Νότια Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας και Φαιστού στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών(βίντεο)

Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας και Φαιστού στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών(βίντεο)

Έντονη αμφισβήτηση των διαδικασιών και καταγγελίες για παραποίηση της απόφασης του Δ.Σ.

A-
A+
18/03/2018 | 15:17

Για άλλη μια φορά βρέθηκαν διαμαρτυρόμενες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας οι σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες σε προγενέστερο χρόνο είχαν διεκδικήσει να συμπεριληφθούν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου, προκειμένου να λάβουν το επίδομα για την χορήγηση των ειδών ατομικής προστασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί στις 27 Νοεμβρίου 2017 και μάλιστα ήταν ομόφωνη, καθώς το Σώμα είχε αποδεχτεί να συμπεριληφθούν και οι σχολικές καθαρίστριες στην απόφαση, προχωρώντας μάλιστα στην αναγνώριση της οφειλής προς αυτές. Όμως, όπως προέκυψε στη συνέχεια, η απόφαση αυτή δεν έφτασε ποτέ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς την τελευταία στιγμή και χωρίς να το γνωρίζει το Σώμα- όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες- η απόφαση άλλαξε και δεν συμπεριελήφθησαν τα ονόματά τους μέσα στη λίστα των δικαιούχων.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκαναν οι δύο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Γόρτυνα και Φαιστό, Μιχάλης Μανιαδάκης και Βέφα Χουστουλάκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης επανέλαβε ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι αν έμπαιναν στην απόφαση και τα ονόματα των σχολικών καθαριστριών υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν ούτε οι υπόλοιποι 89 εργαζόμενοι του Δήμου, καθότι όπως είπε οι σχολικές καθαρίστριες απασχολούνται με σύμβαση έργου και υπάγονται στις σχολικές επιτροπές και όχι απευθείας στο Δήμο. Μάλιστα ζήτησε να του αναφέρουν έναν Δήμο που να έχει καταβάλει απευθείας ο ίδιος το επίδομα στις σχολικές καθαρίστριες και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος της Γόρτυνας θα είναι ο δεύτερος που θα το πράξει.

Στο ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της έδρας Δημήτρης Γαρεφαλάκης υποστήριξε ότι όταν ζήτησε τις ονομαστικές καταστάσεις για να γράψει την απόφαση η απάντηση που έλαβε από τη σχολική επιτροπή είναι ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να συμπεριληφθούν τα ονόματα των σχολικών καθαριστριών, κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα από την κα. Χουστουλάκη Βέφα, η οποία υποστήριξε ότι δεν συνεδρίασε ποτέ η σχολική επιτροπή και πως όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί αυθαίρετα.

Στη διένεξη που ξέσπασε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρενέβη και ο ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Σπυριδάκης, ο οποίος επικαλούμενος το νόμο και τη σχετική εγκύκλιο δήλωσε ότι δεν αναφέρονται ρητά οι σχολικές καθαρίστριες στην υποχρέωση του Δήμου στην καταβολή του επιδόματος. Αν υπάρχει κάποιος φορέας που θα πρέπει να καταβάλει το επίδομα αυτός είναι οι σχολικές επιτροπές, όπως είπε, που αποτελούν ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία απόφαση από το Υπουργείο, ούτε καμίας μορφή επιχορήγηση που να αναφέρεται στην καταβολή του επιδόματος για τα είδη ατομικής προστασίας. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να διατεθούν χρήματα από τα λειτουργικά των σχολείων για να καλυφθεί το συγκεκριμένο επίδομα, όπως είπε, σημειώνοντας επίσης ότι ο νόμος ξεκαθαρίζει με ποιες διαδικασίες θα μπορούν να λάβουν το επίδομα από το 2018 και μετά.

Απαντήσεις οι οποίες δεν στάθηκαν ικανές να μεταπείσουν τις εργαζόμενες και τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης που αποχώρησαν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι, καταγγέλλοντας μάλιστα παραποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αρχικά είχε ληφθεί.

Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό βίντεο

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.