Νότια Κρήτη

Μέσα από σωλήνες γεμάτες ασβεστώσεις πίνουν νερό 700 ψυχές σε Άκρια- Καστέλι στο Δήμο Γόρτυνας

Μέσα από σωλήνες γεμάτες ασβεστώσεις πίνουν νερό 700 ψυχές σε Άκρια- Καστέλι στο Δήμο Γόρτυνας

Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει συστήματα καθαρισμού του νερού-δηλώσεις κατοίκων.

A-
A+
10/11/2017 | 12:50

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ακόμα και σήμερα, που έχουν γίνει τόσο αξιόλογες προσπάθειες να εξασφαλιστεί μια ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και που εν τέλει αρεσκόμαστε όλοι να λέμε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, υπάρχουν περιπτώσεις και εικόνες που προκαλούν  ντροπή.

Γιατί δεν είναι μόνο η βία, το αίμα, ο βασανισμός και η κακοποίηση που μπορούν να σοκάρουν, είναι και η εγκατάλειψη και η αδιαφορία και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που μπορούν να βιώνουν καθημερινά κάποιοι άνθρωποι, μόνο και μόνο επειδή είχαν την «τύχη» να ζουν σε ένα ορεινό χωριό, κάπου πιο μακριά από τους υπόλοιπους.

 

 Ρεπορτάζ: Πόπη Πρωτογεράκη

Ο λόγος για το νερό και συγκεκριμένα για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δίκτυο της ύδρευσης των χωριών Άνω και Κάτω Άκρια, Ατσιπάδες, Καστέλι και Μοριάς που ανήκουν σε μια τοπική κοινότητα του Δήμου Γόρτυνας, από το οποίο όμως παρά την απαράδεκτη κατάστασή του υδρεύονται κοντά 700 κάτοικοι. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δημοτολόγια του Δήμου στα Άνω Άκρια κατοικούν 115 άνθρωποι, στα Κάτω Άκρια 23, στο Καστέλι 310, στις Ατσιπάδες 161 και στο Μοριά 77. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό διαμέρισμα της ενότητας του Κόφινα με το Καστέλι μάλιστα να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών συγκριτικά με άλλα διαμερίσματα της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή είναι η εικόνα του δικτύου ύδρευσης στα παραπάνω χωριά.

 

 

 

Οι σωλήνες έχουν φράξει από τις ασβεστώσεις και δεν περνά το νερό

 

Ασβεστώσεις στο δίκτυο και κατεστραμμένοι δρόμοι

Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν θα ήταν υπερβολή αν τις αποκαλούσαμε σοκαριστικές, καθώς το δίκτυο έχει συμπαγείς ασβεστώσεις σε τέτοιο βαθμό που έχει κλείσει η διατομή της σωλήνας και δεν αφήνει το νερό να περάσει. Έτσι το περισσότερο διάστημα δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση των νοικοκυριών, καθώς το νερό δεν φτάνει σε επαρκής ποσότητα και εκτός αυτού σε κάποια σημεία αυξάνεται η πίεση και το δίκτυο σπάει με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση. Το πρόβλημα με τις ασβεστώσεις δημιουργήθηκε όπως μας αναφέρει ο Πρόεδρος κ. Βασμαριδάκης Δημήτρης, όταν το διαμέρισμα για κάποιο διάστημα παλαιότερα έμεινε από νερό και συνέδεσαν στο δίκτυο της ύδρευσης την γεώτρηση της άρδευσης, της οποίας όμως το νερό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε γύψο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η τραγική εικόνα στις σωληνώσεις του δικτύου.

Μόνο που το ένα πρόβλημα έχει προκαλέσει και ένα δεύτερο, εξίσου σοβαρό με το πρώτο, καθώς οι συνεχείς επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και οι εκσκαφές που γίνονται για την αντικατάσταση των φραγμένων σωλήνων, έχουν κυριολεκτικά διαλύσει το δρόμο, έχουν καταστρέψει την άσφαλτο και έχουν γεμίσει τον κεντρικό δρόμο απ’ όπου περνά το δίκτυο με σκάμματα και λακκούβες. Η επιχωμάτωση που έχει γίνει είναι πρόχειρη, δεν έχει γίνει αντικατάσταση του ασφαλτικού και κάποια μπετά που έπεσαν στο Καστέλι και στις Ατσιπάδες πριν από μερικές μέρες αποτελούν ημίμετρα, καθώς ο δρόμος πρέπει να στρωθεί με ασφαλτικό και όχι με μπετόν, όπως τονίζει ο Πρόεδρος.

Σκαψίματα και λάσπες σε μια προσπάθεια επιδιόρθωσης

 

Σε ορισμένα σημεία το δίκτυο της ύδρευσης είναι επιφανειακό

 

 

 

Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρόβλημα είναι γνωστό στη δημοτική αρχή, καθώς έχει προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας σχετική συζήτηση μετά από ερώτηση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Σφακιανάκη, η οποία και υποστήριξε ότι οι επεμβάσεις που γίνονται μόνο ως «μπαλώματα» μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς θα πρέπει να εκπονηθεί μια ενιαία μελέτη και να προγραμματιστεί αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης που είναι παντελώς αχρηστευμένο και ακατάλληλο.

Το θέμα ήρθε στο Συμβούλιο από τη δ.σ. Σφακιανάκη Μαρία

Μάλιστα η ίδια διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς, όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο λόγω οικονομικής κρίσης να είναι αρκετοί οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά που χρησιμοποιούν το νερό αυτό μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Για το λόγο αυτό ζήτησε να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η εκπόνηση μελέτης και η εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε το δίκτυο να αντικατασταθεί σε όλο του το μήκος και να προγραμματιστεί η αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα, καθώς ο δρόμος μέσα στα χωριά είναι σε άθλια κατάσταση από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δήμου.

 

«Είμαι γνώστης της κατάστασης» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αρτέμης Βεϊσάκης

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της ενότητας κ. Αρτέμης Βεϊσάκης σημειώνει ότι είναι γνώστης της κακής κατάστασης του δικτύου το οποίο χαρακτήρισε «προβληματικό», γεγονός που αναγκάσει σε συχνές επεμβάσεις αποκατάστασης, καθώς σπάει και πρέπει να αντικαθίσταται συνεχώς ώστε να μην μένουν από νερό τα χωριά. «Είναι μια από τις περιπτώσεις, χωρίς να είναι η μοναδική σε όλο το Δήμο που έχει μπει στα πρωτεύοντα αιτήματα για τα οποία ο Δήμαρχος έχει ζητήσει επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να προχωρήσει στην μελέτη αντικατάστασής του», όπως δήλωσε.

Διαμαρτυρία από κατοίκους

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τόσο με το νερό όσο και με το οδικό δίκτυο μέσα στους οικισμούς που είναι κατεστραμμένο- όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικές φωτογραφίες- μας περιγράφουν τρεις μόνιμοι κάτοικοι από διαφορετικά χωριά, που όμως και οι τρεις συμφωνούν και καταλήγουν στο ίδιο πράγμα. Ότι βιώνουν την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τον κίνδυνο για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους και συνθήκες πρωτόγνωρες που δεν θυμίζουν διοικητικά οργανωμένες κοινωνίες, αλλά τριτοκοσμικές καταστάσεις. Επίσης για το θέμα έχουμε και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Βασμαριδάκη Δημήτρη για τις ενέργειες που έχουν γίνει.

 

Μπλάζος Ιωάννης, γιατρός ορθοπεδικός, κάτοικος Καστελίου

«Είναι ζήτημα αν συνολικά 10 μέρες το μήνα έχουμε επάρκεια νερού στο Καστέλι, όπου διατηρώ σπίτι και διαμένω με την οικογένεια μου. Το δίκτυο από τις ασβεστώσεις και τα άλατα του νερού έχει αχρηστευθεί πλήρως και πρέπει να αντικατασταθεί. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης σπάει συνεχώς και τα συνεργεία του Δήμου έρχονται βιαστικά και πρόχειρα, σκάβουν το δρόμο για να βρουν το πρόβλημα, αντικαθιστούν το προβληματικό κομμάτι, το σκεπάζουν όπως -όπως με χώματα και φεύγουν. Και σε δέκα μέρες λίγα μέτρα πιο πέρα επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση. Εκτός από το ότι δεν έχουμε νερό και αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε το βρόχινο για να πλυθούμε ή να κουβαλάμε με βυτία για τις ανάγκες των νοικοκυριών μας, έχουνε διαλύσει και όλοι οι δρόμοι μέσα στο Καστέλι από τα σκαψίματα και δεν μπορούμε να περάσουμε με τα αυτοκίνητά μας. Με τις πρώτες βροχές θα ξεπλυθεί το υλικό και θα μείνουν ανοιχτές οι λακκούβες. Ειδικά μπροστά στο σχολείο με τόσα παιδιά και η κατάσταση του δρόμου είναι απαράδεκτη. Αλλά και σε όλο τον κεντρικό δρόμο μέχρι τη δεξαμενή ανά 100 μέτρα υπάρχει σκάψιμο. Προσωπικά έχω διαμαρτυρηθεί στο Δήμο για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε. Αλλού γίνονται έργα βιτρίνας και σε μια κοινωνία τόσων ανθρώπων δεν υπάρχουν ούτε τα αναγκαία. Διαμαρτύρομαι και μέσω του Τύπου, αυτές οι επεμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα που είναι χρονίζον. Το δίκτυο της ύδρευσης σε πολλά σημεία είναι επιφανειακό γεγονός που επίσης εγκυμονεί κινδύνους. Χρήζει αντικατάστασης σε όλο του το μήκος και όχι μερεμέτια».

 Ανδρέας Ξυλούρης, αγρότης, κάτοικος Άνω Ακρίων

«Προσωπικά έχω αναγκαστεί στο σπίτι μου και έχω τοποθετήσει συσκευή και σύστημα καθαρισμού του νερού γιατί δεν μπορώ να επιτρέψω στην οικογένειά μου και στα παιδιά μου να καταναλώνουμε από αυτό το νερό. Το δίκτυο είναι ακατάλληλο, είναι προβληματικό και πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη αντικατάστασης του. Για τα Άκρια όπου κατοικώ μόνιμα δεν θα έλεγα ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην επάρκεια του νερού, αλλά στην ποιότητά του. Όσοι το γνωρίζουμε, φοβόμαστε και δεν πίνουμε. Ενδεχομένως όμως να υπάρχουν και άτομα που το καταναλώνουν. Το ιδανικό θα ήταν να γίνει αντικατάσταση και καλύτερο δίκτυο που να εξασφαλίζει καλύτερης ποιότητας νερό.  Όσο αφορά τους δρόμους η κατάσταση μέσα στα χωριά δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Πολλά προβλήματα, φθαρμένο το ασφαλτικό και οδικό δίκτυο κατεστραμμένο. Είμαστε απογοητευμένοι, γιατί πάνε χρόνια τώρα και δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι στα χωριά μας που έχουν αρκετούς κατοίκους και σημειωτέον αρκετά παιδιά».  

 

Γιώργος Μανουράς, τέως αντιδήμαρχος Γόρτυνας, κάτοικος Ατσιπάδων

» Το πρόβλημα με το δίκτυο της ύδρευσης δεν είναι τωρινό είναι μια κατάσταση χρονών που απλά διαιωνίζεται από τη μια δημοτική περίοδο στην άλλη. Το δίκτυο λόγω των ασβεστώσεων που έχει υποστεί έχει αχρηστευθεί εντελώς και πρέπει να αντικατασταθεί. Τελευταία το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί σπάει συνεχώς και υποχρεώνει σε παρεμβάσεις του τύπου κοψίματα- συνδέσεις- μπαλώματα και πάμε λίγο παρακάτω μέχρι να ξαναγίνει το ίδιο. Είναι και αυτό ένα από τα τόσα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και απλά μένουν συσσωρευμένα. Αυτό που πρότεινα και το σύντομο διάστημα που ήμουν αντιδήμαρχος και που προτείνω και σήμερα ως δημότης είναι μια πιο ουσιαστική παρέμβαση με μόνιμη διάρκεια, όπως μια μελέτη αντικατάστασης. Ας μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου και από τη στιγμή που αφορά την υγεία τόσων ανθρώπων δεν πιστεύω ότι θα «κοπεί» από το Παρατηρητήριο. Είναι έργο πρώτης προτεραιότητας».

 

Βασμαριδάκης Δημήτρης, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου, κάτοικος Καστελίου

«Έχω ενημερώσει προσωπικά τον Δήμαρχο Γόρτυνας και με εντολή του έχουμε κάνει με τον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μια επιμέτρηση και ένα σχέδιο μέσα στα χωριά για να γίνει μια μελέτη αντικατάστασης. Τα μέτρα είναι αρκετά, υπολογίσαμε ότι χρειάζεται να γίνει αλλαγή του δικτύου σε μήκος 10 χιλιομέτρων, ώστε να γίνει μια σωστή δουλειά. Επίσης έχω προτείνει και την αντικατάσταση πέντε δεξαμενών, καθώς είναι σαθρές και έχουν υποστεί διάβρωση. Η εκτίμηση της τεχνικής υπηρεσίας ήταν ότι η μελέτη αυτή θα κοστίσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και χρήματα δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από παλιά που συνδέθηκαν οι αρδευτικές γεωτρήσεις στο δίκτυο, που ήταν γεμάτες γύψο και έφραξαν οι σωλήνες. Σχεδόν σε όλο το Καστέλι, όπου κατοικώ μόνιμα, έχουν υποχρεωθεί οι άνθρωποι στα σπίτια τους και έχουν εγκαταστήσει συστήματα καθαρισμού του νερού με υψηλό κόστος.Το ίδιο έχω κάνει και εγώ. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Κάνω έκκληση στη δημοτική αρχή να δώσει λύση στο πρόβλημα. Δεν πάει άλλο». 

Φωτογραφικό υλικό από το δίκτυο του νερού και τους δρόμους

 

 

 

 

 

 

 

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.