Νότια Κρήτη

Ο Άγιος Γεώργιος στην Κουλουρίδα στη Μεσαρά (φώτο)

Ο Άγιος Γεώργιος στην Κουλουρίδα στη Μεσαρά (φώτο)

Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πώς είναι ιαματικό.

A-
A+
11/07/2018 | 11:11

Στην Κουλουρίδα, στην αγριάδα των Αστερουσίων, εκεί που το βλέμμα αγκαλιάζει την πεδιάδα ως τον κόλπο της Μεσαράς, βρίσκεται το παλιό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Η πρώτη μνεία στις Στάβιες γίνεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα, το 1370. Πιστεύεται ότι πιθανότατα ήταν οικισμός των ρωμαϊκών χρόνων και να ιδρύθηκε από κατοίκους της Stabia , η οποία είχε καταστραφεί το 79 μ.Χ. με την έκρηξη του Βεζουβίου.

Στις ενετικές απογραφές αναφέρονται οι Στάβιες με το όνομα Tavies με 206 κατοίκους το 1583 και στο Κ98 ο Ακάματος με το όνομα Acamato και 119 κατοίκους. Το ίδιο χωριό είχε 4 μουσουλμανικές οικογένειες το 1834 και 46 μουσουλμανικές κατοίκους το 1881.
Το Φουρνοφάραγγο το βρίσκουμε στον κατάλογο του 1583 με 22 κατοίκους και στην απογραφή του 1834 με 5 μουσουλμανικές οικογένειες και 1 χριστιανική, ενώ το 1881 είχε 103 Χριστιανούς. Το 1842 αναφέρεται ότι στα ανατολικά του χωριού ήταν ναός του Αγίου Γεωργίου του Κουλουρίτη, σε αρχαία τοποθεσία με αυτό το όνομα. Σήμερα στον Άγιο Γεώργιο Κουλουρίδα στις βόρειες παρυφές των Αστερουσίων σε θέση πανοραμική και δενδροφυτευμένη εορτάζεται κάθε 23 Απριλίου με πανηγύρι από τους κατοίκους

Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πώς είναι ιαματικό. Το νερό είναι πολύ ελαφρύ και εύγευστο και πολύς κόσμος έρχεται από πολύ μακριά για να το πάρει.

Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πώς είναι ιαματικό.

iscreta

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.