Νότια Κρήτη

Ο Τίμιος Σταυρός και οι μηλίτσες του Κόφινα! (φώτο)

Ο Τίμιος Σταυρός και οι μηλίτσες του Κόφινα! (φώτο)

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι πιστοί λαμβάνουν μέρος σε μια τελετουργία που έχει ρίζες στα Μινωικά χρόνια.

A-
A+
13/09/2017 | 9:20

Στην υψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα, είναι κτισμένος ο ναός του Τιμίου Σταυρού και η πρόσβαση γίνεται μέσω απόκρημνου μονοπατιού. Στην εορτή του, στις 14 Σεπτεμβρίου, δεκάδες πιστοί ανεβαίνουν για να λάβουν μέρος σε μια τελετουργία που έχει τις ρίζες της στα Μινωικά χρόνια, όταν η φύση και τα δέντρα αποτελούσαν αντικείμενο λατρείας.

Στη βόρεια μεριά του βουνού υπάρχουν τρεις υπεραιωνόβιες σορβιές (δέντρα του είδους Sorbus umbellata), τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν μηλίτσες. Την προηγούμενη ημέρα οι νέοι μαζεύουν τους καρπούς τους που μοιάζουν με μικρά μηλαράκια σε διαστάσεις κερασιού. Το πρωί τα μεταφέρουν με πανέρι στην κορυφή του Κόφινα και τα τοποθετούν στην Αγία Τράπεζα.

Στο τέλος της δοξολογίας, ο ιερέας βάζει το πανέρι πάνω στο κεφάλι του και το περιφέρει τρεις φορές. Στη συνέχεια τα ευλογεί και μοιράζει στους πιστούς ως «αντίδωρο». Πολλοί από αυτούς αποξηραίνουν τους καρπούς και τους χρησιμοποιούν ως φάρμακο, φυλακτό για το μάτιασμα, κλπ.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.