Νότια Κρήτη

Με υδροφόρες του… 1821 νερό πόσιμο ( ; ) στη Μεγάλη Βρύση

Με υδροφόρες του… 1821 νερό πόσιμο ( ; ) στη Μεγάλη Βρύση

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι το νερό δεν είναι πόσιμο λόγω σκουριάς.

A-
A+
28/11/2018 | 13:16

Μια παροιμία του σοφού λαού αναφέρει χαρακτηριστικά “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”!

Και άμα διψάσουν τότε τι γίνεται;

Γιατί πολύ πριν το καλοκαίρι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους Δήμους να λάβουν μέτρα περιστολής της κατανάλωσης και εξοικονόμησης του νερού, γιατί ήταν αναμενόμενο ότι θα προέκυπτε αργά ή γρήγορα πρόβλημα με τις γεωτρήσεις, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Κάποιοι φρόντισαν να συντηρήσουν παλιές και παροπλισμένες γεωτρήσεις και να τις επαναλειτουργήσουν, κάποιοι άλλοι φρόντισαν να προβούν σε αντικαταστάσεις γεωτρήσεων που δεν λειτουργούσαν ή είχαν εμφανίσει προβλήματα, ενώ όσοι είχαν εξασφαλίσει νέες άδειες ανόρυξης έδωσαν προτεραιότητα στα έργα αυτά, ώστε να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση, τηρώντας κατά γράμμα θα λέγαμε το σοφό ρητό περί προνοητικότητας. Και σίγουρα φρόντισαν να έχουν ένα πλάνο και ένα μπούσουλα για παν ενδεχόμενο και για το πιο ακραίο ενδεχομένως-αλλά σχεδόν αναμενόμενο – σενάριο, ξαφνικά να βγουν εκτός λειτουργίας κάποιες γεωτρήσεις και να μείνουν χωριά ολόκληρα και πολλοί κάτοικοι χωρίς νερό.

Με μεταλλικές δεξαμενές στα φορτηγά του Δήμου Γόρτυνας η υδροδότηση στη Μεγάλη Βρύση

Χωρίς νερό για πάνω από 25 μέρες 

Στην προκειμένη περίπτωση το “ξαφνικό” πρόβλημα παρουσιάστηκε ταυτόχρονα και στις δύο υδρευτικές γεωτρήσεις του Λαρανίου, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς νερό για περίπου 25 μέρες τρία μεγάλα χωριά της ΔΕ Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρύση, το Λαράνι και τα Πρεβελιανά. Η αγανάκτηση των κατοίκων έχει πιάσει “κόκκινο” και οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν όσο πάει και περισσότερο, με τους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους όχι μόνο για την έλλειψη νερού και για τη βλάβη στις γεωτρήσεις, αλλά κυρίως για την έλλειψη πρόνοιας και σχεδιασμού στο πως αντιμετωπίζεται μια τέτοια, ακραία κατάσταση.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι με βυτία και υδροφόρες, μόνο που και για αυτό το ζήτημα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την καταλληλότητα των μεταφορικών μέσων. Όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες που μας έστειλαν οι αναγνώστες του “apopsilive.gr” η μεταφορά του νερού γίνεται με σκουριασμένες μεταλλικές δεξαμενές από λαμαρίνα, οι οποίες αν δεν είναι προ-πολεμικές, ενέχουν τον κίνδυνο να είναι εντελώς ακατάλληλες έως και επικίνδυνες για το σκοπό που τις χρησιμοποιεί ο Δήμος.

Με ένα τέτοιο βυτίο πάνω στο φορτηγό του Δήμου Γόρτυνας μεταφέρεται νερό στη Μεγάλη Βρύση, που σημειωτέον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμέρισμα στην ενότητα μετά την Αγία Βαρβάρα, σε μια προσπάθεια να γεμίσει η άδεια δεξαμενή του χωριού και να πάρουν έστω και για κάποιες ώρες λίγο νερό οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού.

Είναι σίγουρα μια λύση ανάγκης.

Όμως το πόσο “φρόνιμη” και ασφαλής είναι η λύση αυτή την οποία την τελευταία στιγμή επιστράτευσαν οι ιθύνοντες για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου είναι ένα ζήτημα που εγείρει προβληματισμό.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόσιμο λόγω σκουριάς, όμως δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το Δήμο.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι ωστόσο απευθυνόμενοι στην Άποψη εκφράζουν τους φόβους τους ότι το νερό αυτό που μεταφέρεται στο υδραγωγείο και στην δεξαμενή του χωριού με παλιές, οξειδωμένες σιδηροδεξαμενές δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται για πόσιμο λόγω σκουριάς, ούτε για μαγείρεμα, παρά μόνο για οικιακές εργασίες, επιρρίπτοντας ευθύνη στη δημοτική αρχή, καθώς θα έπρεπε να είχε εκδώσει και μια σχετική ανακοίνωση που να ενημερώνει τους κατοίκους αν επιτρέπεται να πίνουν από το νερό αυτό χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Αλλά να μην το ξαναλέμε, αυτά ισχύουν για “των φρονίμων τα παιδιά”…