Νότια Κρήτη

«Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας»: Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα

«Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας»: Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου.

A-
A+
07/06/2018 | 11:50

Η «απόδραση» ενός κοριτσιού από το σπίτι της στην Αθήνα και η φυγή στα Μάταλα, όπου γίνεται η χίπισσα Νεφεριάνα, περιγράφεται στις σελίδες του βιβλίου  «Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας», του Μανώλη Νταλούκα, που θα κυκλοφορήσει στα μέσα του μήνα από τις εκδόσεις «Άγκυρα».

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς, με γενικό τίτλο «Διακείμενα», που θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου. Η σειρά «Διακείμενα» θα φιλοξενεί έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που διαλέγονται μεταξύ τους, και με άλλα –εννοούμενα μέσα σε αυτά– έργα, ως προς το ύφος γραφής και το θέμα τους. Θα κινούνται χωρίς αυστηρές ειδολογικές διακρίσεις ανάμεσα στον πεζό, ποιητικό, δοκιμιακό ή θεωρητικό λόγο. Η μόνη ταξινόμησή τους είναι χρονολογική, με βάση, δηλαδή, τη δεκαετία στην οποία αναφέρονται.

Το βιβλίο με τίτλο «Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας» του Μανώλη Νταλούκα, αφορά μια ιστορία αγάπης που αναβιώνει την εποχή των παιδιών των λουλουδιών και, σύμφωνα με τον συγγραφέα, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Όπως αναφέρεται από τις εκδόσεις «Άγκυρα» «Η Άνοιξη του 1970 είναι το τελευταίο συγκλονιστικό χαμόγελο της Ουτοπίας. Το βιβλίο περιγράφει τη φυγή της Αλέξιας από το σπίτι στην Αθήνα και από μια ατμόσφαιρα που την πνίγει. Το κορίτσι πηγαίνει στα Μάταλα, όπου γίνεται η χίπισσα Νεφεριάνα, ζώντας τον έρωτα και το ψυχεδελικό όνειρο στις σπηλιές των βράχων. Στο τέλος της άνοιξης του 1970, η χούντα κλείνει τις σπηλιές με στρατιωτικού τύπου επέμβαση που θυμίζει την κινηματογραφική ταινία “Φράουλες και Αίμα”. Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από τα μαγικά χρώματα και το μαγικό τοπίο της Κρήτης, το νησί που ο συγγραφέας θεωρεί δεύτερη πατρίδα του και το ωραιότερο μέρος του κόσμου. Η Τζόνι Μίτσελ, ο Κάρεη, ιστορικά πρόσωπα της ψυχεδελικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία αγάπης που θα μείνει αξέχαστη στους αναγνώστες”.

Το χίπικο χωριό

Οι σπηλιές στα Μάταλα υπήρξαν προϊστορικές κατοικίες και χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ωστόσο έγιναν διάσημες χάρη στους χίπις που έκαναν την παραλία… σπίτι τους από το 1965 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σήμερα ο περιφραγμένος χώρος πάνω από την ωραία παραλία γεμίζει επισκέπτες που παρατηρούν εκστασιασμένοι το ιδιότυπο διαχρονικό καταφύγιο. Μέσα στα βράχια υπάρχουν ακόμα χαραγμένες ζωγραφιές και ονόματα των παιδιών των λουλουδιών. Από εδώ πέρασαν εκατοντάδες «επαναστημένοι», κόντρα στις συμβάσεις της εποχής, ανάμεσα τους και πολλά διάσημα ονόματα οι Μπομπ Ντίλαν, Τζόνι Μίτσελ, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στίβενς. Την περίοδο της χούντας εκδιώχθηκαν οι χίπις από τις σπηλιές που σήμερα έχουν περιφραχθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και απαγορεύεται η διαμονή και η διανυκτέρευση σ’ αυτές.

 

O συγγραφέας 
Ο Μανώλης Νταλούκας είναι δημοσιογράφος, παραγωγός και συγγραφέας. Έχει γράψει βιβλία που αφορούν τις νεανικές δράσεις, όπως το «Ελληνικό ροκ. Η ιστορία της νεανικής κουλτούρας 1945-1990», εκδόσεις Άγκυρα. Ειδικός σε σύγχρονα και παλαιότερα κινήματα τέχνης, αντιδικτατορικές – αντιπολεμικές δράσεις και ιστορικά γεγονότα, που έγιναν στον ευρωπαϊκό χώρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διατηρεί προσωπικό μπλογκ με την ονομασία «ιστορία της ελληνικής νεολαίας».