Διάφορα Σπορ

Mε τον Ορειβατικό Μοιρών στον Άγιο Υάκινθο … του βουνού και της αγάπης

Mε τον Ορειβατικό Μοιρών στον Άγιο Υάκινθο … του βουνού και της αγάπης

Στο βουνό ξεφεύγεις, χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα... (Φωτορεπορτάζ)

A-
A+
07/05/2018 | 16:05

Πολυμελής ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών στις 6-5-2018 με αρχηγό τον Δακανάλη Μανόλη  , ενώ ο ήλιος βρίσκονταν μια κονταριά πάνω από την ανατολή, ανηφορίσαμε από τη θέση «Πάνω Αμπέλια» (υψ 900μ) των Ανωγείων με προορισμό τον Άγιο Υάκινθο.
Η πορεία γίνονταν άλλοτε σε δασικό δρόμο και άλλοτε πάνω στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που συμπίπτει με το μινωικό μονοπάτι, που οδηγούσε από την αρχαία Αξό προς την Ζώμυνθο και κατέληγε στο λατρευτικό κέντρο του Ιδαίου Άντρου στο οροπέδιο της Νίδας.
Στη θέση «Βρουλίδια» απλώνεται το δεύτερο σε μέγεθος πρινόδασος του Ψηλορείτη σε όλο του το μεγαλείο. Στην ανατολική πλευρά του δάσους στη θέση «Κάρχος» συναντήσαμε μια πηγή με πέτρινη δεξαμενή, η οποία αναφέρεται ως «Κάρχια πηγή» από τη μινωική εποχή.
Ύστερα από δυόμιση ώρες ευχάριστης πορείας μέσα σε δάσος από σφεντάμια και πρίνους φθάσαμε στη θέση Φούρνους(υψ1200μ). Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και αρκετά δροσερός για άνετο περπάτημα.
Στη μαγευτική αυτή γωνιά της περιοχής Ανωγείων βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου. Η ιδέα και η πρωτοβουλία της ανέγερσης του πέτρινου ναού το 1998 στα βουνά του Ψηλορείτη, ανήκει στο Λουδοβίκο των Ανωγείων. Το σχέδιο του ναού είναι υστερομινωικής αρχιτεκτονικής συνδέεται με τους θολωτούς τάφους, όπως και τα μητάτα – καταλύματα των βοσκών του Ψηλορείτη.
Στο χώρο γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Υακίνθου υπάρχει υπαίθριο θέατρο και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη γιορτή του αγίου, έχουν γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα των Ανωγείων και της Κρήτης.
Ο Άγιος Υάκινθος κατάγονταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε το 98 μΧ επί αυτοκράτορα Τραϊανού σε ηλικία 20 ετών, αρνούμενος να πάρει φαγητά ειδωλολατρικών θυσιών. Για την αγάπη του στο Χριστό ανακηρύχθηκε άγιος των ερωτευμένων ορθοδόξων και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.
Στο βουνό ξεφεύγεις, χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, απελευθερώνεσαι, ταυτίζεσαι με αυτό και γίνεσαι άλλος άνθρωπος.
Η πορεία συνεχίστηκε μέσα από το μαγευτικό και καταπράσινο με νευρίδα οροπέδιο ή Λάκκο του Στη θέση Κουραδόβρυσση φωτογραφηθήκαμε κάτω από τη σκιά μεγάλου βράχου και της ανάγλυφης χαλκογραφίας του Δία. Στη συνέχεια ακολουθώντας ένα παλιό μονοπάτι από τη θέση Μεγάλα Πλάγια με απέραντη θέα μέχρι το ακρωτήρι Χανίων καταλήξαμε στο σημείο εκκίνησης.
Πραγματοποιήσαμε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Δία μια κυκλική πορεία 14 χιλιομέτρων με ήπιες υψομετρικές διαφορές και μας πήρε συνολικά 5 ώρες.


Κείμενο : Μανόλης Δακανάλης
Φωτογραφίες : Μανώλης Ντρετάκης

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.