Νότια Κρήτη

Μεγάλη Εβδομάδα στη Μονή Οδηγήτριας (φωτορεπορτάζ)

Μεγάλη Εβδομάδα στη Μονή Οδηγήτριας (φωτορεπορτάζ)

Ο Ιερομόναχος και Ηγούμενος του μοναστηριού Παρθένιος Βουλγαράκης  μας υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα.

A-
A+
03/04/2018 | 11:07

«Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται “Μεγάλη”, όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο». Τα παραπάνω λόγια που μας βάζουν στο κλίμα των ημερών τα  διαβάσαμε στο Site της Μονής Οδηγήτριας, ενός ιστορικού μοναστηριού του κρητικού νότου, το οποίο επισκεφτήκαμε αυτές τις μέρες, μια ανάσα πριν τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης.

Ο Ιερομόναχος και Ηγούμενος του μοναστηριού Παρθένιος Βουλγαράκης  μας υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα όταν ανάψαμε το κερί μας στον δίκλιτο ναό της Μονής που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο. Κάποτε υπήρχε και τρίτο κλίτος, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, αλλά έχει κατεδαφιστεί.

Η Μονή ήταν κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική και μέρος του τείχους της είναι ορατό ακόμη και σήμερα. Κοντά στην είσοδο του περίβολου βρίσκεται ο θρυλικός Πύργος του Ξωπατέρα με την σπουδαία ιστορία του.

Η Ιερά Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα ιδρύθηκε το 14ο αιώνα, όπως μαρτυρούν οι τοιχογραφίες στο καθολικό της Μονής -με τον Ακάθιστο Ύμνο- αλλά και στα εξωκκλήσια της γύρω περιοχής. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Η λειτουργία του ανάγεται στην πρώιμη εποχή της Ενετοκρατίας, όπως δηλώνουν οι δυτικές επιδράσεις στην τεχνοτροπία των τοιχογραφιών αλλά και οι γραπτές μαρτυρίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Η εγχάρακτη επιγραφή στη βόρεια πύλη του κτιριακού συγκροτήματος με τη χρονολογία 1568 συμπίπτει με τη μεγάλη ακμή του μοναστηριού και την ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος με τη μορφή που έχει σήμερα.

Αυτές τις μέρες μεγάλος αριθμός πιστών θα επισκεφτεί το μοναστήρι και θα εκκλησιαστεί στο ναό του νοιώθοντας την κατάνυξη των ημερών, προετοιμαζόμενος για την Ανάσταση που δεν αργεί…

Βιβλική μορφή
Η πίσω πλευρά της Μονής
Λάβαρο Ανάστασης 1858
Σταύρωση από το τέμπλο

 Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης