Νότια Κρήτη

«Λύση για την ερημοποίηση της Νότιας Κρήτης η νόμιμη κάνναβη»

«Λύση για την ερημοποίηση της Νότιας Κρήτης η νόμιμη κάνναβη»

Ψηφίστηκε η παραγωγή ιατρικής κάνναβης - Χασισόδεντρα… για να βρούμε την υγειά μας!

A-
A+
11/03/2018 | 10:30

 

Το «πράσινο φως» για την παραγωγή στη χώρα μας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έδωσε την περασμένη Πέμπτη 1 Μαρτίου η Βουλή των Ελλήνων. Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προβλέπει την παραγωγή-καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων προς ιατρική χρήση, καθώς και την εγκατάσταση-λειτουργία μονάδας παραγωγής των προϊόντων αυτών.

Ο νόμος ορίζει ποιοι δικαιούνται να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πεδίο και το ελάχιστο εμβαδόν της έκτασης των παραγωγικών μονάδων, ωστόσο για τις σαφείς διαδικασίες στη χορήγηση της έγκρισης, τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκτάσεων και των μονάδων, τη μεταφορά των προϊόντων κάνναβης, τους ελέγχους κ.ά. παραπέμπει σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

«Προχειρότητες»

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Βλάσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου πρόχειρο. «Δυστυχώς δεν αφήνετε ένα παράθυρο για τη χρήση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Αφήνετε ανοικτές μπαλκονόπορτες. Κι αν ο κ. Καρανίκας, θέλει την Ελλάδα να την κάνει όπως την έχει στο μυαλό του έναν ατελείωτο μπάφο, εμείς, για εμάς και για τα παιδιά μας, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε. Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερασπιστεί την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, πρότεινε επίσης να ανοίξει και η συζήτηση για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενηλίκους.

Επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις σχετικά με το νομοσχέδιο εκφράζει και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Όπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη της ετήσιας έκθεσης για το 2017 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του «Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕΘΕΑ) Γιώργος Μπαρδάνης, «το ΚΕΘΕΑ είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικό για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ ο διευθυντής του κέντρου Βασίλειος Γκιτάκος επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «εκτροπή» φαρμακευτικής κάνναβης σε μη ασθενείς. Κριτική στο σχέδιο νόμου άσκησε η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών Χριστίνα Παπουτσοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι μόλις 5-6 σελίδες και δεν αναφέρει με σαφήνεια τις διαδικασίες. Όπως είπε, σε άλλες χώρες, αντίστοιχα νομοσχέδια είναι πολυσέλιδα και ρυθμίζουν λεπτομέρειες για όλη τη διαδικασία. «Στη Μεγάλη Βρετανία προβλέπονται ακόμα και τσιπάκια σε κάθε φυτό κάνναβης», τόνισε.

Έκθεση του ΟΗΕ

Αναφορά στην ιατρική χρήση κάνναβης γίνεται και στην έκθεση του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί θέματα όπως η σύνθεση των προϊόντων κάνναβης, η φαρμακοτεχνική μορφή δόσης, η βέλτιστη οδός χορήγησης και οι παρενέργειες. Και τονίζεται: «Η επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις που εξετάζουν την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών να μελετήσουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών και δοκιμών και να διασφαλίσουν ότι η συνταγογράφηση για ιατρική χρήση θα γίνεται με επαρκείς ιατρικές γνώσεις και επίβλεψη». Η έκθεση περιγράφει μια μάλλον δυσοίωνη εικόνα στη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών: Στην Ε.Ε. το 1% των ενηλίκων κάνει συστηματική χρήση κάνναβης, η χρήση προϊόντων «έκσταση» και συνθετικής κάνναβης αυξάνεται, η πτωτική τάση της χρήσης κοκαΐνης έχει διακοπεί, και η Ελλάδα με την Ιταλία αποτελούν τους κύριους προορισμούς διακινούμενης ηρωίνης. Στις ΗΠΑ, το 2016 αναφέρθηκαν περισσότεροι από 64.000 θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης και στο Αφγανιστάν το 2017 σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις εκτάσεις όπου καλλιεργείται το όπιο (328.000 εκτάρια).

 

«Λύση για την ερημοποίηση της Κρήτης η νόμιμη κάνναβη»

Σύμφωνα με 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με αναφορά, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος ερημοποίησης της νότιας Κρήτης 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν το 2016 την πλήρη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους, με ερώτησή τους στα συναρμόδια υπουργεία.

Οι 20 βουλευτές τόνιζαν πως δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η διαφορά της κλωστικής από την ινδική κάνναβη, και πως η κλωστική  καλλιεργείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και μάλιστα η καλλιέργειά της επιδοτείται από την Ε.Ε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από τα υπουργεία, Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομίας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης  να προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για την πλήρη νομιμοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης, η οποία έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις σε ιδιαίτερα επικίνδυνες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες. Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, «η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναπροσανατολίσει και να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδαφών. Θα σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό, ενώ θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης. Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης».  Οι ερωτώντες βουλευτές ήταν οι: Βαρδάκης Σωκράτης, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Γεννιά Γεωργία, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Καρακώστα Εύη, Κατριβάνου Βασιλική, Κουράκης Αναστάσιος, Μουμουλίδης Θέμης, Μπάρκας Κώστας, Ντζιμάνης Γιώργος, Πάλλης Γιώργος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σταματάκη Ελένη, Στέφος Γιάννης & Στογιαννίδης Γρηγόρης.