Νότια Κρήτη

Κοντά στους πολίτες της Γέργερης ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης για το θέμα του δρόμου

Κοντά στους πολίτες της Γέργερης ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης για το θέμα του δρόμου

58 χλμ επιπλέον είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά οι μαθητές για να φτάσουν στο σχολείο τους

A-
A+
25/09/2017 | 17:06

Συμπαραστάτης στο πρόβλημα των κατοίκων της Γέργερης και του Ζαρού αναφορικά με τις «αλχημείες» με τις οποίες προσπαθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκύπτει από την κατασκευή της γέφυρας Μεσαράς, καθώς δεν μερίμνησαν να κατασκευάσουν νωρίτερα τον παρακαμπτήριο δρόμο από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Γέργερη, βρίσκεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Ο ίδιος βρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και εν συνεχεία υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ζητώντας διευκρινίσεις για τις εναλλακτικές διαδρομές που προτείνονται και για την ταλαιπωρία στην οποία επιβάλλονται περίπου 5000 πολίτες εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων υπηρεσιών.

Στην ερώτηση του ο κ. Ματαλλιωτάκης τονίζει ότι «η μη έγκαιρη κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου που προβλέπεται στη μελέτη και εξαιτίας της κατασκευής της γέφυρας της Μεσαράς που θα “πατήσει” στο δρόμο Αγία Βαρβάρα – Γέργερη, αναγκάζει τους κατοίκους των χωριών του Ρούβα, του Πανασού, της Νιβρύτου, της Γέργερης, του Μορονίου, του Αμπελούζου και του Ζαρού να κινηθούν από εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα επιπλέον ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.

Οι νέες αυτές εναλλακτικές διαδρομές, συνεχίζει με έμφαση στην ερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου, δημιουργούν μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής, τους μαθητές που καθημερινά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα σχολεία τους, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, αφού αυξάνουν τα κόστη τους.

Παράλληλα ο κ. Ματαλλιωτάκης στην ίδια ερώτηση επανέρχεται σε προηγούμενη ερώτηση του όσον αφορά τη σύνδεση χωριών της Μεσαράς με τον υπό κατασκευή Κάθετο Οδικό Άξονα.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Ματαλιωτάκη

Περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι των πρώην δήμων Ρούβα και Ζαρού θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα για περισσότερο από πέντε μήνες εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού των έργων που γίνονται στην περιοχή, καθώς χάνουν την πρόσβαση τους στο οδικό δίκτυο και υποχρεώνονται με κυκλοφοριακές…αλχημείες να κινηθούν τόσο στην περιοχή της Μεσαράς όσο και προς το Ηράκλειο.

Η μη έγκαιρη κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου που προβλέπεται στη μελέτη και εξαιτίας της κατασκευής της γέφυρας της Μεσαράς που θα “πατήσει” στο δρόμο Αγία Βαρβάρα – Γέργερη, αναγκάζει τους κατοίκους των χωριών του Ρούβα, του Πανασού, της Νιβρύτου, της Γέργερης, του Μορονίου, του Αμπελούζου, του Ζαρού και των Βοριζίων να κινηθούν από εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα επιπλέον ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση καθώς είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΚ οι εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούν να επιλεγούν οι κάτοικοι των περιοχών για τους πέντε μήνες που θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος είναι οι εξής:

α) Αμπελούζος – Πλουτή – Μορόνι – Μάκρες – Νίβρυτος

β) Καπαριανά – Ρουφάς – Μορόνι- Μάκρες- Νίβρυτος

γ) Καπαριανά-Ρουφάς – Μορόνι- Ζαρός.

Οι νέες αυτές διαδρομές δημιουργούν μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής, τους μαθητές που καθημερινά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα σχολεία τους, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα αφού αυξάνουν τα κόστη τους.

Ήδη πραγματοποιούνται λαϊκές συνελεύσεις στην περιοχή όπου καταγράφονται οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ενώ το Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας έχει αντιδράσει έντονα για τη σχεδιαζόμενη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Γέργερη – Αγία Βαρβάρα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι 26 μαθητές του σχολείου που ζουν στην περιοχή του Ρούβα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά 58χλμ επιπλέον δρόμου και ζητούν να επανεξεταστούν οι συνθήκες πρόσβασής τους στο σχολείο.

Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης:

1.Γιατί αφού το κλείσιμο του δρόμου ήταν προφανές από τη μελέτη του έργου λόγω της κατασκευής της γέφυρας δεν έχουν μεριμνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου, ώστε να μην μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία και αναστάτωση οι κάτοικοι της περιοχής;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εξεύρεση λύσεων του μείζονος αυτού προβλήματος και σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία με ασφάλεια για τους κατοίκους των γύρω χωριών;

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.