστορικό χωριό των Κουρμούληδων».

1η ΜΕΡΑ: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ώρα 4-6 το απόγευμα

Χώρος δράσης: Βώροι, Κέντρο Ερευνών Κρητικής Εθνολογίας  (διάρκεια περίπου 2 ώρες).

  • Ερμηνεία και ορισμός της λέξης «Μουσείο» και συζήτηση γύρω από τον εκπαιδευτικό ρόλο του μουσείου, ως χώρου εναλλακτικής εκπαίδευσης.
  • Ανακοίνωση του θέματος του προγράμματος.
  • Το υλικό του πηλού ως χρηστικό αντικείμενο.
  • Σύντομη ιστορία της κεραμικής τέχνης, για τη συνειδητοποίηση της διαχρονικότητάς της.
  • Χρονική οριοθέτηση του προγράμματος (19ος έως μέσα 20ου αιώνα με βάση τα κεραμικά αντικείμενα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας και τις εκδόσεις του «Τα Κρητικά Αγγεία» και άλλη σχετική βιβλιογραφία).
  • Ανάγνωση του παραμυθιού : Το σταμνί, το τσικάλι και ο πίθος διηγούνται τις περιπέτειές τους. Μια ιστορία σαν παραμύθι στο Μεσαρίτικο κάμπο.- Παράλληλα με το παραμύθι και προβολή powerpoint.

 

2η ΜΕΡΑ: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, ώρες 10.30 πμ -13.30 μμ

Χώρος δράσης: Βώροι, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και Εργαστήριο του Κεραμέα Γ. Παπαδάκη  (διάρκεια περίπου 3 ώρες).

  • Επίσκεψη στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας.
  • Επίσκεψη στο Εργαστήριο του Κεραμέα Γ. Παπαδάκη.
  • Παρατήρηση του υλικού πολιτισμού μέσω της ευαισθητοποίησης των παιδιών με τα αντικείμενα που θα αντικρίσουν. – Κατευθυνόμενη συζήτηση με διάλογο ώστε :

. να γνωρίσουν την κεραμική τέχνη ως θεατές

. να προβληματιστούν για τη φύση των αγγείων και τα

μορφικά χαρακτηριστικά τους

. να  διερωτηθούν για την ιστορία του τόπου τους.

.να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι τα κεραμικά αντικείμενα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας του ανθρώπου σε όλες τις εποχές, συνδέονται με τις περιοχές και τους πολιτισμούς, μεταφέρουν πληροφορίες και αποτελούν μαρτυρίες του παρελθόντος.

3η ΜΕΡΑ Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ώρες 10.30 πμ – 13.30 μμ Χώρος δράσης: Βώροι,  Κέντρο Ερευνών Κρητικής Εθνολογίας (διάρκεια περίπου 3 ώρες).

  • Βιωματική προσέγγιση με δημιουργία κεραμικών έργων από τους μαθητές.
  • Παρουσία της Μουσειοσκευής
  • Οπτική και απτική επαφή με αγγεία από πηλό.
  • Το παιχνίδι των ερωτήσεων.
  • Να γνωρίσουν την κεραμική τέχνη ως δημιουργοί – η πρώτη επαφή των χεριών με τον πηλό.
  • Πριν την εφαρμογή, επίδειξη (από την υπεύθυνο του προγράμματος), των προτεινόμενων τεχνικών για την δημιουργία αγγείου.
  • Να κατανοήσουν ότι τα αντικείμενα γύρω τους έχουν σχεδιαστεί από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του (λειτουργικές – χρηστικές, επικοινωνιακές, εκφραστικές).

4η ΜΕΡΑ: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 4-7 το απόγευμα

Χώρος δράσης: Βώροι, Κέντρο Ερευνών Κρητικής Εθνολογίας.

  • Απολογισμός του προγράμματος
  • Προβολή ειδικού βίντεο για τους κεραμικούς κλιβάνους, και την κεραμική τέχνη από τον αρχαιολόγο Γιάννη Παππά
  • Παρουσίαση των έργων των παιδιών, από τα ίδια τα παιδιά.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές όλες οι παραπάνω δράσεις του προγράμματος, «θα υλοποιηθούν με τρόπο ευχάριστο, και κατανοητό για τα παιδιά».