Νότια Κρήτη

Μαθητές -ποδηλάτες στο 1ο Δημοτικό Τυμπακίου

Μαθητές -ποδηλάτες στο 1ο Δημοτικό Τυμπακίου

Μάθημα οδικής ασφάλειας, όχι στην τάξη αλλά… στην πράξη!

A-
A+
10/11/2017 | 15:00

Σε μια χώρα που, δυστυχώς, μας λείπει η οδική παιδεία -κάτι που πληρώνουμε με υψηλό φόρο αίματος στην άσφαλτο, μετρώντας και πολλές απώλειες νέων ανθρώπων- είναι άξια πολλών επαίνων η πρωτοβουλία του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τα σήματα και τους κανόνες της τροχαίας και μάλιστα με ένα ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο: ως επιβάτες ποδηλάτων!

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, τα παιδιά «κυκλοφόρησαν» με τα ποδήλατα τους στο προαύλιο του σχολείου τους, αλλά και γνώρισαν τα οδικά σήματα, με τον καλύτερο εκπαιδευτικό τρόπο κατασκευάζοντας τα, μόνα τους, πάνω σε χαρτόνι. Αγόρια και κορίτσια χάρηκαν αυτή την τόσο ιδιαίτερη εκπαιδευτική διαδικασία που αν και έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι, ήταν ένα μάθημα ζωής!

Σημειώνεται ότι εφόσον το παιδί ξεκινήσει να κινείται στις οδικές αρτηρίες με ποδήλατο ή άλλο μέσο (π.χ. πατίνι) είναι απαραίτητο να έχει βασικές γνώσεις του «Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (ΚΟΚ). Προφανώς, η χρήση σωστού κράνους είναι επιβεβλημένη, όπως επίσης και η χρήση προστατευτικών αγκώνα και γονάτων, ανακλαστικών λωρίδων στα ρούχα και σωστού φωτισμού στο ποδήλατο. Απαραίτητος, επίσης, είναι ο συχνός έλεγχος -από την πλευρά των γονιών-της κατάστασης των ελαστικών και των φρένων.

Οδηγώντας το ποδήλατο του, με προσοχή στους οδικούς κανόνες, το παιδί μαθαίνει από νωρίς να κινείται με ασφάλεια στους δρόμους και εκπαιδεύεται ώστε να γίνει ένας καλός ενήλικας οδηγός. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χώρα όπως τη δική μας που στατιστικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορά την ηλικία 15-29 ετών.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.