Νότια Κρήτη

Να σταματήσει η αδικία εις βάρος των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Καμαρών και Βοριζίων

Να σταματήσει η αδικία εις βάρος των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Καμαρών και Βοριζίων

A-
A+
13/12/2018 | 8:54

Επιστόλη προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης απέστειλαν οι Τοπικές Κοινότητες Βοριζίων και Καμαρών, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βοριζίων και Καμαρών, οι Σύλλογοι Διδασκόντων  Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σχολείου Βοριζίων και Καμαρών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Φαιστός» καθώς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Φαιστού και ζητούν μεταξύ άλλων να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η παρατεινόμενη αδικία εις βάρος των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Καμαρών και Βοριζίων ως προς τη μοριοδότηση.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε κύριε Διευθυντά ,

Επικοινωνούμε μαζί σας, σε συνέχεια της επίσκεψής μας στο γραφείο σας, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στην οποία συμμετείχαν από κοινού εκπρόσωποι από τον Δήμο Φαιστού, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Βοριζίων και Καμαρών, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μεσαράς «Φαιστός», εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Βοριζίων και Καμαρών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.

Θέμα της επιστολής μας, που συνυπογράφουμε, είναι το αίτημά μας για δίκαιη αναμοριοδότηση των Σχολείων μας και η παράθεση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι είναι πραγματικά δυσπρόσιτα. Επιθυμία μας είναι να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η παρατεινόμενη αδικία εις βάρος των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Καμαρών και Βοριζίων ως προς τη μοριοδότηση, που είναι πλέον σκανδαλώδης, σε σχέση με τις τελευταίες αναμοριοδοτήσεις , αλλά και τη μοριοδότηση γειτονικών μας σχολείων.

Ενώ με το ΦΕΚ 3941 τ.Β/2018 όπου δημοσιεύθηκε η με αριθ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 Υπουργική Απόφαση, αναμοριοδοτήθηκαν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία Καμαρών και Βοριζίων, όλως παραδόξως, αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα, παρά τις εισηγήσεις τόσο του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών του νομού για αυξημένη μοριοδότηση. Επίσης με το ΦΕΚ 5065Β/2018 που τροποποιεί την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες (13/11/2018), τα παραπάνω σχολεία, εξακολουθούν να μη χαρακτηρίζονται δυσπρόσιτα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε  διορθωτική αναμοριοδότηση κάποιων σχολικών μονάδων από τα 9 στα 10 μόρια ώστε να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτες.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτ.: 227206/ΓΔ4/22-12-2017 με θέμα «Ένταξη Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην κατηγορία Δυσπρόσιτα» , στην κατηγορία δυσπρόσιτα κατατάσσονται όλες οι σχολικές μονάδες που προτείνεται να μοριοδοτηθούν από 10 έως 14 μόρια και ως δυσπρόσιτα καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες.

Τα βασικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη διαδικασία είναι αυτά που ορίζονται στο Π.Δ. 111/2016 (ΦΕΚ 193, τ. Α’/18-10-2016) και είναι:

  1. Ο πληθυσμός της έδρας των σχολείων,
  2. Οι συνθήκες διαβίωσης  των εκπαιδευτικών,
  3. Η οργανικότητα,
  4. Η απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού,
  5. Οι συγκοινωνιακές συνθήκες
  6. Το υψόμετρο

Αναφορικά λοιπόν  με τα παραπάνω  κριτήρια του Υπουργείου, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότηση των σχολείων, δηλώνουμε υπεύθυνα τα εξής:

1ο  ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο πληθυσμός της έδρας των σχολείων.

Ο πληθυσμός μας βαίνει συνεχώς μειούμενος:

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Τοπική Κοινότητα Καμαρών (2011) 330
Δημοτικό Διαμέρισμα Καμαρών (2001) 437

 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Τοπική Κοινότητα Βοριζίων (2011) 493
Δημοτικό Διαμέρισμα Βοριζίων (2001) 623

Πηγές των απογραφών:

ΦΕΚ630τ.Β/2013 https://www.eetaa.gr/metaboles/apografes/apografi_2011_defacto.pdf

ΦΕΚ715 τ.Β/2002  https://www.eetaa.gr/metaboles/fek/2002/fek_715b_2002.pdf 

2ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Οι συνθήκες διαβίωσης  των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχει δυνατότητα διαμονής εκπαιδευτικών στα Βορίζια και στις Καμάρες, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι και υποδομές. Τα τελευταία χρόνια μόνο ένας εκπαιδευτικός προσπάθησε να μείνει. Οι συνθήκες διαβίωσης στα ορεινά χωριά μας που είναι κτηνοτροφικά, είναι ούτως ή άλλως δύσκολες για τους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα , αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία.  Ομίχλη, κρύο, συχνά χιόνι το χειμώνα κτλ. Η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών είναι παντελής, δεν υπάρχουν καταστήματα, φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή άλλων δραστηριοτήτων. Ο αγροτικός ιατρός επισκέπτεται τα χωριό μια φορά το μήνα. Για τα παραπάνω μπορεί ο καθένας να βεβαιωθεί από το Δήμο Φαιστού και ακόμα καλύτερα με μια επίσκεψη στα χωριά μας.

Στα Βορίζια μόλις το 2018, έφτασαν στοιχειώδεις τηλεφωνικές γραμμές για internet.

Οι κάτοικοι των Καμαρών, λόγω του παλαιού τηλεφωνικού δικτύου, δεν έχουν  δυνατότητα πρόσβασης στο internet.  Αυτό το βεβαιώνει ο Ο.Τ.Ε. και οποιαδήποτε εταιρεία τηλεφωνίας.

Το Σχολείο των Καμαρών, δεν έχει πρόσβαση στο internet! Αυτό το βεβαιώνει και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Οι εκπαιδευτικοί  χρησιμοποιούν τα δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα για να ανταπεξέρχονται στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις και να διεκπεραιώνονται οι διοικητικές υποχρεώσεις του Σχολείου.

3ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η οργανικότητα

Το Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων έχει 4 οργανικές θέσεις. Λειτουργεί ως 3/θέσιο, γιατί οι μαθητές του έχουν μειωθεί σε 34 και μειώνονται κάθε χρόνο. Στο Ολοήμερο φοιτούν οι 20 από αυτούς.

Το Νηπιαγωγείο έχει 1 οργανική θέση, με 9 παιδιά και λειτουργεί ως Ολοήμερο τα τελευταία 5 χρόνια.

Το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών έχει 2 οργανικές θέσεις. Οι μαθητές του είναι 29. Στο ολοήμερο φοιτούν 25 παιδιά.

Το Νηπιαγωγείο έχει 1 οργανική θέση και τα 3 προνήπια δε φοιτούν, γιατί δε λειτούργησε.

4ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η απόσταση των σχολείων από την έδρα του νομού

 

Οι Καμάρες απέχουν 58,7 χλμ από το Ηράκλειο. Το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος τις διαδρομής, ειδικά μετά την Αγία Βαρβάρα, είναι επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν καθημερινά, με συνεχείς στροφές, υψομετρικές διαφορές, λακκούβες κτλ. Ο νέος δρόμος Ηρακλείου – Μοιρών, μετά την ολοκλήρωσή του (Αγία Βαρβάρα – Μοίρες), δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα απολύτως το χωριό μας, καθώς η χάραξή του είναι μακριά και δεν προβλέπεται και κανένας κόμβος στην περιοχή μας που να συντομεύει τη διαδρομή. Για τα παραπάνω, μπορεί ο καθένας να βεβαιωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα στοιχεία από το Google maps επιβεβαιώνουν ότι:

Η συντομότερη διαδρομή Ηράκλειο – Καμάρες είναι 58,7 χλμ.

Η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή Ηράκλειο – Καμάρες είναι 77,8 χλμ.

Τα Βορίζια απέχουν 55,3χλμ από το Ηράκλειο. Το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος τις διαδρομής, ειδικά μετά την Αγία Βαρβάρα, είναι επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν καθημερινά, με συνεχείς στροφές, υψομετρικές διαφορές, λακκούβες κτλ. Ο νέος δρόμος Ηρακλείου – Μοιρών, μετά την ολοκλήρωσή του (Αγία Βαρβάρα – Μοίρες), δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα απολύτως το χωριό, καθώς η χάραξή του είναι μακριά και δεν προβλέπεται κανένας κόμβος στην περιοχή μας που να συντομεύει τη διαδρομή. Για τα παραπάνω, μπορεί ο καθένας να βεβαιωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα στοιχεία από το Google maps επιβεβαιώνουν ότι:

Η συντομότερη διαδρομή Ηράκλειο – Βορίζια είναι 55,3 χλμ

Η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή Ηράκλειο – Βορίζια είναι 71,8 χλμ.

5ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Οι συγκοινωνιακές συνθήκες

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως συγκοινωνιακή κάλυψη από μέσα μαζικής μεταφοράς που να βοηθά τους εκπαιδευτικούς να προσέρχονται και να αποχωρούν από τα σχολεία μας. Το βεβαιώνουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Μετακινούνται με δικά τους μέσα – τουλάχιστον 117 χλμ. ημερησίως. Επίσης το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με υψομετρικές αλλαγές και συνεχείς στροφές, καθιστώντας την καθημερινή χρήση του άκρως επικίνδυνη. Το χειμώνα γίνονται συχνά κατολισθήσεις, ο δρόμος κλείνει λόγω χιονοπτώσεων, ολισθηρότητας, παγετού κτλ. Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι μεγαλύτερης χιλιομετρικής απόστασης και χειρότερες.

6ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υψόμετρο

Οι Καμάρες βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα Βορίζια βρίσκονται σε υψόμετρο 540 μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Επιπροσθέτως, αν λαμβάνονται υπόψη ιστορικά κριτήρια, στα μαρτυρικά χωριά που αντιστάθηκαν στο φασισμό με βαρύ τίμημα, ανήκουν τόσο τα Βορίζια όσο και οι Καμάρες, όπου εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα τους πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

 Εκτός των ανωτέρω, για τη διαμόρφωση της πρότασης που υποβλήθηκε προς τα αρμόδια όργανα, από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ λήφθηκαν υπόψη και τα παρακάτω:

  1. Η πρότερη μοριοδότηση Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  2. Οι προτάσεις των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ.
  3. Η γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Αλλά:

  1. Τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Βοριζίων και Καμαρών ήταν δυσπρόσιτα.
  2. Το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ηρακλείου, πρότεινε για τα Σχολεία μας 14 μόρια.
  3. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών νομού Ηρακλείου, πρότειναν για τα Σχολεία μας 12 μόρια.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα έχετε ήδη στη διάθεσή σας.

Επίσης σας έχει αποστείλει ψήφισμα διαμαρτυρίας ο Δήμος Φαιστού

και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μεσαράς στις τελευταίες του προτάσεις,

προτείνει τον επαναχαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων των σχολείων Βοριζίων και Καμαρών.

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας.

Το αίτημά μας, δεν είναι καθόλου άκαιρο παρόλο που ξεκίνησε το σχολικό έτος, διότι:

  1. Ενώ είχε ξεκινήσει το σχολικό έτος, είχαν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί, οι Σχολικές Μονάδες που είχαν 10 μόρια και δεν ήταν ως τότε δυσπρόσιτες, χαρακτηρίστηκαν και αυτές ως δυσπρόσιτες.
  2. Επίσης πριν λίγες μέρες, εκδόθηκε το ΦΕΚ 5065 τ.Β/13/11/2018, όπου γίνεται τροποποίηση της αριθμ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 υπουργικής απόφασης με θέμα: «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β’ 3941), με το οποίο αναμοριοδοτούνται οι Σχολικές Μονάδες της Καντάνου.

Το δίκαιο του αιτήματός μας, φαίνεται από την παράθεση των στοιχείων των χωριών μας που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, σε σύγκριση με στοιχεία γειτονικών χωριών που δικαίως χαρακτηρίστηκαν οι Σχολικές τους Μονάδες ως δυσπρόσιτες.

  Επίσης, το δίκαιο του αιτήματός μας, φαίνεται και από την παράθεση των στοιχείων του χωριού μας, σε σύγκριση με τα στοιχεία της Καντάνου Χανίων, όπου πρόσφατα έγινε τροποποίηση της μοριοδότησής της. Αφού λοιπόν το Υπουργείο προχώρησε σε αυτή την κίνηση, προφανώς διόρθωσε κάποιο λάθος.

Στις Καμάρες και στα Βορίζια όμως συνεχίζει να υφίσταται ένα μεγαλύτερο λάθος.

  Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης και συγκρίνοντας με μοριοδοτήσεις άλλων Σχολικών Μονάδων, ζητάμε το αυτονόητο: οι Σχολικές μας Μονάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 με 11 μόρια.

  Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε με ποιο σκεπτικό, τα Σχολεία των Καμαρών όπως και των Βοριζίων, δεν είναι πλέον δυσπρόσιτα αφού δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με το παρελθόν ή ποια στοιχεία εισήχθησαν στο λογισμικό που υπολόγισε τη μοριοδότηση των Σχολείων, διότι έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο ενός κραυγαλέου λάθους και αδικίας.

Σε συνάρτηση με τις παραπάνω συγκρίσεις, το θέμα είναι σκανδαλώδες.

Τα σχολεία μας, λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές, γιατί οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί δεν τα προτιμούν λόγω της απόστασης, του δρόμου με τις κλίσεις και τις στροφές, των καιρικών συνθηκών αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, πριν τα σχολεία μας γίνουν δυσπρόσιτα στο παρελθόν, αλλά όλες οι φορές, που οι εκπαιδευτικοί μετά την τοποθέτησή τους, έφευγαν για καλύτερη περιοχή. Το βιώσαμε και τη φετινή χρονιά.  Ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα, τα παιδιά άλλαξαν εκπαιδευτικό, κάτι το οποίο είναι αντιπαιδαγωγικό.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κίνητρο για να έρθουν εκπαιδευτικοί και να μείνουν στα σχολεία μας κι όχι επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή.

Το να διορθωθεί η αδικία είναι κάτι που το οφείλει το Υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, αναγνωρίζοντας ότι εργάζονται σε αυτή τη δυσπρόσιτη και δύσκολη περιοχή, είτε το διάλεξαν είτε όχι.

Η Πολιτεία δε, το οφείλει πολύ περισσότερο στα ίδια τα παιδιά μας και στην τοπική κοινωνία, που ζητά εφαρμογή των αρχών της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της ισονομίας. Είναι ολοφάνερο ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναμοριοδότηση. Ζητάμε αντιμετώπιση με ίσα μέτρα και σταθμά.

Η δίκαιη αντιμετώπιση των Σχολικών Μονάδων μας, είναι για εμάς θέμα ζωτικής σημασίας και επιβίωσης, τόσο των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων μας, όσο και μακροπρόθεσμα για την ίδια την κοινωνία μας.